רגיעה מוגבלת ללא פיוס

מצרים מחדשת את השיחות בקהיר במטרה להשיג הסכם רגיעה עם ישראל והסכם פיוס פנים פלסטיני.

כדאי להנמיך את הציפיות, נושא השבויים והנעדרים עדיין לא נפתר ואילו יו"ר הרש"פ מסרב לפיוס עם חמאס ומנסה לטרפד את ההסכם.

מדובר במשא ומתן ארוך וקשה שסופו איננו ברור.

בימים הקרובים אמורים להתחדש בקהיר הדיונים בין הפלגים הפלסטינים לבין ראשי המודיעין המצרי על שני נושאים חשובים הקשורים זה בזה, הסכם הרגיעה עם ישראל והסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס. שני הנושאים קשורים זה בזה בעבותות וללא הסכם פיוס פנים פלסטיני ספק רב אם הסכם רגיעה כלשהו שיושג בין ישראל לחמאס יחזיק מעמד זמן רב.

עפ"י גורמים מצרים בקהיר,יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הסכים לשגר משלחת של פת"ח לשיחות שאותן החרים בסבב האחרון, אבל אין זה מבשר בהכרח פריצת דרך מכיוון שעמדת הרש"פ לא השתנתה,היא דורשת להוביל את הדיונים בנושא הרגיעה עם ישראל וכי היא תהיה זו שחותמת על ההסכם בתוקף היותו של אש"פ הנציג הבלעדי והיחיד של העם הפלסטיני.

הסכם הרגיעה

 בשטח נרשמה בימים האחרונים פעילות מעטה של בלוני ועפיפוני תבערה, עם זאת נמשכות ההפגנות על גבול הרצועה וייתכן שאירועים המעטים קשורים לחופשת חג הקורבן ולאו דווקא להבנות שהושגו בתיווך מצרי בין ישראל לחמאס בכל הקשור ליישום הרגיעה באזור הגבול.

באמצעי התקשורת השונים מתפרסמים דיווחים סותרים על מה שהושג בשיחות קהיר עד כה, נציגי הפלגים הפלסטינים שחזרו לרצועת עזה  טוענים כי הדיונים במצרים בין הפלגים לבין המודיעין המצרי לא עסקו בהסכם רגיעה חדש בין חמאס לישראל אלא  בחזרה להסכם הרגיעה שנחתם בקיץ 2014 לאחר מבצע "צוק איתן" בתיווכה של מצרים.

ח'אלד אלבטש, בכיר הגי'האד האסלאמי פרסם  ב-22 באוגוסט הודעה כי לא נדון הסכם רגיעה חדש וכי כל האופציות פתוחות כולל מלחמה ישראלית על רצועת עזה.

"אנו מחוייבים לרגיעה באותה המידה שהאוייב הציוני מחוייב לה" הדגיש אלבטש.

לעומת זאת יש ידיעות סותרות לחלוטין את דבריו של אלבטש.

עיתון "אלחיאת" דיווח ב-23 באוגוסט כי הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס כמעט מוכן ומצריך רק כמה תיקונים קלים.

על ההסכם אמור לחתום צלאח אלעארורי, ראש משלחת חמאס לשיחות בקהיר, ומייד אחר כך תזמן מצרים את נציגי הפלגים לחתום על הסכם הפיוס.

מצרים נתנה עדיפות להשגת הסכם הרגיעה זוכה לתמיכה  ערבית ובין לאומית וימנע מלחמה, החתימה עליו תיצור אווירה נאותה יותר להשגת הסכם פיוס בין פת"ח לחמאס.

עפ"י מקורות פלסטינים, במידה שחמאס תחתום על ההסכם תצא משלחת מצרית לישראל כדי להשיג את הסכמתה ואת הערבויות הדרושות.

אח"כ תתקיים הכרזה על ההסכם על סעיפיו השונים ויחל שלב הביצוע.

עיתון "אלחיאת" טוען כי הסכם הרגיעה הוא לתקופה של שנה שתוארך אואטמטית ל-4 שנים, הוא יכלול את הסרת המצור הכלכלי מעל הרצועה, שחרור השבויים והנעדרים הישראלים, שחרור אסירים פלסטינים, יצירת מעבר ימי בין נמל עזה לקפריסין וצעדים לפתיחת שדה תעופה בעזה, בנסוף תוקם קרן כלכלית ע"י מדינות ערב,האיחוד האירופי וארה"ב לשיקומה של רצועת עזה.

הדברים האלה סותרים דיווחים בעיתון "אלאח'באר", המזוהה עם חזבאללה, בשבוע שעבר שבהם נאמר כי השיחות תקועות וכי "אבן הנגף" הינה דרישת ישראל לשלב בעסקת הרגיעה את נושא השבויים והנעדרים הישראלים.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה אמר בדרשת חג הקורבן כי "אנו מתקרבים להסרת המצור מעל הרצועה ללא תשלום מדיני, המצור יסתיים בהבנ לאומית וברשת ביטחון ערבית".

אולם בכיר חמאס צלאח ברדוויל שהשתתף בדיונים בקהיר מיהר לצנן את ההתלהבות ובדף הפייסבוק שלו כתב ב-22 באוגוסט כי "מדובר במשא ומתן קשה וכי אין סימנים לשבירת המצור בקרוב".

ארגון החזית העממית הודיע על התנגדותו להסכם רגיעה עם ישראל ואם יושג ההסכם, ארגון חמאס יצטרך לכפות עליו בכוח את הרגיעה.

הסכם הפיוס הפנים פלסטיני

עפ"י גורמים בחמאס הסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס הוכן ע"י המודיעין המצרי והוא ממתין להסכמת הרש"פ.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה הודיע כבר ב-19 ביולי לראש המודיעין המצרי עבאס כאמל על הסכמת חמאס להצעת הפשרה המצרית.

ההצעה המצרית קובעת כי הסנקציות של הרש"פ על רצועת עזה יוסרו, ישולמו משכורות הפקידים, הממשלה הפלסטינית תתחיל לפעול בסמכויות מלאות ברצועה עם תקציבי תפעול במשרדים השונים, ויועבר סולר ללא מיסים להפעלת התחנה ליצור חשמל בעזה.

בתוך 5 שבועות תוקם ממשלת אחדות לאומית, פקידי חמאס יקלטו במנגנון הממשלתי ומשלחת ביטחונית ערבית תסדיר את  נושא מנגנגוני הביטחון של חמאס ברצועה בהסכמה בין פת"ח לחמאס.

עד כה סירבה הרש"פ להצעות המצריות מכיוון שהיא דורשת סמכויות מלאות לממשלה הפלסטינית ברצועת עזה כולל שליטה מלאה על מנגנגוני הביטחון, הנשק והמנהרות של חמאס.

לסיכום:

גורמי הביטחון הבכירים בישראל מכחישים הגעה להבנות או הסכמות עם חמאס בנושא הרגיעה,בפועל רמת האלימות על גבול הרצועה ירדה בימים האחרונים וישראל נמנעת מלתקוף יעדים בעומק רצועת עזה כדי לתת סיכוי להצלחת המאמצים להשיג רגיעה.

ייתכן שמנהיגי חמאס פיזרו לרגל חג הקורבן הצהרות אופטימיות על הסרה קרובה של המצור מעל הרצועה, אולם, כדאי להנמיך ציפיות, כפי שהדברים נראים כעת, מחמוד עבאס מנסה בכל כוחו לטרפד את האפשרות להשגת הסכם רגיעה והוא איננו מוכן להתפייס עם חמאס.

גם בעניין השבויים והנעדרים המוחזקים בידי חמאס לא הושגה שום פריצת דרך, השר צחי הנגבי אמר ב-22 באוגוסט בראיון לגל"צ כי "כרגע אין  הסדרה ואין באמת הבנה למעט "שקט ייענה בשקט,השר הוסיף "אני לא מכיר  כרגע דיאלוג עם גורם שמנסה לתווך בימים אלה בנושא השבויים וההנעדרים".

לכן, הדרך להסכם רגיעה בין ישראל לחמאס עדיין ארוכה מאוד, מדובר בנושאים כבדי משקל מבחינה מדינית וביטחונית ואין כל ודאות שמצרים תצליח לגשר על הפערים בנושא שחרור השבויים והנעדרים נוכח העמדות הנוקשות של חמאס ובנושא הפיוס הפנים פלסטיני נוכח סירובו של יו"ר הרש"פ להתפייס עם חמאס.

מצרים תחדש את המומנטום של השיחות בקהיר אבל אין בכך כלל ערובה שיושג הסכם, רק בעוד כמה ימים תתברר יותר תמונת המצב.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי