הדיונים בקהיר מקרטעים והאפשרות להשגת הסכם רגיעה ארוך טווח בין ישראל לחמאס בטווח הקרוב הולכת ומתרחקת.
ההערכה היא כי ישראל וחמאס יחזרו בינתיים להסכם הפסקת האש משנת 2014, יו"ר הרש"פ הצליח "לתקוע" את השגת הסכם הרגיעה.
כפי שהדברים נראים כעת, ההערכה בקרב גורמים בכירים בחמאס וברש"פ היא כי מצרים לא תצליח להשיג הסכם רגיעה ארוך טווח עם ישראל או הסכם פיוס בין פת"ח לחמאס בתקופה הקרובה והיא תצטרך להסתפק בהחזרת הצדדים להסכם הפסקת האש שהיא השיגה בקיץ 2014 בתום מבצע "צוק איתן".
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שוחח ב-29 באוגוסט בטלפון עם נשיא מצרים א-סיסי על נושא הפיוס, עפ"י סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "וופא" סוכם כי מצרים תמשיך במאמצי הפיוס.
יחיא סינוואר חוזר לקידמת הבמה
נראה כי ההכרעה מתקרבת, יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה שירד למחתרת בשבועות האחרונים, צץ מחדש בעיר עזה ותידרך בליל ה-29 באוגוסט קבוצה של בכירי העיתונאים והפרשנים בעזה.
הוא העריך כי בתוך חודשיים ימים ניתן להגיע לרגיעה ברצועת עזה וכי מצרים הביעה נכונות להמשיך במאמצים להשיג רגיעה.
אין נוסח סופי להסכם הרגיעה אמר סינוואר, יש רעיונות והצעות בלבד, הוא הזהיר את הרש"פ מפני הטלת סנקציות נוספות על הרצועה והבהיר כי חמאס מוכנה למסור את המנהרות ואת הנשק רק למועצה לאומית מאוחדת שממנה יבחר ועד פועל.
הוא ציין כי ייתכן שתחול התקדמות בנושא השבויים והנעדרים הישראלים אך רק במקביל לנושא הרגיעה וללא קשר אליו.
ההכרזה על חזרה להסכם הפסקת האש משרתת את האינטרסים של הפלגים הפלסטינים ברצועת עזה ובראשם ארגון חמאס אשר דרשו רגיעה עם ישראל מבלי לשלם שום מחיר מדיני.
ביצוע השלב השני של מתווה הרגיעה שרקמו מצרים ושליח האו"ם מלדאנוב בדבר שיקום תשתיות הרצועה, הקמת פרוייקטים הומניטאריים ופתיחת נמל ימי ושדה תעופה מחייב פיוס בין פת"ח לחמאס והסכמת הרש"פ, בגלל המחלוקות הקשות בינהן יישומו יצטרך לחכות עוד זמן רב.
העיתון "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-29 באגוסט מפי גורמים מצרים כי התשובה שהעבירה פת"ח על ההצעה המצרית סיבכה עוד יותר את העניינים בנושאי הפיוס והרגיעה.
לדברי הגורמים המצרים, תשובת פת"ח הינה "המשך לעמדתה שמסרבת להיענות למאמצים המדיניים והאזוריים ואין בה שום גמישות בכל הקשור להצעות שהעלו מצרים ותנועת חמאס".
במילים אחרות, תנועת פת"ח בהנחיית מחמוד עבאס דחתה את ההצעה המצרית והיא רוצה לגרור את המודיעין המצרי ואת הפלגים הפלסטינים לסבב נוסף של דיונים בקהיר על תשובתה ותנאיה.
מצרים ניסתה לתרץ את כישלונה בהשגת הסכמי הרגיעה והפיוס בכך שהדיונים הופסקו לכמה ימים בגלל שראש המודיעין המצרי הגנרל עבאס כאמל היה צריך לצאת לביקור באתיופיה, אולם, רגע האמת מתקרב והתירוצים וההסברים נגמרו, צריך למצוא נוסחה שתאפשר למצרים לצאת בכבוד ממאמצי התיווך.
מה צפוי בהמשך?
סביר להניח כי מצרים תזמן לקהיר בימים הקרובים את נציגי הפלגים הפלסטינים בראשות חמאס כדי לעדכן אותם אודות תשובת תנועת פת"ח שנציגיה מסרבים לקיים דיונים משותפים עם נציגי חמאס.
כל הפלגים הפלסטינים ברצועה רצו בהסכם רגיעה ארוך טווח שיאפשר לקטוף את הפירות המדיניים של קמפיין "צעדת השיבה" ב-5 החודשים האחרונים ויביא להסרת המצור מעל הרצועה, הם ידעו שגם ישראל מעוניינת בכך אולם, יו"ר הרש"פ הצליח לתקוע מקלות בגלגלי התיווך המצרי, הוא הציב תנאים כי קודם יש להגיע לפיוס לאומי ורק אח"כ לדון בנושא הרגיעה עם ישראל כשאש"פ הוא זה שמוביל את המשא ומתן והוא שיחתום על הסכם הרגיעה בשם העם הפלסטיני.
עפ"י גורמים בכירים בפת"ח, מהדיונים בקהיר עם המודיעין המצרי עלה כי למרות היחסים העכורים של מצרים עם מחמוד עבאס, היא עדיין לא מוכנה לחצות את הרוביקון ו"לדלג" על אש"פ כנציג הרשמי של העם הפלסטיני וללכת להסכם רגיעה נפרד בין חמאס לישראל ללא מעורבות הרש"פ.
לדבריהם, מצרים איננה בוטחת בתנועת חמאס והיא עדיין רואה בה שלוחה של תנועת "האחים המוסלמים" שהוצאה מחוץ לחוק ע"י הנשיא א-סיסי והוגדרה כתנועת טרור, מצרים שומרת על קשר הדוק עם חמאס כדי שתוכל למנוע ממנה לשתף פעולה עם שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
כל ההערכות האופטימיות כי מתווה הרגיעה בין ישראל לחמאס סוכם ב-90 אחוזים יצטרכו להמתין כעת, עדיין לא נמצא פתרון לסוגיית השבויים ונעדרים הישראלים שהינו תנאי חשוב, מבחינתה של ישראל, להשגת הרגיעה.
החזרה להסכם הפסקת האש משנת 2014 הינה פתרון זמני ורעוע, הוא אומנם מונע את האיחוד בין הגדה לרצועה כיחידה גיאוגרפית אחת המחוברת ב"מעבר בטוח" אבל ייתכן שהוא טוב יותר לישראל ולארה"ב שמוכנות למדינה פלסטינית עצמאית רק ברצועת עזה ומשתלב היטב בתוכנית המדינית החדשה של הנשיא טראמפ המכונה "עסקת המאה".
גורמים בפת"ח אומרים כי מבחינת הרש"פ, חתימה על הסכם רגיעה בין חמאס לישראל ללא השתתפותה גרועה יותר מהחתימה על הסכם אוסלו והיא מבטלת את הלגיטימיות של אש"פ כנציג היחיד של העם הפלסטיני.
לכן, אם אכן בסופו של דבר יחזרו הצדדים להסכם הפסקת האש משנת 2014, יוכל מחמוד עבאס לרשום לעצמו הישג, הוא הצליח "לתקוע" את הסכם הרגיעה כפי שהצליח עד כה "לתקוע" את פרסום תוכנית "עסקת המאה" של טראמפ.
לא ברור מה יעלה בגורל קמפיין "צעדת השיבה", האם חמאס תמשיך אותו במתכונת הנוכחית או שתמנע מהמשתתפים בצעדות השיבה מלהגיע לקרבת הגדר ולהתעמת עם חיילי צה"ל, הדברים יתבררו בהמשך.