גורמים בחמאס אומרים כי איראן תומכת בהסכם הפיוס הפנים פלסטיני וכי נפתח דף חדש של שת"פ אסטרטגי בין טהרן לתנועה.
בביקור משלחת חמאס באיראן סוכם על סיוע מסיבי שיחזק את חמאס ועל שיתוף פעולה לטרפוד התוכנית המדינית החדשה של ממשל טראמפ.
משלחת של חמאס בראשותו של צאלח אלעארורי סגן יו"ר הלשכה המדינית החדש של התנועה ביקרה השבוע בטהרן.
במשלחת השתתפו גם בכירים אחרים מחמאס כמו אוסאמה חמדאן, עזת אלרישק, סאמי אבו זוהרי, זוהר ג'בארין וח'אלד אלקדומי.
המשלחת התקבלה בחמימות רבה ע"י הדרג המדיני באיראן והיא נפגשה עם יו"ר הפרלמנט האיראני עלי לאריג'ני, עם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי עלי שמח'אני ועם יועצו של שליט איראן ח'מינאי לעניינים בינלאומיים עלי אכבר וויליאתי.
אין זה ביקורו הראשון של צאלח אלעארורי בטהרן, הוא ביקר שם לפני כחודשיים והשתתף כנציג הרשמי של חמאס בטקס לציון בחירתו של הנשיא חסן רוחאני לכהונה נוספת.
עפ"י גורמים בחמאס, עיתוי הביקור כוון ע"י הנהגת חמאס ואיראן כדי להתריס על עמדותיו של הנשיא האמריקני טראמפ כלפי איראן והסכם הגרעין עמה ובעקבות הדרישה שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כלפי תנועת חמאס להתנתק מאיראן.
משלחת חמאס עדכנה את הצמרת האיראנית בפרטי הסכם הפיוס עם פת"ח שכן ההחלטה שהנהגת חמאס קיבלה בנושא הייתה עצמאית ללא התייעצות עם שום גורם חיצוני ונבעה מהאינטרסים של ההנהגה החדשה.
לדברי ראש המשלחת צאלח אלעארורי, "איראן מעודדת בכל הכוח את המאמצים להשגת פיוס פנים פלסטיני ולאחד את עם הפלסטיני למען האינטרס הפלסטיני".
אלעארורי טוען כי הביקור באיראן הינו חלק מהקמפיין המדיני של חמאס לעדכן את ידידיה בעולם הערבי והאסלאמי בהשלכות הסכם הפיוס שנחתם בקהיר ולבקש את תמיכתם.
בביקור נפתח דף חדש ביחסי תנועת חמאס עם איראן וסוכם על השארת כל המחלוקות מאחור שהיו בשנת 2011 עם ח'אלד משעל יו"ר הלשכה המדינית דאז על רקע מלחמת האזרחים בסוריה.
עפ"י גורמים בחמאס, הקשר החדש של הנהגת חמאס עם איראן וגם קשריה עם ארגון חזבאללה פותחים את הדלת לפיוס בין הנהגת חמאס החדשה לנשיא הסורי בשאר אסד והחזרת היחסים לקדמותם.
כזכור, בגלל המחלוקות בין הנהגת חמאס למשטר הסורי, העביר ח'אלד משעל ב-2011 את מפקדת חמאס מדמשק לדוחא בירת קטאר.
מי לא מרוצה מהביקור?
ישראל, ארה"ב והרש"פ אשר רואות בו את המשך בחישתה של איראן השיעית בנעשה במזרח התיכון,ניסיון של איראן להיערך לטרפוד אפשרי של תוכנית השלום האמריקנית החדשה ועידוד הטרור נגד ישראל.
מצרים, השושבינית של הסכם הפיוס, "בולעת את הצפרדע" לאחר שהנהגת חמאס הבהירה לה שיחסיה החדשים עם טהרן לא יבואו על חשבון הברית האסטרטגית החדשה של חמאס עם מצרים.
מה הושג בביקור?
ביקור משלחת חמאס מסמל את חזרת הקשרים בין חמאס לאיראן שהיו קיימים עד ל-2011 לתיקונם.
למרות הנתק ביחסים, המשיכה איראן לתמוך בכסף ובנשק רק בזרוע הצבאית של חמאס "עז א-דין אלקסאם", עכשיו היא צפויה לחדש את התמיכה הכספית גם לזרוע המדינית של התנועה, במיוחד לאור הפסקת הסיוע הכספי של קטאר לתנועה.
