היחסים בין ממשל טראמפ לרש"פ ממשיכים להתדרדר ועל הפרק קיצוץ בסיוע הכספי השנתי של ארה"ב לרש"פ המסתכם בכמה מיליוני דולרים.
מחמוד עבאס פועל להקמת מסגרת בינלאומית חדשה כדי שתחליף את ארה"ב במתן חסות ותיווך בתהליך המדיני, סיכוייו להצליח קלושים.
הכינוס הכלכלי בדאבוס בסוף השבוע שעבר היווה שלב נוסף בהחרפת עימות בין הממשל האמריקני לבין הרש"פ, הנשיא טראמפ הסיר את הכפפות והודיע בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יפסיק את הסיוע הכספי לרש"פ אם היא לא תשוב למשא ומתן עם ישראל בחסות אמריקנית.
נראה כי הממשל נחוש להמשיך בעימות החזיתי עם הרש"פ, עד כה הוא נקט בכמה צעדים ראשונים כמו הכרזת טראמפ על ירושלים כבירת ישראל,קיצוץ התקציב של אונר"א, איום לסגור את נציגות אש"פ בוושינגטון וכעת איום חדש לקצץ מאות מיליוני דולרים בתקציב הסיוע השנתי האמריקני לרש"פ.
על המגמות של הממשל האמריקני ביחס לרש"פ העיד עבדאללה מלך ירדן בשיחה עם ראש ממשלת לבנון סעד אלחרירי,עיתון "אלדיאר" הלבנוני פרסם ב-26 בינואר את פרטי השיחה בין השניים בשולי הכינוס הכלכלי בדאבוס.
המלך הירדני סיפר כי "עסקת המאה" של טראמפ תוצג לצדדים בחודש מרץ הקרוב, הנשיא טראמפ יקבע עובדות ויאמר לצדדים: "זוהי תוכניתי ועליכם לבצע אותה".
המלך עבדאללה תיאר את המגמה האמריקנית כ"מכונית ללא בלמים" וכי הנשיא טראמפ יכפה את "העסקה הגדולה" של מבלי להיכנס לשיחות מעמיקות עם הצדדים.
הוא הזהיר את ראש ממשלת לבנון כי פתרון בעיית הפליטים הפלסטינים ייעשה על חשבון המדינות שבהן הם מתגוררים כולל בלבנון.
אחרי הסרת נושא ירושלים מהשולחן נראה כי הנשיא טראמפ רוצה להוריד מעל השולחן גם את נושא הפליטים הפלסטינים ואת "זכות השיבה".
המתקפה האמריקנית על הרש"פ באה לידי ביטוי גם בדברים שאמרה ניקי היילי שגרירת ארה"ב באו"ם, בנאום במועצת הביטחון בסוף השבוע היא הבהירה כי ארה"ב מחוייבת לשלום אך לא תרדוף אחרי הנהגה פלסטינית שאין לה את מה שצריך כדי להשיגו.
היילי אמרה כי הנאום של מחמוד עבאס במועצה המרכזית של אש"פ היה השפלה של הנשיא טראמפ ודחיית כל תפקיד אמריקני, היא שיבחה את מנהיגותם של נשיא מצרים אנוואר סאדאת וחוסיין מלך ירדן ואמרה: "היכן אנוואר סאדאת הפלסטיני? השלום מחייב הנהגה אמיצה, אנו מקווים שזה יחזור כפי שראינו עם ההנהגה המצרית והירדנית".
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איננו מראה סימנים של כניעה ללחץ האמריקני, גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי מדובר בטיפשות או בנאיביות אמריקנית וכי העם הפלסטיני לא נלחם 100 שנים מאז הצהרת בלפור ב-1917 כדי לוותר על ירושלים ועל "זכות השיבה" של הפליטים הפלסטינים לפלסטין וכי "הזכויות הפלסטיניות אינן לקנייה או למכירה".
