הסתה ירדנית פלסטינית נגד סעודיה

תקיפתו והשפלתו של הבלוגר הסעודי מוחמד א-סעוד בעת שביקר במתחם הר הבית וסימטאות העיר העתיקה היא תוצאה של ההסתה הירדנית והפלסטינית נגד סעודיה.
ירדן והרש"פ מסיתות נגד סעודיה באופן מתוחכם כי היא תומכת ב"עסקת המאה" ובנורמליזציה מלאה עם ישראל.
סעודיה הרשמית שומרת בינתיים על שתיקה ולא מתייחסת לתקיפתו והשפלתו של פעיל הרשת הסעודי מוחמד א-סעוד בזמן שביקר ברחבת הר הבית ובסימטאות העיר העתיקה בירושלים.
אין לטעות, ההנהגה הסעודית היא נקמנית אך סבלנית, היא תימצא את העיתוי המתאים לסגור חשבון עם ירדן ועם הרש"פ.
בעוד כמה שבועות יתחיל החג' (עליה לרגל) למכה ובמזרח ירושלים כבר חוששים מהיחס הצפוי מצד שלטונות סעודיה לעולי הרגל הפלסטינים ממזרח ירושלים.
מוחמד א-סעוד הותקף בקללות וביריקות על ידי הפלסטינים ואף הושלכו לעברו חפצים, שומרי הווקף המוסלמי הביטו לעברו מן הצד ולא מנעו פגיעה בו, בעוד הוא מותקף באתר השלישי בחשיבותו לדת האסלאם אחרי מכה ומדינה.
המשטרה עצרה כבר 3 צעירים שהשתתפו בתקיפה וצפויים מעצרים נוספים.
נתחיל בעמדה הירדנית, הווקף המוסלמי שייך למשרד ההקדשים הירדני ושומרי הווקף בהר הבית מקבלים ממנו את משכורותיהם.
מאז שהחלו הדיבורים על "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ, החלה בירדן הסתה עזה, בעיקר ברשתות החברתיות, בעידוד גופים הקשורים לבית המלוכה הירדני, נגד בית המלוכה הסעודי וההאשמות כי הוא חותר תחת ירדן כדי לשלול ממנה את מעמדה המיוחד כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים שמעוגן בהסכם השלום עם ישראל בשנת 1994.
לקראת הועידה הכלכלית בבחריין לפני כחודש גברה ההסתה והופצו שמועות על "עסקה" בין הנשיא טראמפ לבין יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן כי במסגרת "עסקת המאה" תהיה סעודיה האחראית על מתחם הר הבית כולו כפי שהיא אחראית על המקומות הקדושים במכה ובמדינה.
אין ספק שההסתה והשנאה הזו נגד סעודיה חילחלו גם למוסדות הווקף המוסלמי בהר הבית, לכן אין להתפלא ששומרי הווקף לא מנעו את ההתקפה על פעיל הרשת הסעודי מוחמד א-סעוד בעת שביקר במקום.
היחסים בין ירדן לסעודיה הם קרירים מאוד, סעודיה הפסיקה את התמיכה כספית לירדן והמלך עבדאללה הורה להתקרב לקטאר,אויבתה של סעודיה, למרות החרם של "הרביעיה הערבית" עליה, רק בשבוע שעבר החליפו ירדן וקטאר שגרירים בינהן.
באשר לעמדה  הפלסטינית, אין שום גינוי מצד הרש"פ לתקיפתו של העיתונאי הסעודי.
ההסתה של הרש"פ נגד בית המלוכה הסעודי, במיוחד נגד יורש העצר מוחמד בן סלמאן, היא גדולה ונעשית בתחכום רב, בעיקר ברשתות החברתיות ולא באמצעי התקשורת הרשמיים, מחמוד עבאס איננו רוצה לאבד את הסיוע הכספי החודשי של סעודיה לרש"פ.
הפלסטינים מאשימים את יורש העצר מוחמד בן סלמאן כי הוא רקם ביחד עם ג'ראד קושנר, יועצו וחתנו של הנשיא טראמפ, את "עסקת המאה" כולל את הרעיון שאבו דיס תהיה הבירה הפלסטינית במקום ירושלים.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתנגד לתוקף לכל מה שנחשב כנורמליזציה סעודית עם ישראל, החל מביקורו בישראל של הגנרל בדימוס אנוואר עושקי, ראש מכון המחקר בסעודיה, וכלה בהצהרות של בכירים סעודים ואנשי תקשורת בדבר הנורמלזיציה עם ישראל.
באחרונה  הביע  הנסיך הסעודי תורכי אלפייצל, ראש המודיעין הסעודי לשעבר, בראיון לערוץ טלוויזיה ישראלי את רצונו לבקר בישראל.
העיתונאי הסעודי פהד אלשומרי אמר באחרונה בראיון טלוויזיוני כי " הפלסטינים הם קבצנים" ו "חסרי כבוד"  וכי "מסגד אלאקצא הינו בית תפילה יהודי".
ואילו החוקר הסעודי לואי שריף התראייין במהלך ועידת בחריין, בשפה עברית רהוטה, לערוץ הטלוויזיה הישראלית ותמך בתיירות סעודית לישראל.
השנאה הפלסטינית לסעודים היא רבה, ביקור המשלחת של אנשי תקשורת ערביים בישראל, ביוזמת משרד החוץ הישראלי ובהם פעיל הרשת הסעודי מוחמד  א-סעוד, הטריף את הפלסטינים, "כיצד החוצפן הזה מעז לבוא לבקר בהר הבית ובמסגד אלאקצא בזמן שהוא מקיים נורמלזיציה עם ישראל?" שאלו גורמים בפת"ח במזרח ירושלים.
מבחינתם של הפלסטינים, הביקור של מוחמד א-סעוד בהר הבית ובעיר העתיקה בירושלים מסמל את הפנים של ההנהגה החדשה של סעודיה, בראשות יורש העצר מוחמד בן סלמאן, שהחלה להכשיר את היחסים עם ישראל באמצעות שיגור אנשי תקשורת ופעילי רשת לביקור בישראל לקראת נורמליזציה מלאה, לאחר שהידקה כבר את היחסים הביטחוניים והמודיעיניים עם ישראל.
מוחמד א-סעוד נפל קורבן לאלימות שהיא פרי ההסתה של ירדן והרש"פ נגד היחסים של סעודיה עם ישראל, היה לו מזל גדול שהוא לא נפגע פיזית, הוא שמר על קור רוח ולא התעמת עם תוקפיו אלא מיהר להסתלק מהמקום.
ההסתה הפלסטינית והירדנית נגד נורמליזציה עם ישראל נמשכת, בשבוע הבא יגיע לביקור באזור ג'ראד קושנר כדי לקדם את "עסקת המאה" והאווירה רק מתחממת, אנו נמצאים כנראה רק בתחילתה של הסערה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי