הפסקת הסיוע הכספי האמריקני לרש"פ עלולה להתברר כטעות, היא לא תביא לקריסת הרש"פ , תטיל עול מיותר על ישראל ותחזק את מעמדו של מחמוד עבאס כ"גיבור לאומי".
נקיטת צעדים מעשיים מצד הממשל כמו העברה מיידית של השגרירות לירושלים ותמיכה בכל תוכניות הפיתוח והבניה של הממשלה בשכונות החדשות ובעיר העתיקה היא מנוף לחץ יעיל יותר על הרש"פ.
הנשיא טראמפ הסיר את הכפפות ומפעיל לחץ מדיני חסר תקדים על הרש"פ והעומד בראשה כדי לשוב לשולחן המשא ומתן, לאחר ההכרזה שלו על ירושלים כבירת ישראל הזהיר הנשיא טראמפ כי הוא יפסיק את הסיוע הכספי לרש"פ במקביל להכרזה נוספת של ניקיי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם בדבר הפסקת המימון לאונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם, המסייעת לפליטים הפלסטינים בשטחים ובפזורה הפלסטינית.
הנשיא טראמפ נחוש להוציא לפועל את התוכנית המדינית החדשה שלו לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני שמכונה "עסקת המאה" והוא נוהג עפ"י העיקרון "בעל המאה הוא בעל הדעה".
השאלה היא האם הלחץ המדיני-כלכלי הזה מספיק כדי לכופף את הרש"פ ולהשיב אותה לשולחן הדיונים עם ישראל כשארה"ב משמשת כמתווכת?
נראה שהתשובה טמונה בתגובה שנתן נביל אבו רודיינה, דוברו של יו"ר הרש"פ על האיום של טראמפ בהפסקת הסיוע לרש"פ: "ירושלים איננה נקנית בכסף או בזהב".
האיומים והאזהרות של ממשל טראמפ על הרש"פ והעומד בראשה נתפסים בהנהגה הפלסטינית כניסיון סחיטה פוליטית וכפגיעה בכבוד הלאומי וב"קווים האדומים" הפלסטינים, אין לזלזל בתחושות האלה, ספק אם הנשיא טראמפ יצליח בהפעלת לחצים על מחמוד היכן בדיוק שהנשיא קלינטון נכשל בהפעלת לחצים על יאסר ערפאת בועידת קמפ דיוויד ביולי 2000.
במהלך הועידה הזו גילה מחמוד עבאס עמדות הרבה יותר נוקשות מאשר של יאסר ערפאת וכשחשש שערפאת עומד להתגמש ב"קווים האדומים" הפלסטינים הוא פשוט קם ועזב את קמפ דיוויד.
בחודשים האחרונים הפסיק מחמוד עבאס להשתמש באיום כי ייפרק את הרש"פ ויחזיר את המפתחות לישראל, הוא מציג את הקמת הרש"פ כ"הישג לאומי" פלסטיני ונראה כי הוא רוצה לרדת בסערה מהבמה הפוליטית הפלסטינית.
הפסקת הסיוע האמריקני לרש"פ או קיצוץ משמעותי בו נתפסת אצל מחמוד עבאס כאיום סרק של הנשיא טראמפ, היא לא תביא לקריסתה של הרש"פ ותשיג את התוצאה ההפוכה.
עפ"י דברים שאמר הד"ר מוחמד מוצטפא, היועץ הכלכלי של מחמוד עבאס, לעיתון "אלחיאת" ב-3 בינואר הרש"פ קיבלה בשנת 2016 ובשנת 2017 בסך הכל כ-260 מיליון דולר מארה"ב.
לדבריו, הכסף הזה שימש לתשלום לחברות ישראליות שמספקות חשמל ואנרגיה לרש"פ, לסיוע לבתי חולים ולפרוייקטים של תשתיות שהממשל האמריקני מפתח ישירות בשטחים.
אכן, אומר מוצטפא, הפסקת הסיוע הכספי האמריקני תגדיל את הגירעון הכספי של הרש"פ, היא תיאלץ למצוא מקורות מימון חלופיים אך הדבר לא יביא לקריסתה.
