סיכוי נמוך שאיראן תחזור להסכם הגרעין

ההערכה בישראל ובמערב היא כי פוחתים משמעותית הסיכויים כי איראן תחזור להסכם הגרעין.על פי גורמים באיראן, הנשיא ראיסי צפוי לנהל משא ומתן נוקשה בשיחות הגרעין בוינה בעוד איראן שועטת לעבר פצצת הגרעין.


בישראל, בארה"ב ובאיחוד האירופי גוברת הפסימיות כלפי האפשרות שאיראן תסכים לחזור להסכם הגרעין מ-2015, גורמים בכירים בירושלים אומרים כי מאז כניסתו של אברהים ראיסי לתפקיד הנשיא החדש פחתו משמעותית הסיכויים לחזור להסכם הגרעין.


נוכח ההערכה הזו, ישראל תציע לממשל ביידן לשקול אופציות נוספות כדי למנוע מאיראן השגת פצצה גרעינית בטווח הזמן הקרוב כמו הטלת סנקציות נוספות או תקיפה צבאית.


תמיכה נוספת להערכה הזו ניתן לראות בהערכת המוסד הישראלי, על פי גורמי ביטחון בכירים, ראש המוסד דוד ברנע מסר לראש ה-CIA וויליאם ברנס המבקר בישראל את "תיק ראיסי".


התיק כולל מידע מודיעיני ועדויות על אישיותו /של נשיא איראן החדש, ונכתב בו כי מדובר באישיות בעייתית וכי לא בטוח שניתן להגיע עם אדם כזה להסכם ושספק אם הוא יעמוד במה שיחתם.


לכן יש חשיבות גדולה לביקורו של ראש ה-CIA וויליאם ברנס בישראל לפני יציאתו של ראש הממשלה בנט לפגישה עם הנשיא ביידן בבית הלבן בחודש הבא.


ישראל מנסה להשיג הבנות עם הממשל בנושא הסכנה האיראנית לפני הפגישה, על הרקע הזה יצא גם ראש המל"ל החדש איל חלותא לשיחות מכינות בוושינגטון.

 

עמדה איראנית נוקשה

 

כניסתו של אברהים ראיסי לתפקיד נשיא איראן החדש מסבכת ומקשה על הסיכויים להשיג פריצת דרך בשיחות הגרעין בוינה, מדובר בדמות המשתייכת למחנה השמרני של המנהיג העליון עלי ח'מינאי ו"משמרות המהפכה".


נשיא איראן אברהים ראיסי התחייב בנאום ההשבעה שלו כנשיא בפרלמנט האיראני לתמוך בכל "תוכנית דיפלומטית" לפתרון סוגיית הסנקציות המוטלות על איראן, ההודעה הזו פירושה חזרה לשיחות הגרעין בוינה, ראיסי הודיע גם כי ידו מושטת לשלום לכל מדינות האזור, במיוחד למדינות השכנות לאיראן, תוך שהוא מתעלם לגמרי ממדינת ישראל.


אולם, הנשיא החדש חזר בנאומו על השקרים המסורתיים של איראן, הוא אמר כי "תוכנית הגרעין היא תוכנית של שלום" וכי המשטר האיראני אוסר על שימוש בנשק גרעיני על פי פסק הלכה (פתווא) של המנהיג העליון ח'מינאי, "אין לנשק הזה מקום באסטרטגיה הגרעינית שלנו" טען ראיסי.


גורמים אמריקנים בכירים מעריכים שהוא ינקוט בקו נוקשה בשיחות הגרעין בוינה, איראן הגבירה באחרונה,לקראת כניסתו של ראיסי לתפקיד את הפעילות התוקפנית שלה וגם נקטה קו נוקשה בשיחות הגרעין בוינה לפני שהן נפסקו.


להערכת הגורמים האמריקנים, הנשיא ראיסי ימרוט את עצביו של ממשל ביידן ולא ימהר לחזור החודש לשיחות הגרעין בוינה, יתכן שהדבר יקרה בחודש הבא.

בינתיים מינה אברהים ראיסי את הדיפלומט אמיר עבד אל-להיאן הידוע בעויינותו למערב לתפקיד שר החוץ,מדיניות המשא ומתן בשיחות הגרעין בוינה תתנהל בהתאם להחלטות הפרלמנט והמועצה העליונה לביטחון לאומי הכפופה ישירות למנהיג העליון ח'מינאי היא שתנהל את המשא ומתן עם המעצמות ולא משרד החוץ האיראני.


נראה כי השלב הבא של אברהים ראיסי הוא שלב "מדיניות של עימות ונקיטת עמדות נוקשות יותר" בהתאם לרוח "משמרות המהפכה", להערכת ההנהגה באיראן, ממשל ביידן הוא חלש והוא איננו מעוניין להיגרר לעימות חדש במזה"ת וכי ככל שאיראן תאיץ את הקצב להגיע לפצצת גרעין כך יצליח יותר המשטר האיראני לסחוט ויתורים מממשל ביידן ולכופף אותו מכיוון שלממשל יש עדיפויות אחרות כמו הטיפול בבעיות הפנים של ארה"ב.


לכן,כשיתחדש המשא ומתן בוינה הדבר יעשה בעוד איראן נוקטת במקביל פעילות צבאית נוקשה במזרח התיכון ומאיצה את תהליך העשרת האורניום, הכל כדי ליצור תחושה של חירום ולחץ כדי לקפל את ארה"ב מעמדותיה בנושא הגרעין, האיראנים מצטיינים במשא ומתן ואלופים במדיניות של "הליכה על הסף" כדי להשיג את מבוקשם.


עיתון אל-אח'באר הלבנוני שופרו של חזבאללה דיווח ב-11 באוגוסט מפי גורמים איראנים כי ההערכה באיראן היא שארה"ב ואירופה יגיעו להסכמות ביניהן בנושא הגרעין כדי לאלץ את איראן להגיש ויתורים בשיחות וינה ולהרחיב את הסכם הגרעין לנושאים נוספים במזרח התיכון כמו פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן ומגמות ההתפשטות שלה.


יתכן גם שהרחבת המלחמה הימית מצידה של איראן והחרפתה היא תוצאה של הערכה של הנשיא החדש כי הסיכויים להגיע להבנות עם ארה"ב על חזרה להסכם הגרעין אינם גבוהים, ממשל ביידן מסרב להסיר את כל הסנקציות כדרישת איראן.


אברהים ראיסי הציב לעצמו כיעד את הסרת כל הסנקציות מעל איראן כדי לשפר במהירות את מצבה הכלכלי אבל, לא בכל מחיר, במקביל הוא נערך גם לתרחישים שהסנקציות לא יוסרו עוד זמן רב, לכן הוא מגביר את שיתוף הפעולה עם רוסיה וסין כדי לבלום את ארה"ב ואף למכור נפט לסין כדי לשפר את המצב הכלכלי של איראן.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי