יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לוקח אחריות על רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י אך מכחיש כי הורה לחסלו.
סעודיה מנסה לשקם את תדמיתה בעולם שנפגעה קשות בעקבות הרצח אך אינה מתפשרת בכל הקשור לשמירה על יציבות בית המלוכה הסעודי.
ערוץ אלג'זירה, שופרה של קטאר אויבתה של סעודיה, משדר כבר כמה ימים קדימונים לתוכניות לקראת ציון יום השנה לרצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י.
העיתונאי הסעודי שעבד עבור עיתון "הוושינגטון פוסט", שהיה כנראה איש תנועת "האחים המוסלמים", כתב מאמרי ביקורת על המשטר בסעודיה ועל יורש העצר מוחמד בן סלמאן, הוא נרצח ב-2 באוקטובר 2018 בבניין הקונסוליה הסעודית באיסטנבול על ידי צוות מיוחד שהגיע מסעודיה.
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שהאצבעות של טורקיה, ה-CIA והאו"ם מאשימות אותו כי הוא שהורה על הרצח, הופיע בערוץ טלוויזיה אמריקני ולראשונה לקח את האחריות העקרונית למעשה ואמר:
"אני לוקח אחריות מלאה על רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, מדובר ברצח מתועב שנעשה בתקופתי אך לא אני הוריתי על הרצח".
הודאתו החלקית של יורש העצר הסעודי באה במסגרת המאמצים של סעודיה לנקות את אות הקין שדבק בה מאז רצח חאשוקג'י ולחזור לזירה הבינלאומית, הפרשה החלישה את מעמדה הבינלאומית, חברות כלכליות בעולם ניתקו ממנה מגע ונמנעו מלקיים כנסים בינלאומיים בשטחה, פרשת רצח חאשוקג'י גם עיכבה את הרפורמות בממלכה שהוביל יורש העצר מוחמד בן סלמאן.
בסוף השבוע שעבר הודיעה סעודיה כי לראשונה תנפיק אשרות כניסה לתיירים לשטחה, זאת במסגרת המאמץ לשפר את תדמיתה בעולם.
במהלך תקופת הנידוי הזו של סעודיה ניסה יורש העצר מוחמד בן סלמאן להתקרב למדינות כמו הודו וסין, שנמנעו מלמתוח ביקורת על ארצו, ללא הצלחה יתרה.
העולם הערבי מסרב לשכוח את הפרשה, תנועת "האחים המוסלמים" לא מרפה מהנושא ואמצעי התקשורת של קטאר וטורקיה מפמפמים אותו ללא הרף באמצעי התקשורת שלהם.
אגנס קאלמאר, חוקרת זכויות האדם מטעם האו"ם, שעשתה חקירה מלאה בפרשה קבעה כי יש "ראיות מתועדות" וכי "האחריות המשפטית לרצח חאשוקג'י היא על בכירי המשטר הסעודי ובהם יורש העצר מוחמד בן סלמאן",לדעת משפטנים גם הודאתו האחרונה של מוחמד בן סלמאן מפלילה אותו, רבים ציפו שהמלך סלמאן ידיח את בנו מתפקיד יורש העצר ואף יעמידו לדין, לפחות למראית העין, אולם זה לא קרה, מוחמד בן סלמאן הידק מאז התפוצצה הפרשה את שליטתו במוסדות הצבא והביטחון בממלכה.
סעודיה נתונה בלחץ, במיוחד לאחר ההתקפה האחרונה של איראן על מתקני הנפט שלה באזור בקיק והיא מנסה לגייס את אהדת העולם.
מי שסייע רבות לסעודיה לנסות ולחזור לחיק הקהיליה הבינלאומית, ועדיין פועל בכיוון הזה, הינו הנשיא טראמפ, שיקוליו הם בעיקר מאינטרסים כלכליים וגם מתוך רצון להסתייע בהשפעתה במזרח התיכון כדי לקדם בין היתר את "עסקת המאה".
יורש העצר מוחמד בן סלמאן הופיע ביוני 2019 בועידת ה-G-20 באוסאקה ביפאן לצדו של הנשיא טראמפ וראש ממשלת יפאן ועשה שורה של עסקאות כלכליות במהלך הועידה.
הנשיא טראמפ הודף את הביקורת בתוך ארה"ב ומחוצה לה על תמיכתו ביורש העצר הסעודי ומתרץ זאת בצורך של הכלכלה האמריקנית לעסקאות הענק עם סעודיה ובהכרח לשמור את סעודיה לצדה של ארה"ב אחרת היא תחבור לרוסיה או לסין.
פרשת רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י איננה עומדת להיעלם מסדר היום העולמי, עד היום לא ברור מה עלה בגופתו של העיתונאי שמעולם לא נמצאה, גם סעוד אלקחטאני, יועצו של יורש העצר הסעודי שהואשם כי היה "המוח המתכנן" של הרצח, נעלם ולא ברור מה עלה בגורלו.
רבים בעולם הערבי דורשים להעביר את הנושא לטיפולו של בית הדין הבינלאומי בהאג כפי שנעשה בפרשת רצח ראש ממשלת לבנון רפיק אלחרירי ב-2005 על ידי פעילים של ארגון חזבאללה, מדובר בנושא בינלאומי שכן חאשוקג'י נרצח על אדמה טורקית ע"י צוות חיסול שהגיע מסעודיה.
למרות הפרשה, סעודיה לא שינתה את האופן שבו היא מתייחסת לאופוזיציה בממלכה, ישנם דיווחים רבים על המשך המעצרים של פעילי האופוזיציה והפרות זכויות האדם.
גם היחס לתנועת "האחים המוסלמים" שמוגדרת בסעודיה כ "ארגון טרור" לא השתנה, גורמי הביטחון של סעודיה ממשיכים במעצר כל מי שמשתייך לתנועה הזו, בחודשים האחרונים עצרו גורמי הביטחון הסעודים כ-60 פעילים של חמאס, שהינה תנועת בת של "האחים המוסלמים", בלחץ של ארה"ב וישראל, פעילים אלה היוו את השלד של מערכת הכספים שאספה מימון לפעילות חמאס ברצועת עזה, עד היום אין מידע על גורלם של העצורים.
נראה כי בית המלוכה הסעודי עושה מאמץ לשפר את תדמיתו שנפגעה קשות בעקבות רצח ג'מאל חאשוקג'י, פרשנים ערבים מעריכים כי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הודה באחריות חלקית במעשה כדי לסייע לנשיא טראמפ במערכת הבחירות לנשיאות, אך הוא איננו מוכן להתפשר בכל הקשור לנושאי ביטחון והשמירה על בית המלוכה הסעודי , במיוחד נוכח הסכנה האיראנית הגוברת.