נמשכים המגעים האזוריים והבינלאומיים להשגת הסכם "הסדרה" בין ישראל לחמאס במקביל להשגת הסכם פיוס בין פת"ח לחמאס.
הסכם "ההסדרה" יכלול הפסקת אש ל-5 שנים בין ישראל לחמאס,פתיחת כל המעברים, הגדלת מרחב הדיג והקמת פרוייקטים בתחומי התשתיות.
גורמים בחמאס אומרים כי מצב הכוננות העליונה שעליו הכריזה הזרוע הצבאית של חמאס בשבוע שעבר עדיין בתוקף וכי הנהגת התנועה ממתינה לתוצאות שיחות הפיוס בקהיר בין פת"ח לחמאס ולתוצאות מאמצי מצרים ושליח האו"ם למזה"ת ניקולאי מלדאנוב להשיג הסכם "הסדרה" בין חמאס לישראל.
הגורמים בחמאס אמרו כי התנועה איננה מרותה מההצעות של השליח מלדאנוב עד כה והיא נערכת להסלמה במצב הביטחוני,חמאס הקימה חדר מבצעים משותף עם הזרועות הצבאיות של שאר הפלגים הפלסטינים ברצועה למקרה של הסלמה.
בכיר חמאס ח'ליל אלחיה אמר ב-28 ביולי כי חמאס איננה רוצה מלחמה אך ישראל רואה בכך כניעה,"אם תיכפה עלינו מלחמה אני בוח שננצח בה, הכבוד יהיה שלנו ולא של הכיבוש".
בתנועת חמאס אומרים כי הם חוששים שישראל תיזום פעולה צבאית נרחבת ברצועת עזה כדי לנסות ולכפות על חמאס הסכם "הסדרה" בתנאים שנוחים לה.
המאמצים להשיג הסכם "הסדרה"
ראש המודיעין המצרי הגנרל עבאס כאמל ביקר בסוף השבוע שעבר בוושינגטון כדי לתאם עם ג'ראד קושנר את הסכם "ההסדרה" המוצע בין ישראל לחמאס, הוא פועל בתיאום מלא עם שליח האו"ם למזה"ת ניקולאי מלדאנוב.
עם שובו לקהיר הגיע השליח מלדאנוב כדי לשמוע ממנו עדכון ונפגש גם עם שר החוץ ההמצרי סאמח שוכרי.
עפ"י גורמים בחמאס, הסכם "ההסדרה" המוצע הוא לתקופה של 5 שנים, במסגרתו תושג הפסקת אש בין ישראל לחמאס, יפתחו כל המערבים לרצועה ויורחב מרחב הדיג, כמו כן יוקמו פרוייקטים בהיקף של 650 מיליון דולר בתחומי האבטלה,בריאות, חשמל,אנרגיה ותשתיות כלליות.
עפ"י הידוע לא מדובר על הקמת נמל ימי ברצועה או בקפריסין.
ההסכם קשור גם ליישום הפיוס בין פת"ח לחמאס, שליח האו"ם מלדאנוב הבהיר כי מבחינתו יש 2 תנאים ליישום הסכם "ההסדרה": הפסקת אש מלאה בין חמאס לישראל וחזרתה של הרש"פ שלוט ברצועת עזה.
סוכנות הידיעות "שיהאב" המזוהה עם חמאס דיווחה ב-30 ביולי כי מצרים הביעה הסכמתה לתוכניתו של מלדאנוב בתנאי שהוא יפקיד את הכספים שמיועדים לפרוייקטים ברצועה בבנקים מצריים וכי החומרים להקמת הפרוייקטים יקנו ממצרים,מלדאנוב וגם ישראל הסכימו לתנאים של מצרים.
עפ"י גורמים בחמאס הנהגת התנועה איננה מתלהבת בינתיים מההצעה של מלדאנוב היא הודיעה לו זאת והיא מצפה שהוא ישפר את הצעתו, היא דורשת הסרה מלאה של המצור וכי עסקת חילופי השבויים בינה לבין ישראל לא תהייה חלק מהסכם "ההסדרה" אל תידון בערוץ נפרד, ישראל מתנגדת לכך וגם מתנגדת לשחרור מסיבי של אסירים ביטחוניים כפי שהיה ב"עסקת שליט" ב-2011.
הרש"פ דורשת כי כל הפרוייקטים ברצועת עזה במסגרת הסכם "ההסדרה" יתבצעו באמצעותה וראש הממשלה ראמי חמדאללה הבהיר זאת לנציגי האיחוד האירופי.
לאן פני הדברים?
מתקיימת פעילות אזורית ובינלאומית מאחורי הקלעים להשגת הסכם פיוס בין פת"ח לחמאס שתאפשר הסכם "הסדרה" בין ישראל וחמאס ברצועת עזה והשגת רגיעה ביטחונית במקביל לשיפור המצב ההומניטארי ברצועה.
ברצועת עזה מתכוננים הפלגים הפלסטינים ל-2 תרחישים: הסלמה או הסכם "הסדרה".
הסכם "ההסדרה" מותנה בהשגת הסכם פיוס בין פת"ח לחמאס, ההצעה המצרית מדברת על ביצוע ההסכם ב-4 שלבים בהדרגתיות במשך כ-3 חודשים.
חמאס הודיעה כי היא מקבלת את הצעת התיווך החדשה של מצרים וגם תנועת פת"ח הודיעה על הסכמתה העקרונית עם כמה הסתייגויות.
משלחות פת"ח וחמאס שוהות בקהיר והמודיעין המצרי מנסה לסגור את עסקת הפיוס החדשה.
בינתיים נמשך "טרור ההצתות" באמצעות בלונים ועפיפונים המשוגרים לעבר עוטף עזה, מטה קמפיין השיבה הודיע כי גם ביום שישי הקרוב יקתיימו הפגנות נרחבות על גבול הרצועה עם ישראל.
בכל מקרה אין מדובר בהסכם "הסדרה" שיביא להסרה מלאה של המצור, ברחוב העזתי יש אווירה של חוסר ודאות ותקווה שבכל זאת יושג הסדר שיאפשר את הרגעת המצב הביטחוני.