התדרדרות חמורה ביחסים בין חמאס לסעודיה על רקע "עסקת המאה" והסירוב של ארגון חמאס להתנתק כספית מאיראן .
ארגון חמאס מחזר על פתחו של הנשיא הסורי בשאר אסד כדי להתפייס עמו, בינתיים ללא הצלחה.
כינוס הסדנה הכלכלית בבחריין בסוף החודש מחדד את המאבק בין "ציר הרשע" (איראן-סוריה-חזבאללה) לבין המחנה הסוני המתון בראשות סעודיה.
עיתון "אל-אח'באר" הלבנוני המקורב לחזבאללה דיווח ב-4 ביוני כי בכינוס של הפלגים הפלסטינים בעזה בשבוע שעבר לקראת "יום ירושלים העולמי" תקפו בכירים בחמאס ובג'יהאד האסלאמי את סעודיה בגלל שהיא נותנת את חסותה ל "עסקת המאה".
זיאד נח'אלה,מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי תקף את אלה "שמנסים לשמור על שדות הנפט שנהרסו בגלל התוקפנות שלהם נגד תימן" ואילו יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה, דרש מבחריין להכריז על יום אבל ביום כינוס הסדנה הכלכלית בסוף החודש במנאמה.
סעודיה מצדה מנהלת קמפיין תקשורתי נגד ארגון חמאס והיחסים שלה עם ארגון נמצאים בתקופה קשה מאוד, על פי מקורות של עיתון "אלאח'באר" הסיבה לכך הינה הכישלון של מצרים לשכנע את חמאס והגי'האד האסלאמי להתנתק מאיראן ולקבל תמיכה כספית מסעודיה ומאיחוד האמירויות, חמאס והגי'האד האסלאמי דחו את ההצעה המצרית כבר לפני כשנה וארגון חמאס הודיע כי הוא מברך על כל סיוע כספי לארגון אך הוא מסרב לשלם מחיר מדיני על כך.
סעודיה מנהלת בחודשים האחרונים קמפיין נוקשה נגד פעילים בממלכה, סעודים ופלסטינים כאחד, התומכים בארגון חמאס, שירותי הביטחון הסעודים עצרו עשרות פעילים ובהם גם את מוחמד אלחודארי שהיה נציג חמאס בסעודיה עד שנת 2003 והוא מוחזק במעצר למרות מצבו הבריאותי הקשה.
הקמפיין נגד חמאס כולל פיקוח כספי הדוק, סגירת חשבונות בנק של פעילים ואיסור על העברת כספים לרצועת עזה.
גורמי הביטחון של סעודיה עצרו יותר מ-60 אנשים שאספו תרומות עבור חמאס והם הואשמו ב"תמיכה בארגון טרור והלבנת כספים לתמיכה בטרור".
בשנתיים האחרונות גורשו מסעודיה יותר מ-100 פלסטינים שתמכו בארגון חמאס בכסף או ברשתות החברתיות, הפיקוח ההדוק על כספי הפלסטינים בממלכה כדי שלא יעבירו כספים לחמאס החל בסוף 2017.
על פי גורמים בחמאס, המתיחות ביחסים בין ארגון חמאס לבין מדינות המפרץ, מלבד קטאר, היא שמונעת מזה זמן רב את הסיור שתכנן לעשות מנהיג חמאס אסמעיל הניה במדינות המפרץ כדי לקבל סיוע כספי לארגונו.
המצוקה הכספית של חמאס
המצוקה הכספית בארגון חמאס היא קשה בין היתר בגלל סגירת הברז מצד מדינות המפרץ שהפסיקו לתמוך בארגון ואף הטילו מגבלות על העברת כספים ותרומות לארגון.
מי שממשיכה לתמוך כספית בארגון היא איראן למרות מצוקתה הכלכלית והסנקציות החמורות שהטילה עליה ארה"ב.
יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה שיבח בכינוס בעזה ב-3 ביוני נגד "עסקת המאה" את איראן על תמיכתה בארגונו.
הוא קרא למדינות ערב לתמוך בהתנגדות בכסף, נשק וידע והפנה תודה מיוחדת לקטאר על מאמציה לשקם את הרצועה ולכווית על תמיכתה המדינית בפלסטינים.
