ההערכה בעיראק: איראן עומדת מאחורי ניסיון ההתנקשות בראש הממשלה כאט'מי

ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי אומר כי הוא יודע מי ניסה להתנקש בחייו וכי יחשוף את המעורבים. ההערכה בעיראק היא כי המליציות הנאמנות לאיראן ניסו להתנקש בחייו, באישור איראן, על רקע סירובן לקבל את תוצאות הבחירות לפרלמנט שבהן נחלו הפסד.


ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי ניצל מניסיון התנקשות בחייו ב-7 בנובמבר לפנות בוקר באמצעות מל"ט ממולכד שתקף את מעונו ב"אזור הירוק" המאובטח בבגדאד שבו שוכנים משרדי הממשלה והשגרירויות הזרות.


נראה כי מדובר בהתקפה שתוכננה היטב מראש, על פי משרד הפנים העיראקי,בתקיפה השתתפו 3 מל"טים וכוחות הביטחון של עיראק הצליחו להפיל שניים מהם.


פיקוד המבצעים המשותף של צבא עיראק הודיע כי "כאט'מי לא נפגע ומצב בריאותו טוב, כוחות הביטחון נוקטים בצעדים הדרושים", כלי תקשורת עיראקיים דיווחו כי 7 ממאבטחיו נפצעו בתקרית.


גם כאט'מי עצמו צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "מצבו טוב "וקרא לבני העם העיראקי "לגלות איפוק."


ארה"ב גינתה את ההתקפה על כאט'מי וכינתה אותה במילים "פעולת טרור", גם איראן גינתה את ההתקפה, עלי שמח'אני מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן גינה את התקיפה והאשים כי "גורמים חיצוניים" עומדים מאחוריה.


בנוסף לכך היה גל גינויים גדול ערבי ובינלאומי לניסיון לחסל את ראש ממשלת עיראק.


שום גוף לא נטל את האחריות לתקיפה, אך בעיראק קושרים אותה למתיחות ברחוב העיראקי בעקבות הבחירות לפרלמנט, המליציות המזוהות עם איראן דחו את תוצאות הבחירות ואינן מוכנות להשלים עמן.


קייס אלח'זעלי, מפקד מליציית "עצאיב אהל אלחק" האשים ביום שישי שעבר, במהלך הלוויה של 3 מהמפגינים שנהרגו ע"י כוחות הביטחון העיראקים, את ראש הממשלה כאט'מי כי הוא נתן הוראה לפתוח באש חייה לעבר המפגינים נגד תוצאות הבחירות לפרלמנט והזהיר אותו כי הוא "יועמד לדין".


מליציית "גדודי חזבאללה" האשימה את ראש ממשלת עיראק כי הוא ביים את ההתקפה עליו, בהודעה של המליציה נאמר: "לפי המידע הבדוק שבידינו לאף אחד בעיראק אין רצון לאבד מל"ט על בית של ראש ממשלה לשעבר".


פעיל במליציה הזו בשם "אבו עלי אלעסקרי" צוטט כאומר: "אם מישהו רוצה לפגוע ביצור הפייסבוק הזה, יש הרבה מאוד דרכים, פחות יקרות ובטוחות יותר מזו".


בעבר האשימו המליציות הפרו איראניות את מוצטפא כאט'מי שהיה ראש המודיעין העיראקי בסיוע לצבא ארה"ב לחסל את הגנרל קאסם סולימאני ב-3 בינואר 2020 בשדה התעופה בבגדאד.


אלכאט'מי הינו יליד 1967, עיתונאי לשעבר שהיה ממתנגדיו של צדאם חוסיין, הוא חי בגלות וחזר לעיראק ב-2003.בשנת 2016 מינה אותו ראש ממשלת עיראק חיידר אלעבאדי לתפקיד ראש המודיעין, בתפקידו זה הוא הצליח לפתח קשרים עם מדינות רבות וארגוני מודיעין זרים לצורך המלחמה בארגון דאע"ש.


הוא נחשב לאישיות פרגמטית הרוצה בהחזרת היציבות השלטונית לעיראק, הוא מקובל על ארה"ב ואיראן כאחד ועד כה הצליח לשחק בשדה המוקשים הרגיש הזה מבלי להרגיז אף אחד משני הצדדים.


בשנה האחרונה הוא פעל לצמצום ההתקפות של המליציות הפרו איראניות על יעדים אמריקנים בעיראק ועל בניין שגרירות ארה"ב בבגדאד.


אין זו הפעם הראשונה שמנסים לחסל אותו, הוא ניצל בעבר מ-3 ניסיונות להתנקש בחייו, עד היום הוא טוען כי "איננו חושש משום גורם".

איראן עומדת מאחורי ניסיון ההתנקשות

ההערכה הרווחת בעיראק היא כי מליציות עיראקיות הנאמנות לאיראן המאוגדות במסגרת "אלחשד א-שעבי" הן שעומדות מאחורי ניסיון ההתנקשות בראש הממשלה כאט'מי, לאחר שקיבלו "אור ירוק" מאיראן.


נראה כי מדובר במליציות שמסרבות לקבל את תוצאות הבחירות האחרונות לפרלמנט, מליציות "אלחשד א-שעבי" הפסידו בבחירות האחרונות שני שליש מהמושבים שהיו להן בפרלמנט, המליציות האחראיות להתקפה מאתגרות למעשה את מוסדות המדינה בעיראק והן מסתמכות על הגיבוי המלא של איראן.


ביום שישי שעבר היו עימותים קשים בבגדאד בין כוחות הביטחון למפגינים נגד התוצאות הראשונות של הבחירות המוקדמות לפרלמנט בהן נפצעו 125 בני אדם בהם 27 אנשי ביטחון, על פי כמה מקורות בלתי רשמיים כמה מפגינים נהרגו.


הפלגים השיעים החמושים הנאמנים לאיראן דוחים את התוצאות הראשוניות של הבחירות שהיו ב-10 באוקטובר וטוענים כי הן "מזוייפות" ודורשים ספירה ידנית של הקולות.


החשש בעיראק הוא כעת שאם לא תהייה תגובה הולמת מצד הצבא העיראקי נגד התוקפים הם יפרשו זאת כחולשה וינסו לכבוש בכוח את כל "האזור הירוק" בבגדאד שמכיל את כל משרדי הממשלה והשגרירויות הזרות.


על פי גורמי ביטחון עיראקיים, המל"ט שתקף את מעון ראש הממשלה מוצטפא כאט'מי הינו מל"ט תוקף מסוג המל"טים שבשימוש המליציות הפרו איראניות שבאמצעותם הותקפו יעדים אמריקנים בעיראק.


ראש הממשלה כאט'מי טען אמש בישיבת חירום של הקבינט כי הוא "מכיר היטב" מי עומד מאחורי ניסיון ההתנקשות בחייו והבטיח לחשוף את המעורבים.


"מדובר במעשה פחדני שאינו משקף את רצון העיראקים" הוא אמר, לדבריו, "תוצאות הבחירות, התלונות והערעורים אינם באחריות הממשלה, חובתנו היא לספק עניינים כספיים וביטחונים לקיום הבחירות,יש כאלה שמנסים להתעסק עם ביטחונה של עיראק ורוצים שהיא תהייה מדינה של מליציות ואנו רוצים לבנות מדינה".


ממשלת עיראק קיבלה החלטה לפתוח בחקירה לגבי אופן פיזור ההפגנות ב"אזור הירוק" בבגדאד ביום שישי האחרון וראש הממשלה כאט'מי הבטיח "נשים כל עבריין מאחורי סורג ובריח ונעמיד אותו לדין".


נשק המל”טים האיראני, או הכטב”מים (כלי טיס בלתי מאויישים), הפך לנשק מסוכן מאוד במזרח התיכון, האיראניים פיתחו אותו והוא מפגין ביצועים מרשימים במלחמה של המורדים החות’ים מתימן הנאמנים לאיראן נגד סעודיה, כמו כן האיראנים סיפקו אותו למליציות הנאמנות להם בעיראק ובסוריה וכן לחזבאללה בלבנון ולחמאס ולג’יהאד האסלאמי ברצועת עזה.


בחודשים האחרונים תקפו מל”טים איראניים מטרות בירדן לאחר ששוגרו על ידי המליציות הפרו איראניות בדרום סוריה והיו גם ניסיונות של המל”טים האלה לחדור למרחב האווירי של ישראל אך הם יורטו על ידי חיל האוויר הישראלי.


ארצות הברית הודיעה ב-29 באוקטובר על הטלת סנקציות על שתי חברות איראניות וארבעה אזרחים איראנים המעורבים בפעילות המל”טים, בין השמות שעליהם הוטלו הסנקציות בלט שמו של סעיד ארג’אני, ראש מערך המל”טים בחיל האוויר של “משמרות המהפכה”.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי