לאחר שארגון חזבאללה חיזק וקיבע את משוואת ההרתעה שלו מול ישראל בנושא דרום לבנון, באמצעות שיגור מטח רקטות גדול לעבר אזור הר דוב לפני שבועיים, הוא מנסה כעת להרחיב את משוואת ההרתעה מול ישראל גם ללב ים ולערב את עצמו כגורם משמעותי במלחמה הימית בין איראן לישראל.
מנהיג חזבאללה חסן נצראללה הזהיר בנאום שנשא ב-19 באוגוסט את ישראל וארה"ב מפני פגיעה אפשרית בספינה איראנית שלדבריו יצאה לעבר לבנון כשהיא עמוסה בדלק כדי לסייע לאזרחי לבנון במשבר הכלכלי החריף שבו הם נתונים, ברגע שהספינה הפליגה מדובר כבר ב"שטח לבנוני" איים חסן נצראללה כדי להרתיע את ארה"ב וישראל מפני פגיעה בספינה.
הבנק המרכזי של לבנון החליט באחרונה להסיר את הסובסידיות על הדלק ובכך היקשה עוד יותר על האזרחים שמתקשים גם כך להשיג דלק ומצרכי מזון בסיסיים.
נצראללה הודיע כי מדובר בספינה איראנית ראשונה שתביא דלק ללבנון וכי יהיו עוד ספינות נוספות, עיתון אל-אח'באר הלבנוני, שופרו של חזבאללה, טען ב-21 באוגוסט כי יבוא הדלק מאיראן ללבנון מהווה "חמצן ללבנון הנחנקת" וכי חזבאללה קיבל החלטה חשובה לשבור את המצור הכלכלי ואת הקרטלים והסוחרים בדלק ואת הניסיון האמריקני להגביר את הלחץ על לבנון.
כמה שעות לאחר נאומו של חסן נצראללה, התקשרה דורות'י שייא, שגרירת ארה"ב בלבנון, אל נשיא לבנון מישל עון והודיעה לו בשם הממשל כי ארה"ב החליטה לעזור ללבנון להשיג חשמל מירדן ולסייע בהעברת הגז ממצרים לצפון לבנון דרך ירדן וסוריה.
נראה כי ממשל ביידן מנסה להקדים את חזבאללה ואיראן לפני שהמיכלית האיראנית עמוסת הדלק תגיע לחופי לבנון ותיצור את המצג כי איראן היא זו שמסייעת לאזרחי לבנון בשעתם הקשה בעוד הם סובלים ממחסור חריף בדלק, מים וחשמל.
ממשל ביידן מנסה להראות ללבנונים כי ארה"ב היא זו שמסייעת בפתרון מצוקות האנרגיה שלהם.
השגרירה האמריקנית גם הודיעה לנשיא לבנון כי נמשכים המגעים של הממשל עם הבנק העולמי כדי להבטיח את מימון עלות הגז המצרי ואחזקת קווי החשמל וצינורות הגז בירדן וסוריה.
בהודעה שמסרה לאמצעי התקשורת, התייחסה השגרירה האמריקנית לדבריו של חסן נצראללה ואמרה כי לבנון איננה זקוקה לשום ספינה איראנית,"האם אפשר לסמוך על חזבאללה שיחלק את הדלק באופן צודק?" היא שאלה.
נראה כי חזבאללה מתכוון לחלק את הדלק שיגיע בספינה הראשונה מאיראן לתומכיו, האם ממשלת לבנון תסכים לשלם על הדלק הזה? כנראה שלא תהייה לה ברירה, חזבאללה כפה עליה מהלך כוחני לייבא דלק מאיראן.
חסן נצראללה מאשים את ארה""ב, ישראל ובנות בריתן בלבנון ב"מלחמה כלכלית" נגד המדינה הלבנונית.
ראש ממשלת לבנון לשעבר סעד אלחרירי הגיב על דברי נצראללה ואמר כי ההודעה על הגעת המיכלית האיראנית היא "הודעה מסוכנת על שרבובה של לבנון בסכסוכים פנימיים וחיצוניים.
חזבאללה יודע כי שורש משבר הדלק בלבנון הוא תוצאה של הברחת הדלק לטובת המשטר הסורי,מה שראוי הוא להפסיק כעת את ההברחות במקום שהאזרחים בלבנון יקבלו דלק מאיראן", הוא הוסיף כי "הגעת ספינות איראניות ללבנון תגרור הטלת סנקציות עליה כפי שהוטלו על ונצואלה ומדינות נוספות, לבנון איננה מחוז של איראן ואסור שהיא תשקע במלחמות מיותרות".
אתר האינטרנט האיראני "נור ניוז" המקורב למועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן דיווח ב-19 באוגוסט כי מיכליות ההדלק שמועברות ללבנון נקנו בידי אנשי עסקים שיעים לבנונים.הוא טען כי מרגע העמסת המטען על המיכליות הן נחשבות לרכוש של אותם אנשי עסקים.
ההודעה של חסן נצראללה והאזהרה שהשמיע כלפי ישראל וארה"ב היא התגרות לשמה וגם צפצוף ארוך על הקהילה הבינלאומית נוכח הסנקציות המוטלות על איראן שאוסרות עליה למכור נפט, נצראללה מנסה להציג את עצמו כ"מושיעה של לבנון" בעת מצוקתה הגדולה במיוחד כאשר תופעות השחיתות במנגנוני השלטון הלבנוני הן שהרסו את הכלכלה הלבנונית שגם ארגון חזבאללה מעורב בהן.
השימוש בדלק מאיראן, למרות הסנקציות שמוטלות עליה, הינו מסר איראני לארה"ב כי איראן איננה חוששת מהסנקציות והיא יכולה להעביר דלק לסוריה וללבנון למרות הסנקציות ו"חוק קיסר" שהעביר ממשל טראמפ.
הצבת אתגר בפני ישראל
חסן נצראללה משוכנע שהוא הכניס את ישראל לדילמה, האם לתקוף את הספינות האיראניות המביאות עתה דלק ללבנון ולהסתכן בעימות צבאי עם חזבאללה או לשבת בשקט.
הוא מעריך שישראל תתאם את עמדתה עם ממשל ביידן.
גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי חסן נצראללה הכריז על המיכלית האיראנית העושה דרכה ללבנון כ"שטח לבנוני" כדי שתהייה לו את הלגיטימציה להגיב צבאית אם תותקף הספינה בלב ים או בעת עגינתה בנמלי לבנון או סוריה.
באמצעות ההודעה הזו נצראללה מנסה להפעיל לחץ פסיכלוגי על ישראל לשקול היטב לפני כל תקיפה של ספינה איראנית שמביאה דלק לחופי לבנון האם כדאי לה להסתכן בעימות צבאי עם חזבאללה.
בכל מקרה, ישראל איננה חייבת לתקוף דווקא את המיכליות האיראניות שמביאות דלק ללבנון, יש מספיק מטרות איראניות לתקיפה במקומות שונים בלב ים וביבשה, ישראל מנסה כעת להנמיך פרופיל במלחמה הימית מול איראן, היא נענתה לבקשת ממשל ביידן ולא הגיבה על תקיפת הספינה "מרסר סטריט" באמצעות מל"טים מתאבדים של "משמרות המהפכה" האיראניים.
נראה כי ישראל תכיל את ההתקפות האיראניות על ספינותיה עד לפגישת ראש הממשלה נפתלי בנט עם הנשיא ביידן ביום חמישי הבא, מה שיקרה אחר כך בנושא המלחמה הימית עם איראן כבר תלוי בתוצאות הפגישה והסיכומים שיושגו שם.