לקראת שיחות קהיר

מצרים הזמינה את ישראל, חמאס והרש"פ לשיחות בקהיר כדי לייצב את הפסקת האש ולהתחיל במשא ומתן על הסכם רגיעה ארוך טווח אך קיימים קשיים רבים בדרך לשיחות.המצב במזרח ירושלים ובהר הבית מתוח מאוד, חמאס מאיים בחידוש האש ומציב תנאים שישראל תתקשה לקבל.

מצרים הזמינה את ישראל, הרש"פ ותנועת חמאס לשיחות בקהיר, לא נמסר עדיין המועד בו יתחילו השיחות אך על פי גורמים מצרים הן יעסקו בניסיון לגבש הסכם רגיעה ארוך טווח בין ישראל לחמאס, לפחות לתקופה של חמש שנים, ולקדם עסקת חילופי שבויים בין שני הצדדים.


גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי קיום השיחות בקהיר תלוי בתוצאות המגעים המדיניים והמצב הביטחוני במזרח ירושלים ובהר הבית, הפלסטינים הכריזו על יום שישי כ"יום זעם". בכיר מהמודיעין המצרי אמור להגיע לישראל בימים הקרובים לשיחות על הפסקת האש ומתווה הרגיעה המצרי, כמו כן מתקיימים מגעים לביקור של שר החוץ גבי אשכנזי במצרים לפגישה עם עמיתו המצרי סאמח שוכרי.

שר החוץ האמריקני טוני בלינקן הזהיר כי פינוי המשפחות הפלסטיניות משכונת שיח' ג'ראח והמתיחות בהר הבית עלולים להביא להתדרדרות ואפילו למלחמה.

גורמים מצרים מסרו את עיקרי המתווה המדיני שיגבשה מצרים.


א. ביסוס הפסקת האש: פתיחת מעברי הגבול לרצועה, פתיחת מרחב הדיג, העברת סיוע הומניטרי לרצועה וחידוש אספקת החשמל מישראל.


ב. הקמת “ממשלת אחדות פלסטינית” שבה יהיו הרש”פ וחמאס שותפות פוליטיות. במסגרת הזו הרש”פ תהייה הגוף שיקבל את כספי הסיוע הערבי והבינלאומי ותקים מנגנון לחלוקתו לתושבי רצועת עזה.


ג. חידוש המשא ומתן העקיף בין ישראל לחמאס, בתיווך מצרי, להשגת עסקת חילופי שבויים חדשה במסגרתה יוחזרו לישראל ארבעת השבויים והנעדרים המוחזקים בידי חמאס.


ד. התחייבות ישראלית לשמירת הסטטוס קוו בהר הבית והתחייבות שלא לפנות את המשפחות הפלסטיניות משכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים.


ה. התחייבות ישראלית שלא לחסל את בכירי חמאס.


ו.חידוש המשא ומתן המדיני בין ישראל לרש"פ.

שר החוץ האמריקני טוני בלינקן אשר ביקר בקהיר ונפגש עם הנשיא א-סיסי נתן את "האור הירוק" האמריקני לקידום המתווה המצרי ולזימון הצדדים לשיחות בקהיר, נראה כי כל הצדדים אכן ישלחו נציגים לקהיר, אף אחד מהם לא מחרים את המפגש המוצע, את השיחות ינהל המודיעין המצרי בתיאום עם שר החוץ סאמח שוכרי והן יתקיימו בנפרד עם כל צד.


גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ישראל הציבה שני תנאים להשתתפותה בשיחות: השיחות יתנהלו בשני ערוצים נפרדים ושיקום רצועת עזה מותנה בהתקדמות בנושא השבויים והנעדרים הישראלים המוחזקים בידי חמאס.


גורמים בחמאס אומרים כי הארגון הציב תנאי כי השיחות יכללו את נושא ירושלים והר הבית וכי מצרים אימצה את עמדת חמאס כי ירושלים תיכלל במשוואת הרגיעה החדשה וכי אי אפשר להפריד בין מה שקורה בגדה ובירושלים לבין מה שקורה בגבול רצועת עזה עם ישראל.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה אמר בראיון לערוץ אל-ג'זירה ב-26 במאי: " העברנו מסרים לוושינגטון ותל אביב כי ירושלים היא "קו אדום" ואנחנו אלה שנקבע את "כללי הלחימה".

התחזקות מעמדה של מצרים

המלחמה האחרונה ברצועת עזה חיזקה את מעמדה של מצרים כמתווך אזורי חשוב, למצרים יש קבלות, היא זו השיגה את הפסקת האש בין ישראל לחמאס במבצע "צוק איתן" ב-2014 והיא זו שתיווכה בהצלחה בין שני הצדדים ב"עסקת שליט" ב-2011.


מצרים נהנית הפעם מתמיכה חזקה של ממשל ביידן, למרות המחלוקות הקשות על נושא זכויות האדם במצרים, הנשיא ביידן שוחח באחרונה פעמיים בטלפון עם הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי.
האמריקנים מברכים על המתווה המצרי ומקווים שאחרי שתיוצב הפסקת האש ברצועת עזה יתחדש גם המשא ומתן המדיני בין ישראל לרש"פ על בסיס עיקרון שתי המדינות.


קהיר מתואמת עם קטאר בכל הקשור לשיקום הרצועה. מצרים תרמה 500 מיליון דולר לשיקומה וגם קטאר הודיע על תרומת סכום דומה, איחוד האמירויות הודיע לארה"ב כי הוא מוכן לסייע לשיקום רצועת עזה בתנאי שארגון חמאס יהיה מחוץ לתמונה ולא יתערב.


הרעיון המצרי הוא להקים גוף שהאחריות שלו תהייה שיקום רצועת עזה מנזקי המלחמה, דרך הגוף הזה יוזרמו הכספים לגופים הפועלים בשטח, ללא קשר לארגון חמאס,התפקיד המרכזי בשיקום ינתן לחברות מצריות וגם לחברות ערביות ובינלאומיות, אולם לגופי ההנדסה של הצבא המצרי אמור להיות תפקיד חשוב בשיקום הרצועה.


אולם, צריך להנמיך ציפיות מהמפגש הצפוי בקהיר, מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר הודיע במסיבת עיתונאים שכינס בעזה ב-26 במאי כי רגיעה ארוכת טווח תתקיים רק תמורת נסיגה מלאה של ישראל משטחי הגדה ומזרח ירושלים.


צריך גם לזכור כי המצב במזרח ירושלים מתוח מאוד ולכן הפסקת האש היא שברירית מאוד, חמאס יכול לחזור ולשגר בכל רגע רקטות לעבר ישראל אם השקט במזרח ירושלים יתפוצץ מחדש

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי