תהליך הפיוס הפנים פלסטיני תקוע ובחמאס שוקלים לחזור להבנות שהושגו בעבר עם מוחמד דחלאן.
המשך המאבק בין פת"ח לחמאס על השליטה ברצועה ללא הכרעה עלול להחריף את המצב ההומינטארי ברצועה ולהביא להסלמה בגבול הדרום.
הרש"פ תקעה מסמר נוסף בארון הקבורה של הסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס כשהממשלה הפלסטינית ברמאללה קראה ב-28 בנובמבר לכל פקידי הרש"פ שעבדו במשרדי הממשלה עד להפיכה של חמאס ב-2007 לשוב למקומות עבודתם, היא התעלמה לחלוטין מעשרות אלפי פקידי חמאס שעובדים כיום במשרדי הממשלה מבלי להתייחס לגורלם.
בחמאס קיבלו בזעם את ההודעה של ממשלת חמדאללה ומיהרו להגיב כי מדובר בהפרה של הסכם קהיר משנת 2011 שהוא הבסיס לתהליך הפיוס הנוכחי.
גורמים בחמאס אומרים כי כבר לפני מפגש הפלגים הפלסטינים בקהיר בשבוע שעבר היה ברור כי תהליך הפיוס נקלע למבוי סתום והולך לקראת פיצוץ.
הדבר התברר בפגישה לקראת מפגש קהיר שהתקיימה בין בין הגנרל מאג'ד פרג' מפקד המודיעין הכללי בגדה לבין יחיא סינוואר,מנהיג חמאס ברצועה, שנמשכה כמה שעות.
פרג', ששמו מוזכר כיורשו העתידי של מחמוד עבאס, נתן ליחיא סינוואר להבין כי תנועת פת"ח איננה מעוניינת ביישום הסכם הפיוס.
למרות זאת, יצאו נציגי כל הפלגים הפלסטינים למפגש קהיר ככפאם שד, הם לא רצו להרגיז את המודיעין המצרי.
הסכם הפיוס הפנים פלסטיני נחשב לאחד ההישגים הגדולים של הנשיא א-סיסי, עכשיו, במיוחד לאחר מכת הטרור הקשה שספגה מצרים בטבח במסגד אלרווצ'ה בצפון סיני, הוא יעשה הכל כדי לנסות ולהנשים את הגופה הגוססת של ההסכם כדי לשמור על המשכיות כלשהי במגעים.
מצרים מעוניינת בשקט בגבול סיני עם רצועת עזה ובשמירה על האינטרסים הביטחוניים שלה, היא לא רוצה לאבד את ההבנות הביטחוניות שאליהן הגיעה עם תנועת חמאס לגבי המלחמה בשלוחת דאע"ש בצפון סיני.
המודיעין המצרי לחץ בשיחות קהיר בשבוע שעבר על הפלגים הפלסטינים לפרסם הודעת סיכום למרות שהמפגש נכשל,ההודעה שפורסמה הייתה פושרת ומלאה בסיסמאות מכיוון שלא הושגה שום פריצת דרך במפגש בנושאים השנויים במחלוקת.
עד ה-1 בדצמבר אמורה תנועת חמאס להעביר לממשלה הפלסטינית ברמאללה את מלוא הסמכויות האזרחיות ברצועת עזה.
חוסין א-שיח', השר לעניינים אזרחיים אמר השבוע בראיון בטלוויזיה הפלסטינית כי הממשלה קיבלה רק 5 אחוזים מן הסמכויות שלה ברצועה,הוא טען כי "ממשלת הצללים" של חמאס ממשיכה לנהל בפועל את הרצועה.
משלחת של המודיעין המצרי הגיעה לרצועת עזה כדי לפקח על העברת הסמכויות האזרחיות מתנועת חמאס לממשלה הפלסטינית, הבעיות הן קשות, הסיכוי לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו הוא קלוש, גם מעבר רפיח שהיה צריך להיפתח תחת שליטת הרש"פ לפני 10 ימים עדיין סגור.
עפ" גורמים בכירים בתנועת פת"ח, מחמוד עבאס חושש מהפיוס עם חמאס, הוא מעריך כי מדובר במלכודת שמשרתת את האינטרסים של חמאס אחרת היא לא הייתה מוכנה לפרק את הועדה המיוחדת שהקימה לניהול ענייני הרצועה ולמסור את השליטה במעברים לרש"פ.
המטרה שלה הינה להעביר רק את הסמכויות האזרחיות והאחריות לגורל תושבי הרצועה לממשלתו של ראמי חמדאללה, לשמור על נשקה וליישם בפועל ברצועה את המודל השלטוני של חזבאללה בלבנון.
לכן, מחמוד עבאס איננו מוכן לבטל את הסנקציות שנקט נגד הרצועה עד שיוודא כי יש לו שליטה מלאה ברצועה, דבר שכנראה לא יקרה בשנים הקרובות.
פלונטר מסוכן
נראה כי המצב ברצועת עזה רק הולך ומסתבך מבלי שמצרים תצליח להתיר את הפלונטר שנוצר.
המשך מאבקי הכוח בין פת"ח לחמאס ברצועה ללא הכרעה עלול להחריף את המצב ההומניטארי ברצועה והדבר מסוכן גם עבור ישראל, זו הייתה אחת הסיבות העיקריות שחמאס רצתה כל כך בהסכם הפיוס, היא עדין רוצה שהאחריות על הנעשה ברצועת עזה תיפול על הרש"פ ולא עליה.
בהנהגת חמאס העריכו בחודשים האחרונים כי בתוך הרצועה נוצר לחץ גדול שעלול להביא לפיצוץ בנוסח "האביב הערבי", בכירים בחמאס רוצים שהפיצוץ יהיה בפניו של מחמוד עבאס ולא בפניו של יחיא סינוואר.
עפ" גורמים בחמאס, התנועה שוקלת את האפשרות לשוב ולהשתלט על המעברים ברצועה, לגרש משם את פקידי הרש"פ ולחדש את גביית המיסים כדי להשיג נזילות כספית שתאפשר תשלום משכורות חלקי לפקידי חמאס ואת אספקת השירותים ההכרחיים לתושבי הרצועה.
אולם, בתרחיש כזה עלול מחמוד עבאס להטיל את האחריות על פיצוץ הפיוס על תנועת חמאס ואף להחריף את הסנקציות נגד רצועת עזה.
בפני חמאס ניצבת גם האפשרות לחזור להבנות שהיו לה עם מוחמד דחלאן ומעולם לא בוטלו.
עפ"י ההבנות האלה, מוחמד דחלאן ידאג לפתיחת מעבר רפיח ולתקציב חודשי עבור רצועת עזה מאיחוד האמירויות (מאע"מ).
עפ"י ההבנות, הוא יהיה מעין "שר חוץ "של הרצועה, הוא יהיה האחראי על מעברי הגבול מול מצרים וישראל וידאג לסיוע כספי בינלאומי עבור רצועת עזה.
דחלאן, פוליטיקאי פלסטיני מנוסה וממולח, ממתין בשקט בצד, מלכתחילה הוא העריך כי הסכם הפיוס בין חמאס לפת"ח ייכשל ולכן המתין בסבלנות עד לרגע הזה.
כך או כך, נציגי פת"ח וחמאס אמורים לשוב ולהיפגש בקהיר בשבוע הראשון של החודש הבא להמשך הדיונים אבל אף אחד בשטחים כבר לא מאמין שייצא משהו מההסכם הזה במיוחד נוכח העובדה שמנגנוני הביטחון של הרש"פ ממשיכים לעצור באופן יום יומי פעילים של חמאס בשטחי הגדה.
מצרים תעשה הכל לעצור את גסיסת ההסכם אבל ספק גדול אם תצליח, תחושת הפסימיות רק הולכת וגוברת בקרב נציגי כל הפלגים הפלסטינים.