גורמי ביטחון בכירים מזהירים מפני המצב הנפיץ בשטחים, בגדה וברצועה כאחד, שהולך ומחריף מאז סיום מבצע "שומר החומות".
על הרקע הזה הוחלט במערכת הביטחון להתיר קמעא את הרסן ברצועת עזה בשורה של הקלות כדי לנסות ולמנוע התפרצות ביטחונית.
מתאם הפעולות בשטחים הודיע בסוף השבוע שעבר על שורה של הקלות במגבלות על הסחר ועל היחסים הכלכליים עם רצועה עזה.
במסגרת הזו יחודשו אישורי הכניסה של 1350 סוחרים ואנשי עסקים מרצועת עזה לישראל ויורחב הסחר במעברים.
כמו כן יפתח היצוא מרצועת עזה לישראל דרך מעבר כרם שלום ויורחב היבוא מישראל לרצועת עזה גם לרכיבים מסקטור התחבורה והתקשורת.
כמו כן ישראל אישרה הכנסת ציוד וסחורות לטובת התשתית ההומניטארית ברצועת עזה כמו ביוב ומים.
אולם, הפלסטינים אינם מרוצים,הפלגים הפלסטינים רואים בהקלות שאישרה ישראל מעשה של "הונאה" שאיננו עונה על הדרישות הבסיסיות של תושבי הרצועה.
הפלגים הפלסטינים הודיעו כי הם דורשים שהמצב יוחזר לקדמותו למה שהיה ערב מבצע "שומר החומות" ברצועת עזה וכי לא יאפשרו לישראל לכפות "משוואות חדשות" ברצועת עזה.
המצב הומניטארי ברצועת עזה הוא קשה, לכך יש להוסיף את המבוי הסתום בשיחות קהיר בכל הקשור לשיקום רצועת עזה ועסקת חילופי השבויים החדשה בין חמאס לישראל.
גם המגעים בקשר להכנסת המענק החודשי הקטארי בסך 30 מיליון דולר מדי חודש נקלעו למבוי סתום בגלל מחלוקות בין הרש"פ והבנקים הפלסטינים ולבין חמאס.
גם בשטחי הגדה נרשמת הסלמה במצב הביטחוני, מאז סיום מבצע "שומר החומות" נהרגו בשטחי הגדה 41 פלסטינים מירי כוחות צה"ל.
באזור חברון נהרג הילד מוחמד אלעלמי בן ה-11, מירי חיילי צה"ל שירו בטעות לעבר רכב פלסטיני, האירוע התסיס את השטחים ויצר מתיחות גדולה.
גם בצפון הגדה הרוחות ממשיכות לסעור למרות שמאחז אביתר באזור שכם פונה מהמתנחלים, במאחז יש עדיין כוחות של צה"ל ותושבי הכפר ביתא מנהלים באופן יומי קרבות אבנים ובקבוקי תבערה עם חיילי צה"ל ובלילות הם מפעילים את "יחידות ההטרדה הליילית", שיטת מחאה שהם אימצו מרצועת עזה. מאחז אביתר הפך לנקודת חיכוך יום יומית שסביבה נהרגים פלסטינים.
מאה ימים מציינים תושבי הכפר ביתא למאבקם נגד מאחז אביתר, מנהיג חמאס אסמעיל הניה שיבח אמש את "האינתיפאדה של ביתא" ואמר כי זו ההוכחה שמבצע "חרב ירושלים" נמשך ולא דעך.
בעיר ג'נין יש גרעין קשה חמוש של ארגוני טרור פלסטינים שפועל נגד חיילי צה"ל וגם נגד כוחות הביטחון הפלסטינים.
להערכת גורמי הביטחון, נדרשת הרגעה רצינית של המצב מצידה של ישראל כדי למנוע פיצוץ ביטחוני בשטח,גורם ביטחוני בכיר אומר כי יש להאיץ את המגעים בקהיר כדי לקדם את הבנות הרגיעה ושיקום הרצועה ובשטחי הגדה יש למצוא פיתרון מיידי לסוגיית מאחז אביתר שהפכה למוקד עימות יומי.
הפלגים הפלסטינים אינם מתכוונים לשבת בשקט, גורמים בחמאס אומרים כי יחיא סינוואר מחפש את העיתוי המתאים כדי לפוצץ מחד שאת המצב הביטחוני רצוי סביב סוגיה דתית, כמו מערת המכפלה או הר הבית, או סביב המצב במזרח ירושלים, למשל המצב בשכונת שיח' ג'ראח או בכפר סילוואן כדי שהדבר יצור אפקט ויהפוך לכדור שלג בשטחים.
העיתון "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-12 באוגוסט כי הפלגים הפלסטינים ברצועת עזה קיבלו החלטה על הסלמה הדרגתית מגבול הרצועה.
האתר "ערבי 21" דיווח ב-14 באוגוסט כי הפלגים הפלסטינים מתכננים "יום זעם" גדול לאורך גבול הרצועה עם ישראל בסגנון "צעדות השיבה" ביום ה-21 באוגוסט שהוא יום השנה לשריפת מסגד אלאקצא.
המסגד הוצת ב-21 אוגוסט 1969 בידי מייקל דניס רוהאן, צעיר נוצרי אוסטרלי שסבל ממחלת נפש, ומאז מאשימים הפלסטינים את ישראל באחריות להצתה.
הפלגים הפלסטינים החליטו אחרי הערכת מצב כי יש לקדם את רעיון "ההסלמה העממית" ולהימנע בשלב הזה משיגור רקטות לעבר ישראל, ההחלטה היא לנקוט טרור בעצימות נמוכה באופן שיציק לישראל אך לא יביא אותה להנחתת מכות צבאיות גדולות על רצועת עזה, מבחינתם זוהי הדרך הנכונה כעת לשמר את הישגי מבצע "חרב ירושלים" לאור העובדה שהכל תקוע וארגון חמאס מתחיל לאבד מהפופולאריות שלה זכה ברחוב הפלסטיני בתקופה האחרונה.
אולם, המצב הביטחוני עלול להתדרדר וההסלמה עלולה להביא גם לחידוש ירי הרקטות לעבר ישראל.