לטענת גורמים בפת"ח, המתקפה האמריקנית מחזקת את מעמדו של מחמוד עבאס בשטחים,עפ"י סקר דעת קהל פלסטיני עד לפני הכרזת טראמפ בנושא ירושלים דרשו 70 אחוזים את התפטרותו, עכשיו מציג מחמוד עבאס את עצמו כ"גיבור לאומי" הנאבק נגד ארה"ב ומגן על ירושלים ועל זכויות הפליטים הפלסטינים.
מהי האסטרטגיה של עבאס?
יו"ר הרש"פ הבין כי גל המחאה הערבי והפלסטיני קרס לאחר הכרזת טראמפ על ירושלים כבירת ישראל, בתום כחודש וחצי מההכרזה ההפגנות ברחבי העולם הערבי ובשטחים דעכו,מדינות ערב אינן מעוניינות בעימות עם ארה"ב וגם תושבי השטחים אינם רוצים באינתיפאדה חדשה, לא יהיה שום מאבק רציני בשטח והמאבק יעבור לזירה הבינלאומית.
מחמוד עבאס מתעקש לנסות וליצור מסגרת בינלאומית שתתמוך בפלסטינים, הוא טוען שמבחינתו המונופול האמריקני על תהליך השלום הישראלי-פלסטיני הסתיים.
יו"ר הרש"פ מנהל מגעים עם סין, רוסיה, האיחוד האירופי,יפאן, הודו, דרום אפריקה וברזיל כדי לנסות ליצור מסגרת בינלאומית שתעמוד לצד הרש"פ נגד תוכנית טראמפ.
מחמוד עבאס שיגר את יועצו נביל שעת' ליפאן ולדרום קוריאה כדי לדרוש מהן שיכירו במדינת "פלסטין" ויצטרפו למסגרת הבינלאומית החדשה.
הרעיון של יו"ר הרש"פ הוא להפוך את המסגרת הבינלאומית למסגרת של מו"מ דוגמת המו"מ של המעצמות עם איראן על הסכם הגרעין( מתכונת 5 פלוס 1),הוא גם מבקש שהמסגרת הזו תתמוך כספית ברש"פ אם יקוצץ הסיוע הכספי האמריקני כפי שהודיע הנשיא טראמפ.
בתחילת החודש הבא ייפגש מחמוד עבאס עם הנשיא פוטין במוסקבה וינסה לרתום אותו לרעיון החדש שלו, אולם נראה כי לפחות באיחוד האירופי לא מתלהבים יתר על המידה מהרעיון הזה, עיתון "אלחיאת" דיווח ב-26 בינואר מפי גורם בכיר אירופי כי נשיא צרפת מקרון שיגר שליח מיחוד לרמאללה עם מסר למחמוד עבאס שלא לסגת מתהליך השלום בחסות ארה"ב, להמתין ולראות את התוכנית המדינית החדשה של טראמפ ולשמור על קשר עם הצוות שמכין אותה ורק אז לקבל החלטה.
הנשיא מקרון הציע לגבש יוזמת שלום חלופית אם הפלסטינים ידחו את תוכנית טראמפ ובכיר אש"פ צאיב עריקאת הודיע לשליח הצרפתי כי מחמוד עבאס יבחן את ההצעה.
אולם, כדאי שמחמוד עבאס יקשיב היטב לעבדאללה מלך ירדן אשר גם הוא אמור להיות צד חשוב ב "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ, המלך הירדני אמר בסוף השבוע בדאבוס כי "לא יכול להיות תהליך שלום או פתרון שלום ללא ארה"ב".
מחמוד עבאס ייקח את בני עמו לסיבוב נוסף של סבל ותסכול שימשכו כמה חודשים עד שיבין כי המלך עבדאללה צודק, ייתכן שהוא מבין זאת עכשיו אבל הוא מנסה למרק את עצמו מתדמית "עושה דברן של ארה"ב וישראל" כדי לטעון "עשיתי כל מה שביכולתי" ולהצדיק את חזרתו למשא ומתן.