השיפור ביחסי איראן עם חמאס בא כתוצאה מבחירתו של יחיא סינוואר לתפקיד מנהיג רצועת עזה, לסינוואר יש מעמד חזק והשפעה בחמאס גם בגלל היותו ראש הזרוע הצבאית של התנועה והוא ששכנע את הנהגת התנועה לשפר את היחסים עם טהרן.
הדבר בא לידי ביטוי בדברים שאמר סינוואר לפני כשבוע בכמה פגישות עם המגזר האזרחי ברצועה כי "איראן היא התומכת הגדולה ביותר של חמאס בכסף ובנשק".
סביר להניח כי בעקבות ביקור משלחת חמאס בטהרן יגבר התיאום המדיני בין איראן לחמאס וטהרן תזרים נשק נוסף וכספים לזרוע הצבאית של התנועה, יחיא סינוואר אמר כי בשנים 2015-2016 נכנס לרצועה נשק רב יותר מאשר הנשק שנכנס בעשר השנים האחרונות.
עלי אכבר ווילאתי, יועצו של המנהיג הרוחאני העליון של איראן אמר ב-23 באוקטובר לאתר האינטרנט "אלריסאלה" המזוהה עם חמאס כי "התמיכה של איראן בהתנגדות תגדל יום אחרי יום" וכי הקשרים בין איראן לחמאס והגיהאד האסלאמי הם יחסים אסטרטגיים שלא ינתקו.
ואילו חוסיין שיח' אלאסלאם, יועץ שר החוץ של איראן אמר ב-24 באוקטובר "כל דבר שחמאס תבקש מאיתנו היא תקבל-זוהי חובתנו".
תנועת חמאס חוששת מהתנאים האמריקנים-ישראלים לפיוס הפנים פלסטיני והיא ניצבת למעשה בפני שתי אפשרויות, לקבל את תנאי הקוורטט או להישאר מחוץ לתמונה המדינית.
עפ"י ההצהרות שהושמעו בטהרן במהלך ביקור משלחת חמאס נראה כי חמאס בחרה באפשרות השניה שלא לשחק את המשחק המדיני החדש ולנסות ולטרפד ביחד עם איראן את התוכנית המדינית החדשה של הנשיא טראמפ.
בראיון שהעניק צאלח אלעארורי ב-24 באוקטובר למרכז הפלסטיני לתקשורת, המזוהה עם חמאס, הוא אמר כי היוזמות המדיניות לפתרון הבעיה הפלסטינית "אינן במקום" וכי העמדה של חמאס לפתרון הבעיה הפלסטינית הינה "התנגדות בכל הצורות והגשמת האחדות הפלסטינית".
הוא הוסיף כי "איראן מוכנה לתמוך בחמאס בעימות עם הכיבוש" וכי "האויב היחיד שלנו הוא הישות הציונית".
נראה כי חמאס נערכת ביחד עם איראן לטרפד את התוכנית המדינית החדשה של הנשיא טראמפ.
חמאס ואיראן מודאגות מתוכנית "השלום האזורי" שמגבש טראמפ ללא הכרה בעיקרון שתי המדינות ותחילתו של תהליך נורמליזציה בין ישראל למדינות ערב הסוניות.
טאהר אלנונו, האחראי על ההסברה בימאס אמר ב-24 באוקטובר כי חמאס פועלת לבניית רשת של בריתות אזוריות ובינלאומיות כדי להתעמת עם התפשטות ההשפעה הציונית.
"אנו מחזקים את פרוייקט ההתנגדות כאופציה אסטרטגית באמצעות חסימת הדרך בפני הניסיונות לחסל את הבעיה הפלסטינית" הוא הדגיש.
שיפור היחסים בין איראן לחמאס מעניק לאיראן "דריסת רגל" מחודשת ברצועת עזה וביחד עם חמאס והג'יהאד האסלאמי היא יכולה להגביר את השפעתה על המתרחש בזירה הפלסטינית.
ממשל טראמפ שרוצה לחסום את התפשטותה של איראן באזור צריך לתת את דעתו ברצינות על המתרחש, לא רק השפעה איראנית גוברת בעיראק, סוריה, לבנון ותימן, האיראנים בדרך לרצועת עזה.