הזרוע הצבאית של חמאס הודיעה ב-3 ביוני על פתיחת קמפיין לקראת "עיד אלפיטר" של שליחת מיליוני הודעות טקסט למספרי טלפון בכל העולם הערבי בבקשה לתרומות וסיוע כספי מתושבי מדינות ערב והאסלאם באמצעות מטבע הביטקוין.
הקמפיין הרחב הוא השני במספר מאז התגלו בעיות קשות במימון הפעילות של הזרוע הצבאית של חמאס והא נעשה בנתיב של מטבע הביטקוין שקשה מאוד לארגוני המודיעין במערב לעקוב אחריו.
ניסיון להתקרב לסוריה
מאז פרוץ תופעת "האביב הערבי" ב-2011 נוצר קרע עמוק בין הנהגת חמאס לנשיא סוריה בשאר אסד על רקע מלחמת האזרחים בסוריה והטבח שעשה הנשיא הסורי בבני עמו.
את הקרע הוביל ח'אלד משעל ראש הלשכה המדינית דאז שאף העביר את מפקדת הארגון מדמשק לדוחא שבקטאר.
על פי גורמים בחמאס,לאחר בחירתם של אסמעיל הניה ויחיא סינוואר להנהגת התנועה לפני יותר משנתיים, שידועים בקשר ההדוק שלהם לאיראן, , נעשו ניסיונות של חזבאללה לפייס בין הנהגת חמאס החדשה לבין המשטר הסורי אולם בשאר אסד סירב והעמיד תנאי כי קודם לכל דבר על הנהגת התנועה להתנצל על בגידתה בסוריה.
ארגון חמאס מעוניין בהתפייסות עם נשיא סוריה בשאר אסד שחיזק את מעמדו והשתלט מחדש על רוב חלקי המדינה במיוחד לאור היחלשות קשריו עם סעודיה ומדינות המפרץ ובמסגרת המגמה להדק את הקשרים עם "ציר הרשע".
העיתון הלבנוני "אלאח'באר" דיווח ב-3 ביוני מפי גורמים בחמאס כי בחודשים האחרונים היו מגעים חשאיים כדי להגיע לפיוס בין חמאס למשטר הסורי.
במסגת המגעים האלה נפגש צאלח אלעארורי, סגן יו"ר החשכה המדינית עם הגנרל הסורי עלי ממלוק ,יועצו של הנשיא אסד, כמו כן התקיימה פגישה נוספת בין בכירים בחמאס לבין בות'יינה שעבאן היועצת המדינית של הנשא הסורי אך הפגישות לא הובילו לפריצת דרך.
על פי גורמים בחמאס, המצב כעת הוא שיש "מצב של רגיעה" בין ארגון חמאס למשטר הסורי במקום מצב של "עויינות" כפי שהיה קודם לכן.
מי שעוד סייע להפשרת היחסים היו מנהיג חזבאללה חסן נצראללה והגנרל קאסם סולימאני מפקד גיס "אלקודס" ב "משמרות המהפכה" האיראניים ששוחחו אישית עם הנשיא בשאר אסד וסוכם כי בסיור הבא של אסמעיל הניה במדינות ערב הוא יגיע גם לביקור בדמשק.
ארגון חמאס נמצא כעת בהמתנה לבאות, לנשיא הסורי בשאר אסד יש כבוד לאומי מפותח ואגו גדול והוא לא יתרצה בקלות למרות השתדלנות של חזבאללה ואיראן.
בכיר חמאס אסמעיל רדואן אומר כי ארגונו נחוש להחזיר לסוריה את התפקיד המוביל בתמיכה בבעיה הפלסטינית.
"אין ביננו לבין סוריה שום איבה, יש להחזיר את היחסים לתיקונם כדי להתמודד נגד "עסקת המאה" שהיא פוגעת בסוריה כפי שהיא פוגעת בבעיה הפלסטינית" הוא הסביר.
ההערכה בארגון חמאס היא שהסולחה עם הנשיא בשאר אסד תיקח עוד הרבה זמן והוא "יוציא להם את המיץ" כדי לשקם את כבודו שנפגע, אולם הם סומכים על כך שהתנאים האזוריים כמו המשך ההפצצות הישראליות בסוריה וקידום "עסקת המאה" יזרזו את הנשיא אסד לבוא לקראת ולמצוא את הנוסחה שתקדם את הפיוס עם הנהגת חמאס החדשה.