נציגי כל הפלגים הפלסטינים התכנסו אתמול ברצועה כדי לדון בפגישת יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עם שר הביטחון בני גנץ שהתקיימה בביתו של האחרון בראש העין, בפגישה השתתפו גם שני מקורביו: מאג'ד פרג' ראש המודיעין הפלססטיני וחוסיין א-שיח' השר לעניינים אזרחיים.
בתום מפגש הפלגים הפלסטינים פורסמה הודעה המגנה את הפגישה, קודם לכן פירסמה תנועת חמאס הודעה כי פגישת גנץ עם אבו מאזן הינה " דקירה בגב האינתיפאדה בגדה והעמקת הפילוג הפלסטיני".
גם בישראל הייתה מחאה נגד הפגישה, ראש הממשלה נפתלי בנט שעודכן מראש עליה הסתייג מקיומה והייתה התנגדות אליה באופוזציה ובקואליציה כאחד.
הפגישה לא הפתיעה אף אחד,השר לשת"פ אזורי עיסאווי פריג' הודיע כבר לפני שבועיים על הכוונה לקיימה, היא באה כפגישת המשך לפגישה הראשונה בין השניים ברמאללה בחודש אוקטובר האחרון כדי לנסות לסייע לרש"פ, למעשה ישראל נענתה לבקשת ממשל ביידן לסייע לחיזוק מעמדה של הרש"פ שנחלש בשטחי הגדה בעקבות מבצע "שומר החומות" ובעקבות המשבר הכלכלי העמוק. לכך נוספו סיבות נוספות: השחיתות במנגנוני הרש"פ, הפרת זכויות האדם בידי הרש"פ ובראשן רצח הפעיל ניזאר בנאת, האנרכיה הביטחונית בצפון הגדה ובעיר חברון והתחזקות מעמדה של חמאס ברחוב הפלסטיני.
ארה"ב חוששת כי הרש"פ על סף קריסה וכי חמאס עלולה לנצל את חולשתה כדי לעורר אינתיפאדה נגד הרש"פ בשטחי הגדה שתערער את יציבות שלטונה.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הבהיר לשר הביטחון גנץ כי הרש"פ שולטת היטב בשטחי הגדה ואיננה חוששת תנועת חמאס.
למרות שזו הייתה הפגישה השנייה בין השניים, שניהם התעקשו שלא להצטלם יחדיו בפגישה מחשש שתמונה משותפת תפגע בהם מבחינה פוליטית.
גורמים פוליטיים במפלגת "כחול לבן" העריכו כי בני גנץ חושש כי תמונה משותפת עם מחמוד עבאס עלולה לפגוע בו בקמפיין מערכת הבחירות הבאה ואילו גורמים בתנועת פת"ח אמרו כי מחמוד עבאס חושש שתנועת חמאס תשתמש בתמונה משותפת שלו עם בני גנץ כדי להציג אותו כמשתף פעולה עם ישראל.
מה סוכם בפגישה?
שר הביטחון בני גנץ הודה ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס על כך שבהוראתו מנעו מנגנוני הביטחון הפלסטינים מעשה לינץ' בשני ישראלים שנכנסו בטעות עם מכוניתם למרכז רמאללה, השניים חולצו על ידי אנשי הביטחון של הרש"פ אך מכוניתם הועלתה באש.
מחמוד עבאס השיב לבני גנץ כי "הרש"פ לא תתפשר בשום מצב על התיאום הביטחוני עם ישראל ולא תפסיק אותו למרות דרישת ארגוני האופוזיציה הפלסטינים".
מחמוד עבאס ציין עוד כי הוא מודע לניסיונות של חמאס והג'יהאד האסלאמי לרכוב על הגל בכל הקשור למתיחות השוררת בגדה בימים אלה ולנצל את המצב לטובתם, ואמר כי מנגנוני הביטחון שלו ימשיכו לפעול בעוצמה בג'נין ובמוקדים אחרים בגדה כדי למנוע טרור ואנרכיה פנימית.
על פי גורמים בכירים ברש"פ, מחמוד עבאס אמר לשר הביטחון: " לא אאפשר אלימות, טרור ושימוש בנשק נגד ישראלים", האמירה הזו סותרת את הקריאות הגלויות שלו לתושבי הגדה לקיים "התנגדות עממית" נגד ישראל, דהיינו: יידוי אבנים, בקבוקי תבערה, חסימות צירים והפגנות.
למרות האווירה הטובה ששררה בפגישה, גורמים בכירים ברש"פ מסרו כי מחמוד עבאס הזהיר מפני המתיחות בהר הבית והבהיר כי "לא יוכל לעצור הסלמה על רקע שילוב אלמנטים דתיים בסכסוך הישראלי פלסטיני".
הוא גם אמר לשר הביטחון כי הרש"פ תהייה מוכנה להסיר את פנייתה לבית הדין הבינלאומי בהאג נגד ישראל רק אם יהיו מחוות מדיניות משמעתיות כלפיה.
לאחר הפגישה צייץ חוסיין א-שייח' בחשבון הטוויטר שלו כי השניים "דנו בחשיבות לייצר אופק מדיני שיביא לפתרון מדיני ובמצב המתוח בשטח בשל "מעשי המתנחלים", לדבריו.
אבו מאזן הביא שי לבני גנץ וקיבל ממנו שמן זית ישראלי במתנה. בזמן הפגישה נכנס בנו של גנץ אל החדר ושר הביטחון סיפר למחמוד עבאס שהוא חייל צה"ל , יו"ר הרש"פ הגיב: "אני מקווה שמהבית הזה ייצא שלום".
בעקבות הפגישה, הודיע שר הביטחון גנץ כי אישר לקדם שורת "צעדים בוני אמון":
א.אישור של פעימה נוספת של עדכון 6,000 תושבים במרשם האוכלוסין הפלסטיני באיו"ש על רקע הומניטארי.
ב. מתן אישור לעדכון של 3,500 תושבים על רקע הומניטארי השוהים ברצועת עזה.
ג. הקדמת תשלומי מיסים בשווי מאה מיליון שקלים; תוספת של 600 היתרי BMC לאנשי עסקים בכירים פלסטינים.
ד. תוספת של 500 בעלי היתר מסוג זה המורשים להיכנס עם רכב לישראל, וכן תוספת של עשרות היתרי VIP לבכירים ברשות הפלסטינית. בנוסף בני גנץ ומחמוד עבאס שוחחו על הצורך לאשר תוכניות מתאר פלסטיניות נוספות.
למרות ששר הביטחון תומך בפתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית, השניים לא דנו ביצירת אופק מדיני מכיוון שמבנה הקואליציה הנוכחי בישראל איננו מאפשר את חידוש המשא ומתן בין ישראל לרש"פ.
נראה כי לבני גנץ ולמחמוד עבאס היה רצון בעצם פגישתם לרצות את ממשל ביידן ולהראות לנשיא האמריקני כי הם מנסים לקדם את הרגיעה בשטחי הגדה ולשמור על היציבות והביטחון בשטחים האלה תוך הידוק שיתוף הפעולה הביטחוני וחיזוק הכלכלה הפלסטינית.
בגורם בכיר ברש"פ טוען כי מדיניותו של הנשיא ביידן הינה מדיניות של “צמצום הסכסוך” ולא "פתרון הסכסוך" כך אומר גורם פלסטיני בכיר.
הפגישות של היועץ לביטחון לאומי ג'ק סאליבאן, מזכיר המדינה בלינקן, השליח המיוחד האדי עמרו וויקוטוריה נולנד, עוזרת שר החוץ האמריקני עם יו”ר הרש”פ מחמוד עבאס במהלך החודשים האחרונים עסקו בעיקר בנושאים כלכליים וביטחוניים,בחיזוק מצבה הכלכלי של הרש”פ ובדרכים לשמור על שלטונו של מחמוד עבאס מפני הסכנה החמאסית, לדברי הפלסטינים, נושא “סיום הכיבוש הישראלי” כלל לא עומד על הפרק.
ממשל ביידן מספק לפלסטינים סיוע שנתי של 450 מיליון דולר, הוא ביטל את הקיצוצים שעשה ממשל טראמפ, הכסף האמריקני זורם למגזר הפרטי הפלסטיני, לחברה האזרחית, לפליטים הפלסטינים באמצעות אונר”א ו-40 מיליון דולר ישירות למנגנוני הביטחון הפלסטינים המקיימים שיתוף פעולה ביטחוני הדוק עם השב”כ הישראלי ועם ה-CIA.
גורמים אמריקנים מסבירים כי הרכב הקואליציה הנוכחי בישראל אינו מאפשר שום פתיחת משא ומתן בין ישראל לרש”פ, זה עלול להביא לנפילת ממשלת בנט-לפיד, הנשיא ביידן מבין זאת היטב ואינו רוצה להמר על הבלתי נודע, לטענתם, הוא איננו מוכן להסתכן באפשרות הקדמת הבחירות וחזרה אפשרית של בנימין נתניהו לכס השלטון.
לכן, הוא מעדיף את הסטטוס קוו והימנעות מעימותים עם ממשלת ישראל ככל האפשר. זוהי הסיבה שפתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים נדחתה למועד בלתי ידוע כדי שהממשל יוכל להתמקד ביחד עם ממשלת ישראל בסוגיה האיראנית המורכבת ולא להתעמת עמה על נושא פתיחת הקונסוליה המצריכה הסכמה ישראלית.
פגישת שר הביטחון בני גנץ עם יו"ר הרש"פ תרמה לשיפור האווירה בין ישראל לרש"פ אך לא יצרה שום אופק מדיני, היא נועדה לתחזק את היחסים הביטחוניים והכלכליים וממשל ביידן בירך עליה, בעתיד יתקיימו פגישות נוספות בערוץ הזה.
בשטחים לא מתרגשים כלל מהפגישה, רבים סבורים כי הפגישה נועדה לקדם את האינטרסים האישיים של מחמוד עבאס ומקורביו, מעמדו של מחמוד עבאס נמצא בשפל חסר תקדים ברחוב הפלסטיני שרוצה לראות הנהגה חדשה.
על פי סקרי דעת קהל בשטחים, הדור הצעיר איבד את האמון בפתרון שתי המדינות ותומך באסטרטגיית "ההתנגדות" של תנועת חמאס.