גורם פלסטיני בכיר אחר ברש"פ אומר כי הכסף שמעביר הממשל לרש"פ משמש לשמירה על הביטחון בגדה ולמתן שירותים לאוכלוסיה האזרחית, אם הוא יפסיק להגיע, הדבר יהיה בומרנג עבור ישראל.
האם היא תרצה לחזור ולנהל את החיים בגדה כפי שעשתה עד להגעתה של הרש"פ?
הפסקת הסיוע הכספי לאונר"א, תשפיע, לדברי הגורם הפלסטיני הבכיר, לרעה על הפליטים הפלסטינים, ברצועת עזה יש כמיליון פליטים והפסקת הסיוע תחמיר את מצבם ההומניטארי ותקצין את עמדותיהם עוד יותר.
נושא הפליטים הוא אחד הנושאים העיקריים של הסדר הקבע,כ-7 מיליון פליטים פלסטינים בשטחים ובפזורה הפלסטינית ממתינים לפתרון מדיני-האם זה נכון ונבון לפגוע בהם דווקא עכשיו לקראת פרסום התוכנית המדינית החדשה של הממשל האמריקני?
לכן, הממשל האמריקני צריך לשקול היטב את קיצוץ הסיוע הכספי לרש"פ, גם עבדאללה מלך ירדן התבטא לפני כשבועיים ואמר כי גם אם היו מציעים לו 100 מיליארד דולר הוא לא היה מוותר על ירושלים.
הרש"פ בונה על כך שנושא ירושלים הוא הנושא החשוב ביותר עבור העולם הערבי והאסלאמי ואם הממשל האמריקני יפסיק את הסיוע לרש"פ כצעד המשך להכרזת טראמפ, העולם הערבי והאסלאמי יתגייס להעביר את הכסף הדרוש לרש"פ כדי לשמור על יציבותה.
מדינות ערב לא נקטו מאז הכרזת טראמפ בנושא ירושלים שום צעד נגד הממשל האמריקני, הן לא החזירו שגרירים או סגרו שגרירויות בוושינגטון, הם גם לא גירשו את השגרירים האמריקנים מבירותיהן, הן השמיעו הרבה גינויים ואיומים כ"מס שפתיים", אם ידרשו להעביר כספים לרש"פ סביר להניח שהן יעשו זאת כדי להציג את עצמן כתומכות בבעיה הפלסטינית, אין בצעד כזה משום עימות ישיר עם ארה"ב.
נראה כי הצעד היעיל ביותר שיכול לעשות הממשל כדי להפעיל לחץ על הרש"פ לחזור לשולחן המשא ומתן הוא באמצעות צעדים מעשיים בשטח במקום אזהרות ואיומים פומביים שרק משחקים לידיו של מחמוד עבאס הרוצה להציג את עצמו כ"גיבור לאומי" העומד בפני הלחץ האמריקני, כדברי הפתגם:
IF YOU WANT TO SHOOT-SHOOT!
לדוגמא,העברת מיידית של השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים(אפילו
באופן סמלי) ויצירת עובדה בשטח ותמיכה בכל תוכניות הפיתוח והבנייה של ישראל בשכונות החדשות בירושלים ובעיר העתיקה הן הרבה יותר אפקטיביות מהאיומים בדבר הפסקת הסיוע הכספי לרש"פ.
סגן נשיא ארה"ב מייק פנס אמור לבקר החודש בישראל, במסגרת סיורו הוא אמור לבקר גם בכותל המערבי, זו יכולה להיות הזדמנות נוספת לממשל טראמפ להביע את תמיכתו בירושלים כבירת ישראל ולהודיע על צעדים מעשיים נוספים לטובת חיזוקה של ירושלים, זה הרבה יותר יעיל כמנוף לחץ על הפלסטינים מאשר האיום על הפסקת הסיוע הכספי,מחמוד עבאס חושש יותר מקביעת עובדות בשטח מאשר מהשמעת איומים.