ישראל חוששת מהתייצבות כוחות איראניים על גבולה ברמת הגולן בעקבות המבצע של הצבא הסורי לכיבוש דרום המדינה.
ישראל קבעה "קווים אדומים" לגבי הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה בינתיים נראה כי היא תצטרך להסתגל למציאות החדשה שבה איראן נוכחת בסוריה.
חדירת המל"ט הסורי לשטח ישראל בעת שראש הממשלה בנימין נתניהו נועד במוסקבה עם הנשיא פוטין היא הוכחה נוספת למתיחות הגוברת בין ישראל לבין המשטר הסורי של בשאר אסד שפתח במתקפה גדולה בדרום סוריה במטרה להחזיר את שליטת השלטון המרכזי בדמשק על דרום המדינה והתייצבות על הגבולות של סוריה עם ירדן וישראל.
צה"ל תקף בתגובה לחדירת המל"ט לשטח ישראל, 3 עמדות של הצבא הסורי, מדובר במהלך בעל מסר חשוב של ישראל לשלטון של בשאר אסד בתקופה הרגישה שבה נקבעים כללי המשחק החדשים על גבול סוריה ישראל.
המערכה של הצבא הסורי בדרום המדינה עדיין לא הסתיימה, היו לו הישגים חשובים באזור שממזרח לדרעא שם הוא השתלט על מובלעות המורדים וגם השתלט מחדש על מעבר הגבול "נציב" עם ירדן.
המערכה על רמת הגולן הסורית עדיין לא החלה, האתגר שמולו ניצב הצבא הסורי הוא השגת ניצחון על שני ארגונים ג'יהאדיסטים במרחב הזה, האחד נקרא "המטה לשחרור א-שאם" שנקרא בעבר "ג'בהת אלנוצרה" ומזוהה עם ארגון אל-קאעדה, והשני,"ג'יש ח'אלד בן אלווליד" שמזוהה עם ארגון דאע"ש.
עפ"י כל ההערכות, הניצחון של הצבא הסורי, שנעזר בחיל האוויר הרוסי, הוא רק שאלה של זמן, בתוך כמה שבועות אמור כנראה הצבא הסורי להשלים את השתלטותו על דרומה של המדינה.
מה יהיה אופי הפעילות של הצבא הסורי בשטח רמת הגולן, האם הוא יאפשר בהדרגה לאיראן להפוך את האזור לבסיס קדמי נגד ישראל כפי שהיא מתכננת? זוהי השאלה מטרידה את ישראל שנחושה למנוע זאת בכל מחיר.
זוהי התקופה שעל ישראל לקבוע את "הקווים האדומים" ולהבהיר למשטר בשאר אסד שהיא לא תאפשר זאת.
האופי של הגבול הסורי-ישראלי אמור להתעצב בקרוב וזוהי הייתה הסיבה לנסיעתו ה-3 במספר השנה של ראש הממשלה נתניהו לפגישה עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין במוסקבה, הנושא חשוב מאוד והוא צפוי גם לעלות במפגש הפסגה בין הנשיא טראמפ לנשיא פוטין בהלסניקי ב-16 בחודש.
"הקוים האדומים" של ישראל
הקבינט המדיני-ביטחוני קבע 2 "קוים אדומים" בכל הקשור לסוריה וראש הממשלה הציג אותם לנשיא פוטין ואף אמר את הדברים בגלוי באמצעי התקשורת.
א.ישראל מתנגדת לנוכחות איראנית מכל סוג שהוא או לנוכחות של גרורותיה(ארגון חזבאללה, מליציות שיעיות-פרו איראניות) בשטח סוריה.
ב. ישראל עומדת על כך שישמר בקפדנות הסכם הפרדת הכוחות בין שתי המדינות משנת 1974.
הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה נחתם ב-31 במאי 1974 והוא מגדיר את גבול ישראל-סוריה הנוכחי ואת ההסדרים הצבאיים הנלווים.
ההסכם קובע הפסקת אש בין שתי המדינות והקמת אזור חיץ בצד הסורי של הגבול.
אזור החיץ מוגדר בהסכם שטח מפורז שנתון לפיקוח אונדו"ף ולמנהל אזרחי סורי, משני צידי אזור ההפרדה נקבעו 2 רצועות דילול של כוחות צבאיים,כל אחת ברוחב של 10 ק"מ.
ברצועה הראשונה מותר לכל צד להחזיק 75 טנקים ו-6000 חיילים וברצועה השניה 450 טנקים.
כמו כן נקבע שאסור להחזיק טילי קרקע-אוויר במרחק של עד 25 ק"מ מקווי ההפרדה.
כאמור כוח אונדו"ף של האו"ם הוא שמפקח על ביצוע ההסכם, הכוח הזה אחראי מבחינה צבאית על אזור החיץ וגם מפקח על רצועות הדילול, מנדט הכוח מחודש מדי 6 חודשים.
כמובן שישראל איננה זקוקה לכוח אונדו"ף כדי לדעת אם הסורים מפרים את ההסכם, יש לה מערכת מודיעין מצויינת בסוריה והיא סומכת בעיקר על עצמה.
לכן, ברגע שהצבא הסורי יכבוש את הצד הסורי של רמת הגולן, הוא מחוייב לעמוד בהסכם הפרדת הכוחות משנת 1974, ישראל מתכוונת להקפיד על קוצו של יוד בכל הקשור לביצוע ההסכם בצד הסורי.
העמדות של סוריה ואיראן בקשר לעמידה בהסכם הזה עדיין לא ידועות.
המתיחות בגבול סוריה-ישראל היא גדולה ולא ברור עדיין כיצד בדיוק יתעצב הגבול, עפ"י ההצהרה של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב מהשבוע שעבר, אין בכוונת רוסיה לדרוש מאיראן לצאת משטח סוריה.
סביר להניח שישראל תצטרך להתרגל להישארות הכוחות האיראניים בסוריה אך היא תמשיך לדרוש באופן קבוע את יציאתם, יש להניח שהיא לא תצא למלחמה חדשה בסוריה ולכן היא קובעת "קוים אדומים".
נראה כי האופציה הצבאית היחידה של ישראל כרגע היא להתמודד על הנוכחות הצבאית של איראן בסוריה באמצעות הנחתת מכות אוויריות על מטרות איראניות ועל מטרות סוריות המסייעות לנוכחות האיראנית להתבסס במדינה.
ההתקפות האוויריות אמורות להגיע גם לדרומה של סוריה אם ינסו האיראנים להתקרב לגדר הגבול עם ישראל ולהפר את הסכם הפרדת הכוחות מ-1974.
לישראל יש יתרון מודיעיני גדול בכל הקשור לסוריה וגם עליונות של חיל האוויר, האיראנים יודעים זאת והם חשו כבר את נחת זרועה של ישראל בסוריה.
השלב הבא מבחינה מדינית הוא להמתין לתוצאות מפגש הפסגה בין הנשיא טראמפ לנשיא פוטין ולראות אם יושגו שם הבנות לגבי המצב בדרום סוריה, בסופו של דבר רוסיה הינה בעלת הבית האמיתית בסוריה ועל פיה ישק דבר.