ישראל תנסה להשפיע על הסכם הגרעין החדש

התקיפה האווירית הישראלית בסוריה מהווה מסר לממשל ביידן כי ישראל נחושה למנוע את ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה. ישראל מתנגדת למתווה של ממשל ביידן לטיפול בהסכם הגרעין והיא תנסה להשפיע עליו,ראש המוסד יוסי כהן ייצא לפגישה עם הנשיא החדש וראש ה-CIA.

בסוף השבוע דיווחו אמצעי התקשורת בסוריה כי מטוסי חיל האוויר הישראלי תקפו יעדים באזור חמאת בסוריה וכי כתוצאה מהתקיפה נהרגו 4 בני משפחה אחת, ישראל שומרת על עמימות ואיננה מאשרת או מכחישה את דבר  התקיפה, אולם גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי אם אכן ישראל היא זו שתקפה בסוריה הרי שיש בתקיפה הזו נגד יעדים איראנים גם העברת מסר לממשל החדש בארה"ב.

זוהי התקיפה הראשונה של חיל האוויר הישראלי בסוריה, זמן קצר אחרי כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן, והיא מאותתת לממשל על נחישותה של ישראל להמשיך ולהילחם נגד ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה.

משרד החוץ הסורי הודיע לאו"ם כי "לסוריה יש את הזכות להגן על ריבונותה ועל אזרחיה בכל הדרכים החוקיות מפני התקפות כאלה, מדובר בהתקפה אחת מתוך 50 בתוך פחות משנה ואנו מגנים את השתיקה הרועמת של רבים בקהילה הבינלאומית".

ההערכה בישראל היא כי הסורים לא יגיבו צבאית על התקיפה המיוחסת לחיל האוויר הישראלי וימשיכו להכיל את המצב, גם האיראנים ינהגו בזהירות מכיוון שהם מעוניינים בהסרה מהירה של הסנקציות האמריקניות ולא בהסלמה, הראיה לכך היא שלמרות כל האיומים שלהם הם לא עשו שום פעולת נקם לקראת יום השנה הראשון לחיסולו של קאסם סולימאני.

האמריקנים יודעים היטב מי עומד מאחורי התקיפות האוויריות על יעדים איראניים בסוריה, ישראל מאותתת לממשל ביידן כי תמשיך לשמור על האינטרסים הביטחוניים שלה כפי שעשתה בתקופת הממשלים של אובאמה וטראמפ.

 

ההתנגדות למתווה ביידן

 ישראל מתנהגת בזהירות רבה מול ממשל ביידן, הדרג המדיני בישראל מעוניין בתיאום הדוק עם הממשל החדש בנושא האיראני תוך ליבון המחלוקות בנושא הסכם הגרעין האיראני ולהימנע מלהגיע לנתק מדיני בנושא הזה כפי שהיה בתקופת ממשל אובאמה. ראש הממשלה נתניהו החליט לשגר את ראש המוסד יוסי כהן למפגש עם ראשי הממשל החדש כדי לנסות ולהשפיע על המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן על הסכם הגרעין.

ראש המוסד ייצא בחודש הקרוב לוושינגטון וייפגש עם הנשיא ג'ו ביידן ועם ראש ה-CIA וויליאם ברנס ויציג את דרישות ישראל לגבי הסכם הגרעין החדש.

א. עצירת העשרת האורניום.

ב. עצירת יצור הצנטרפוגות המתקדמות.

ג. בלימת התמיכה האיראנית בארגוני הטרור ובראשם ארגון חזבאללה.

ד. עצירת ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה, עיראק ותימן.

ה.הפסקת פעילות הטרור האיראנית יגד ישראלים בחו"ל.

ו. חשיפה מלאה של מתקני הגרעין האיראניים בפני הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

 גורמים מדיניים בירושלים מביעים דאגה עמוקה מהתוכנית של ממשל ביידן למשא ומתן עם איראן בנושא הסכם הגרעין, הממשל פתח במשא ומתן חשאי עם איראן לפני כ-3 שבועות ויש כבר אינדקציות ראשונות על חלק ממה שהתרחש מאחורי הקלעים.

דוברת הבית הלבן, ג'ן סאקי,אמרה בתדרוך הראשון שלה לעיתונאים בבית הלבן כי הנשיא ביידן מאמין שארה"ב צריכה לפעול, להאריך ולחזק את ההגבלות הגרעיניות על איראן וכדי לעשות זאת על איראן לעמוד במגבלות ההסכם.

