המתיחות בצפון ו"קמפיין השיבה"

התלקחות עימות צבאי בין איראן לישראל בגבול הצפון עלולה לגרור את רצועת עזה לעימות צבאי עם ישראל.

הנהגת חמאס מעוניינת בהמשך "קמפיין השיבה" ומיצוי הישגיו המדיניים אך היא מחוייבת לסייע צבאית לאיראן במקרה שתידרש לכך.

הנהגת חמאס עוקבת בדאגה אחר המתיחות הגוברת בגבול הצפון,אחר האפשרות להתקפה של קואליציה בינלאומית על סוריה בגלל ההתקפה הכימית של בשאר אסד בדומא וגם אחר האפשרות שאיראן תגיב נגד ישראל על תקיפת המטרות בשדה התעופה T-4 בסוריה.

התקשורת העולמית עוסקת בהרחבה בהסלמה במצב בסוריה ובחמאס חוששים שכל הישגי קמפיין "השיבה" ברצועת עזה יידחקו הצידה מסדר היום הבינלאומי והתקשורתי.

בשטח עצמו ברצועת עזה, נמשכות ההכנות של חמאס לקראת יום השישי הקרוב שהוכרז כ"יום שריפת דגלי ישראל והנפת הדגל הפלסטיני".

מנהיג חמאס אסמעיל הניה סייר בשטח ב-10 באפריל במחנה "השיבה" ליד ח'אן יונס כדי לעודד את המפגינים ולשבח את הישגי תנועתו.

המתיחות נשמרת על הגבול עם ישראל וב-11באפריל הופעל מטען חבלה נגד כלי הנדסי של צה"ל בצד המערבי של הגדר.

המטען הונח בחסות ההפגנות הנערכות סמוך לגדר, בתגובה תקף צה"ל בכמה פגזי ארטילריה עמדות תצפית של חמאס מזרחית לעזה.

נראה כי ישראל וחמאס נמנעות כרגע מהחרפת המצב הביטחוני על גדר הגבול ברצועה והם מגיבות באיפוק, כל אחת מסיבותיה שלה.

ישראל עסוקה במתיחות בגבול הצפון והיא איננה מעוניינת בהסלמה ברצועת עזה שעלולה להביא לפתיחת 2 חזיתות במקביל בצפון ובדרום.

תנועת חמאס מצידה, איננה מעוניינת בהסלמה שתביא לסיום מיידי של קמפיין "השיבה" שנחשב מבחינתה למוצלח מאוד, היא מעוניינת להמשיך בו עד ל"יום הנכבה" ב-15 במאי שאמור להיות שיאו של הקמפיין.

לכן, תנועת חמאס איננה משגרת רקטות לעבר ישראל כדי שלא להחריף את המצב הביטחוני וגם ישראל איננה תוקפת מטרות בעומק הרצועה ואיננה פוגעת ברקטות ומצבורי הנשק והתחמושת של חמאס, שני הצדדים מנסים לצמצם את העימות הצבאי לאזור גדר הגבול בלבד.

התסריט הזה אמור להימשך במתכונת הזו פחות או יותר אם לא "יתחמם המצב" בגבול הצפון יתר על המידה.

צריך לזכור כי תנועות חמאס והגיהאד האסלאמי שנשלטות על ידי איראן מחוייבות לה והן מהוות את "המוצב הקדמי" של איראן ברצועת עזה.

לכן,נקודת ההנחה של ישראל צריכה להיות כי במקרה של עימות צבאי עם איראן או סוריה,הגנרל האיראני קאסם סולימאני מ"משמרות המהפכה" הנמצא בקשר ישיר עם ראשי הזרוע הצבאית של חמאס והג'יהאד האסלאמי עלול להפעיל אותן כדי שיתקפו את ישראל מדרום.

חזית התנגדות מאוחדת נגד ישראל

הזרוע הצבאית של חמאס הודיעה מייד לאחר התקיפה האווירית של ישראל בסוריה בפברואר השנה לאחר חדירת המל"ט האיראני לשטח ישראל, כי העלתה את רמת הכוננות ביחידותיה לרמה הגבוהה ביותר בנימוק כי  היא מתכוננת לאפשרות של התקפה ישראלית על רצועת עזה.

מייד לאחר ההודעה הזו אמר אוסאמה חמדאן, האחראי בחמאס על הקשרים עם מדינות ערב, כי "במקרה של התקפה ישראלית על לבנון או סוריה, הזרוע הצבאית של חמאס לא תהייה רחוקה מכדי להגיב עליה".
לא היה זה מפתיע שהזרוע הצבאית של חמאס נזעקה להגן על השלוחות האיראניות בסוריה ובלבנון,היא מהווה חלק בלתי נפרד מהמארג הצבאי האיראני במזרח התיכון נגד ישראל.

למרות שב-2011 נותק הקשר בין איראן לחמאס על רקע העמדה של יו"ר הלשכה המדינית ח'אלד משעל בעניין מלחמת האזרחים בסוריה, המשיכה איראן להעביר באופן קבוע מימון ואמצעי לחימה לזרוע הצבאית של חמאס.

רק לפני כמה חודשים, לאחר הבחירות הפנימיות החליטה ההנהגה החדשה של חמאס בראשות אסמעיל הניה ויחיא סינוואר להתפייס עם איראן והיחסים חזרו לתיקונם ואף התהדקו בין הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס לבין הגנרל קאסם סולימאני מפקד גיס "אלקודס" ב"משמרות המהפכה" האיראניים האחראי על הפעילות הצבאית של איראן במדינות ערב ועל הפעלת שלוחותיה.

גורמים בחמאס מסרו כי ההודעה של הזרוע הצבאית הינה איתות לישראל כי חמאס היא חלק בלתי נפרד מהציר של סוריה וחזבאללה וכי אם ישראל תתקוף אותן היא תגיב צבאית מרצועת עזה.
למעשה, נוצר מרובע חדש עם ארבעה קודקודים: איראן,סוריה, חזבאללה וחמאס ברצועת עזה שבמסגרתו חמאס מחוייבת לשמור על האינטרסים של שאר שלושת הקודקודים ולסייע להם באופן צבאי.

עוזר שר החוץ האיראני חוסיין שיח' אלאסלאם גילה בראיון שהעניק לאתר "א-ריסאלה" המזוהה עם חמאס ב-10 בפברואר כי קיימת מגמה אסטרטגית להקים "חזית התנגדות מאוחדת" בין סוריה ללבנון ולרצועת עזה.

"ההכנות להקמת החזית לא פסקו, ישנם צעדים מעשיים להקמת חזית שתימשך מסוריה לרצועת עזה" הסביר שיח' אלאסלאם.

איראן גיבשה את העמדה הזו כלפי ישראל אחרי שתי מלחמות בלבנון ואחרי 3 סבבים של עימותים צבאיים בין ישראל לחמאס ברצועת עזה.
האסטרטגיה האיראנית היא להקיף את ישראל מכל הכיוונים לפתוח במלחמה נגדה בכמה צירים, מסוריה, לבנון ורצועת עזה.
"
המגמה שלנו היא להקים חזית מאוחדת שתהיה לה את היכולת להכאיב לישראל ולא נהסס לתמוך בהתנגדות הפלסטינית" הבהיר חוסיין' שיח' אלאסלאם.
כאמור, מי שהינו קבלן הביצוע של האסטרטגיה האיראנית הינו הגנרל קאסם סולימאני שהחליט להקים בסוריה את מוצב הפיקוד של החזית החדשה נגד ישראל, עם מאגר גדול של טילים מדוייקים שייוצרו במפעל איראני מיוחד בסוריה.

המערכה נגד ישראל לא תהייה כפי שהיא מתכננת, הסביר בכיר חמאס מוחמד חמדאן, היא תהייה באופן שאנו רוצים כדי שיפתיע את ישראל.

לאן פני הדברים?

המציאות הביטחונית בגבול הצפון הפכה בחודשים האחרונים לרגישה ומסובכת בעקבות הגברת המעורבות האיראנית בסוריה.

האפשרות להתלקחות עימות צבאי בין ישראל לאיראן על רקע ההתקפה על שדה התעופה בסוריה שבה נהרגו כמה אנשי צבא איראניים איננה בלתי סבירה והיא עלולה להביא גם לעימות צבאי בין ישראל לחמאס ולג'יהאד האסלאמי בגבול רצועת עזה.

תנועת חמאס איננה מעוניינת בכך אך היא תיאלץ לציית לאיראן אם תגיע דרישה ממנה לירי רקטות לעבר ישראל.

האינטרס החמאסי הוא למצות את קמפיין "השיבה" עד תום ולהגיע ליום ה-15 במאי עם מספר שיא של מפגינים על גבול רצועת עזה עם ישראל ולקטוף את הפירות המדיניים של הקמפיין, אולם, הכל תלוי באיראן וחמאס חייבת לציית לקול אדוניה.              

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי