אינתיפאדה עממית רחבה בגדה

ההנהגה הפלטינית עוסקת בגיבוש הצעות להתנתק מהסכמי אוסלו אך ברחוב הפלסטיני נשמעות כבר קריאות לאינתיפאדה עממית נרחבת בגדה.
יו"ר הרש"פ מתנגד לאינתיפאדה מזויינת נגד ישראל אך עלול להסכים ל"אינתיפאדה עממית" נגדה כדי לשמור על שלטונו ולטרפד סיפוח שטחים בגדה.
ההנהגה הפלסטינית יושבת כבר כשבועיים ימים על המדוכה ומטכסת עצה כדי לנסות ולטרפד את "עסקת המאה" של טראמפ ולמחוק את הסכמי אוסלו.
על פי גורמים בכירים בפת"ח, הכיוון המסתמן הוא להתנתק באופן הדרגתי מההסכמים עם ישראל ולהדק את הקשרים הכלכליים עם מדינות ערב.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס דחה את הצעתו של בכיר אש"פ צאיב עריקאת להפסיק לאלתר את כל ההסכמים עם ישראל ובראשם את התיאום הביטחוני, וקיבל את הגישה של בכירים אחרים בפת"ח, כמו חוסיין א-שיח', להתקדם בזהירות ולא לנקוט בצעדים מתלהמים.
הדעה הרווחת ברחוב הפלסטיני היא שההנהגה הפלסטינית לא תקבל שום החלטות משמעותיות ומעשיות שיצרו את צעדיה של ישראל בשטחי הגדה מכיוון שהיא מושחתת ויש לה אינטרסים אישיים שלא להגיע לעימות חריף עם ישראל שיביא את קצה של הרש"פ, מחמוד עבאס מסרב לפרק את הרש"פ ולמסור את המפתחות לישראל, הוא טוען שעצם הקמת הרש"פ הינו "הישג לאומי חשוב" שיש לשמור עליו, אך ברחוב הפלסטיני אומרים כי הטיעון הזה נועד לשמור על כסאו ועל האימפריה הכלכלית האדירה של שני בניו.
עם זאת, ההנהגה הפלסטינית נמצאת בפני צומת דרכים מסוכן לקראת פרסום החלק המדיני של "עסקת המאה" ומפגש פסגה אפשרי בקמפ דיוויד, היא צריכה להחליט לאן פניה מועדות במיוחד לאור העובדה שממשל טראמפ תומך בכוונת ישראל לספח שטחים בגדה.
הפעם האחרונה שבה הייתה הרש"פ בצומת דרכים דומה לאחר מפגש פסגה בקמפ דיוויד ביולי 2000, הסתיימה באינתיפאדה מזויינת נגד ישראל בהובלתו של יו"ר הרש"פ יאסר ערפאת.
אינתיפאדה עממית רחבה
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתנגד בתוקף לאינתיפאדה מזויינת נגד ישראל, הוא גורס שהאינתיפאדה השניה שהובילו יאסר ערפאת ומרוואן ברגותי גרמה נזק גדול לפלסטינים ואסור לחזור עליה.
עבאס אימץ אסטרטגיה חדשה של "אינתיפאדה עממית" נגד ישראל ללא שימוש בנשק חם אלא ב "דרכי שלום" המבוססת על הפגנות המוניות,שביתות שבת וחסימת צירים שמתירה גם שימוש באבנים ובבקבוקי תבערה.
עד כה נחלה האסטרטגיה של מחמוד עבאס כישלון, היא יושמה בכמה כפרים בגדה כמו בלעין ונעלין לצורך התנגדות לבניית גדר ההפרדה והפקעת קרקעות אך בשורה התחתונה היא לא תפסה גובה.
אולם עכשיו, בעקבות הריסת הבתים בואדי חומוס במזרח ירושלים, שהייתה אירוע טראומטי עבור הפלסטינים, שוב מתחדשת הדרישה מההנהגה הפלסטינית לאינתיפאדה עממית נרחבת נגד ישראל במקביל להתנתקות מהסכמי אוסלו והפסקת התיאום הביטחוני.
את הקו הזה מובילים בימים האחרונים בכירים פלסטינים כמו מוצטפא ברגותי, ראש מפלגת "היוזמה הפלסטינית" ופרשנים בכירים שונים כמו האני אלמצרי ופייצל אבו חדרא.
הפרשן הידוע האני אלמצרי פירסם ב-6 באוגוסט מאמר בעיתון "אלקודס" המזרח ירושלמי תחת הכותרת "איך לסכל את סיפוח הגדה"? שבו הוא מציע שורה של צעדים ובראשם אינתיפאדה עממית נרחבת, חקיקת חוק האוסר על עבדה של פלסטינים בהתנחלויות והעברת הסמכויות המדיניות מהרש"פ לאש"פ.
עדיין לא ברורה עמדתו של ראש הרש"פ בנושא , גם אם מחמוד עבאס מתנגד לאינתיפאדה עממית נרחבת, הרי שהרעיון הזה החל לחלחל לתוך הרחוב הפלסטיני והוא עלול לתפוס תאוצה לקראת פרסום החלק המדיני של "עסקת המאה".
ראש השב"כ לשעבר יורם כהן, הזהיר בראיון לגל"צ ב-1 באוגוסט כי סיפוח שטחי C לישראל יוביל ל "מרחץ דמים מיותר", הוא קרא "ללכת למהלכים של צמצום הכיבוש ביהודה ושומרון, לשפר את התחבורה, לשפר את העבודה וגם להעביר שטחים ממעמד B למעמד A" , דהיינו לשליטה מלאה של הרש"פ.
האסטרטגיה של אש"פ נכשלה כישלון חרוץ, ממשל טראמפ איננו מאמץ את עיקרון "הפשרה הטרירטוריאלית" לפתרון הסכסוך אלא את עיקרון "הפשרה הפונקציונלית"  שעליו בנויים גם הסכמי אוסלו, דהינו השארת השטח בידי ישראל וחלוקת הסמכויות השלטוניות בין ישראל לפלסטינים.
על פי כל הסימנים, "עסקת המאה" של טראמפ איננו מקבלת את תפיסת שתי המדינות אלא את עקרון "הממשל העצמי" לפלסטינים, במילים אחרות, תוכנית הדומה ל "תוכנית האוטונומיה" שהציעו ראש הממשלה מנחם בגין ושר החוץ משה דיין ז"ל ב-1979 לנשיא מצרים אנואר סאדאת.
דיוויד פרידמן, שגריר ארה"ב בישראל אישר בראיון עיתונאי כי תוכנית הממשל לפתרון הסכסוך איינה עוסקת בפתרון 2 המדינות אלא בממשל עצמי לפלסטינים בתנאי שהוא לא יאיים על ביטחון ישראל ואף הוסיף כי לישראל יש את הזכות לספח שטחים בגדה.
מחמוד עבאס ניצב בפני שוקת שבורה שאליה הגיע בגלל מדיניות הסרבנות שלו, יתכן שהתשובה שלו לישראל ולארה"ב תהיה בדמות אינתיפאדה עממית רחבה בגדה ללא שימוש בנשק חם, גם אם לא יוביל להחלטה כזו הרי שהשטח הזועם יכול לגרור אותו בכוח לאמץ את הרעיון, במקרה כזה סביר להניח שהוא ינהג כמו שנהג קודמו יאסר ערפאת והוא יעדיף לנסות לרכוב על גבו של הנמר הזועם מאשר להידרס על ידו.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי