המתיחות בשטחי הגדה והרצועה בין תנועת פת"ח לבין תנועת חמאס גוברת, באוניברסיטת אל-אזהר ברצועת עזה עצרו אנשי ביטחון של משטרת חמאס סטודנטים בגלל שחבשו כאפיה, שהינה סמל של פת"ח, ואף היכו כמה מהם.
לקראת נאומו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בדיוני העצרת הכללית של האו"ם ב-24 בספטמבר, החלה האופוזיציה הפלסטינית בהשקת קמפיין דיגיטלי ענק וראשון מסוגו נגד יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, למרות שהוא החליט שלא להשתתף פיזית בדיונים באו"ם, בגלל מגיפת הקורונה, ושלח לשם נאום מוקלט.
מדובר בקמפיין דיגיטלי שמופץ ברשתות החברתיות ובמקביל יתקיימו הפגנות בכל ערי הגדה בדרישה מיו"ר הרש"פ להתפטר מתפקידו, מארגני הקמפיין אומרים כי זהו הקמפיין הגדול ביותר נגד מחמוד עבאס מאז הוא נבחר לתפקידו ב-2005 כשהמטרה לשלול ממנו כל לגיטימציה להמשיך בתפקידו.
במסגרת הקמפיין, תתקיים לראשונה החתמה על עצומה, בתוך שטחי הגדה והרצועה והפזורה הפלסטינית, הקוראת להסתלקותו של מחמוד עבאס מכס השלטון ברמאללה.
גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי מאחורי הקמפיין עומדת תנועת חמאס וכי תנועת פת"ח תתגייס לעמוד לצידו של מחמוד עבאס.
ללא קשר לקמפיין, פירסם המרכז הפלסטיני למחקרים מדיניים ברמאללה תוצאות סקר דעת קהל שערך באחרונה שממנו עולה כי 80 אחוזים מהפלסטינים דורשים את התפטרותו של מחמוד עבאס מתפקידו.
זהו הסקר הגרוע ביותר עבור מחמוד עבאס מאז נבחר ב-2005.
נראה כי תנועת חמאס מנצלת את גל הפופולאריות שלו היא זכתה ברחוב הפלסטיני בעקבות מבצע "שומר החומות" כדי לנסות ולזעזע את שלטונו של יו"ר הרש"פ, חמאס מנצלת גם את הזעם ברחוב על הריגתו של הפעיל הפלסטיני ניזאר בנאת בידי אנשי הביטחון של הרש"פ ואת פגישתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עם שר הביטחון בני גנץ כדי להציגו כמשתף פעולה עם ישראל.
מחמוד עבאס נבחר לתפקיד יו"ר הרש"פ בבחירות כללית שהתקיימו ב-2005 ומאז הוא מכהן 16 שנים בתפקידו, למרות שתקופת כהונתו הסתיימה לפני 12 שנים, כשהוא נאחז בטענה כי לא ניתן לקיים בחירות בשטחים.
בחודש מאי האחרון היו אמורות להתקיים בחירות לפרלמנט, בהסכמה בין פת"ח לחמאס, ואחריהן בחירות לנשיאות, אך יו"ר הרש"פ ביטל אותן בתירוץ כי ישראל אוסרת על תושבי מזרח ירושלים להשתתף בבחירות, הסיבה האמיתית הייתה חששו שתנועת פת"ח תפסיד בבחירות לפרלמנט והוא עצמו יפסיד בבחירות לנשיאות מול יריבו המר מרוואן ברגותי שזוכה לפופולריות גדולה ברחוב הפלסטיני.
בימים האחרונים שוררת מתיחות גדולה בין הרש"פ לחמאס ולשאר הפלגים על רקע הדחייה של הפלגים את קריאת הרש"פ לקיים בחירות מוניציפליות בגדה וברצועה בחודש דצמבר הקרוב. חמאס מחזירה למחמוד עבאס מנה אחת אפיים על כך שביטל את הבחירות לפרלמנט ולנשיאות ועכשיו מנסה לשקם את תדמיתו באמצעות"שינויים קוסמטיים".
חבר ההתאגדות הלאומית הדמוקרטית עומר עסאף מסר כי מטרת הקמפיין הינה בין היתר דרישה לעריכת בחירות כלליות כדי לבנות מחדש את המערכת הפוליטית-מדינית הפלסטינית ואת ההתנגדות להסתננות המסוכנת (של ישראל) למנגנוני הביטחון הפלסטינים והפגיעה בזכויות האדם.
הקמפיין דורש גם עשיית צדק עם רוצחיו של הפעיל הפוליטי ניזאר בנאת שבשבוע שעבר נפתח רשמית משפטם בבית הדין הצבאי ברמאללה.
פת"ח מאיימת בתגובה
הקמפיין הענק שמתכננת תנועת חמאס נגד יו"ר הרש"פ מדאיג מאוד את תנועת פת"ח שחוששת שהוא ידליק את הרחוב הפלסטיני בגדה, ברשתות החברתיות הופץ אמש פייק ניוז כי מחמוד עבאס מת או שמצבו הרפואי קשה מאוד.
חוסיין א-שיח', מקורבו של מחמוד עבאס והשר לעניינים אזרחיים ברש"פ הזהיר כי "תנועת חמאס ממשיכה לחצות את הקווים האדומים והולכת רחוק בשיתוף הפעולה שלה עם החותרים נגד הרש"פ, הדבר הזה ידחוף אותנו לנקיטת צעדים הקשורים לעתיד של חמאס בזירה הפלסטינית".
גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי חמאס מנסה לעורר "מלחמת אחים" וכי מנגנוני הביטחון הפלסטינים ינקטו יד תקיפה נגד כל פעיל אופוזיציה שינסה להתסיס את הרחוב הפלסטיני בשטחי הרש"פ.
ההוראות של מחמוד עבאס לאנשי הביטחון שלו הן לדכא בכוח כל הפגנה בשטח, במיוחד בערים רמאללה וחברון, ולא לאפשר להן להתפתח להפגנות גדולות.
יו"ר הרש"פ נמצא בבעיה גדולה והוא צריך להתמודד עם קריאת תיגר של השטח עצמו על מנהיגותו, שנות כהונתו היו מאוד לא מוצלחות, השחיתות פשתה בכל מננגוני הרש"פ וב-2007 חל פיצול בין הגדה והרצועה כאשר תנועת חמאס השתלטה בהפיכה צבאית על רצועת עזה וגירשה משם את הרש"פ.
מחמוד עבאס נקט שורה של צעדים נגד רצועת עזה והשניא את עצמו על הרחוב העזתי, ברצועה מאשימים את יו"ר הרש"פ כי הוא שותף של ישראל במצור שהיא הטילה על הרצועה, במיוחד במה שקשור להכנסת המענק החודשי הקטארי.
לפני שבועיים נסוגה בה הרש"פ מההבנות אליהן הגיעה עם קטאר לגבי הכנסת הכסף הקטארי לרצועה בטענה כי הדבר חושף את הבנקים שלה לתביעות משפטיות בדבר סיוע לארגוני טרור.
בתקופת כהונתו של מחמוד עבאס חלה עלייה גדולה בהפרת זכויות האדם ברחוב הפלסטיני על ידי מנגנוני הביטחון של הרש"פ בכל הקשור לחופש הביטוי וזכות ההתאגדות והתגברו המעצרים הפוליטיים ומדיניות "סתימת הפיות" בצד העמקת שיתוף הפעולה הביטחוני עם השב"כ הישראלי.