נראה כי הממשל  החדש רוצה לחזור להסכם הגרעין עם איראן שממנו נסוג הנשיא טראמפ, תוך הסרת חלק מהסנקציות, ורק אחר כך לנסות ולנהל משא ומתן עם טהרן על הסכם גרעין משופר שיכלול התייחסות לנושא פרוייקט הטילים הבליסטיים ופעילות הטרור האזורית של איראן.

גורמים מדיניים בירושלים  מביעים חשש כי בתחילה יוסרו מעל איראן, באמצעות צו נשיאותי של הנשיא ביידן, הסנקציות הקשורות להסכם הגרעין שהגבילו את  אפשרויותיה של איראן למכור נפט ולהשתמש במערכת הבנקאות הבינלאומית, דבר שיאושש את איראן מבחינה כלכלית, איראן כבר הודיעה בשבוע שעבר כי הוא יכולה לחזור במהירות להפקת נפט ברמה של יותר מאשר 90 אחוזים כפי שעשתה לפני הטלת הסנקציות.

ממשל ביידן מתכוון  להשאיר בתוקף את הסנקציות שהוטלו על איראן בגלל פעילות הטרור שלה והפרות זכויות האדם כדי שיהוו מנוף לחץ להמשך המשא ומתן בנושא פרויקט הטילים הבליסטיים והפעילות האזורית של איראן.

 בירושלים אומרים כי מתווה כזה הוא מסוכן מאוד ומאפשר לאיראן להיחלץ מעול הסנקציות מבלי שהיא מתחייבת לשום שינוי בהסכם הגרעין, זה מה שהיא רצתה מלכתחילה: לשפר במהירות את מצבה הכלכלי, היא תמשוך זמן ולא תסכים, כפי שהיא מודיעה כבר עכשיו, לשום שינוי בהסכם הגרעין, מבחינתה של איראן יהיה זה ניצחון גדול על  הקהילה הבינלאומית ועל ישראל והיא תמשיך בחשאי  להתקדם במסלול הצבאי לעבר השגת פצצה גרעינית.

מתווה ההסרה ההדרגתית של הסנקציות מעל איראן, שגיבש ממשל ביידן הוא מסוכן מבחינתה של ישראל, כך אומרים גורמים מדיניים בירושלים, וישראל תביע את התנגדותה למתווה הזה באוזני הממשל החדש וגם מדינות המפרץ צפויות לעשות זאת בכל הקשור אליהן.

 

קטאר רוצה לתווך

 

אחרי שקטאר התפייסה עם " הרביעייה ערבית"(מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין), מנסה קטאר לשחק בליגה של הגדולים והיא הציעה רשמית להפוך למתווכת בין איראן למדינות המפרץ ובין איראן לארה"ב.

קטאר שמרה על יחסים טובים עם איראן בשנים האחרונות, בניגוד למדינות המפרץ האחרות, מדובר במדינה השייכת לציר "האחים המוסלמים" הסוני שיש לו יחסים טובים עם איראן השיעית.

קטאר מציגה מדיניות חוץ מאוזנת ונמנעה מלנתק את קשריה עם איראן, היא טוענת כי מדיניותה היא עצמאית ומסרבת להיגרר אחרי הקו שסעודיה מכתיבה לשאר מדינות המפרץ, לקטאר ולאיראן יש אינטרסים משותפים כלכליים והן שותפות יחדיו בשדה הגז הטבעי אלשמאל שעתודות הגז שלו מוערכות ב-14 טריליון קוב של גז ו215 מיליארד חביות נפט.

קטאר הציעה את שירותי התיווך שלה בו זמנית להודעה של איראן על מעבר להעשרת אורניום ברמה של 20 אחוזים בניגוד להסכם הגרעין.

קטאר רואה בתפקיד המתווך בין איראן לארה"ב ומדינות המפרץ מהלך שיחזק את ההשפעה האזורית שלה שיקנה לה מעמד מיוחד בקרב מדינות המפרץ.

נראה כי המהלך הקטארי מתואם היטב עם איראן, שר החוץ האיראני ג'וואד זריף בירך כמה פעמים על "היוזמה" של קטאר ב-23 בינואר הוא קרא למדינות המפרץ להיצטרף לדיאלוג עם איראן,"הנשיא טראמפ הלך ומי שנשאר הן איראן ושכנותיה במפרץ" אמר זריף.

הסעודים אינם קונים את המהלך האיראני-קטארי, שר החוץ הסעודי פייצל בן פרחאן אמר כי הקריאות האיראנית לדיאלוג אינן יעילות וכי הן נועדו להטעות ולברוח מהמשבר שבו נתונה איראן, "אנו נתייעץ עם ארה"ב בעניין הסכם הגרעין מכיוון שאיראן איננה עומדת בהתחיבויותיה" אמר בן פרחאן.

 

 

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי