ברצועת עזה החל השלב השני של שיקום נזקי המלחמה האחרונה אחרי שהסתיים השלב הראשון של פינוי הריסות הבתים שנהרסו במהלך 11 ימי הלחימה.
על פי הנתונים של משרד ההסברה הממשלתי ברצועת עזה השייך לארגון חמאס, במהלך מבצע "שומר החומות" נהרסו 1335בתים באופן מלא ועוד 12,886 בתים ניזוקו באופן בינוני או קל מהפצצות חיל האוויר הישראלי.
במהלך מבצע "שומר החומות" הרס צה"ל 7 מגדלים ברצועת עזה במסגרת המדיניות של הרתעת ארגוני טרור מירי רקטות לעבר הערים הראשיות בישראל.
למעשה צה"ל המשיך את המדיניות שהחלה במבצע "צוק איתן" ב-2014 שבה הרס לראשונה 10 רבי קומות שבהם היו גם דירות מגורים, גורמי ביטחון בישראל טוענים כי הריסת המגדלים במהלך מבצע "צוק איתן" זירזה את סיום המלחמה והורידה את חמאס מהדרישה שלו לסיים את המצור הישראלי על הרצועה כתנאי להפסקת האש.
7 חודשים חלפו מסיום מבצע "שומר החומות" ובנייתם של המגדלים שנהרסו נראית רחוקה מתמיד, הם נמצאים בתחתית רשימת העדיפויות של המדינות התורמות, המגדלים נחשבים ל"פרוייקטים כלכליים" ולא לבתי מגורים למרות שגרו בהן מאות משפחות, על פי גורמים ברצועה, במלחמה נהרסו 450 דירות מגורים בתוך המגדלים שבהן התגוררו 3000 בני אדם.
צה"ל נמצא בתהליך של בחינה מחדש של אפשרות תקיפת המגדלים והבניינים רבי הקומות בסבב הלחימה הבא מול חמאס נוכח מה שאירע במלחמה האחרונה ברצועה בחודש מאי שעבר, במהלך המלחמה צה"ל תקף את מגדל "הנאדי" בעזה בן ה-13 קומות שבו היה ממוקמים משרדים של כלי תקשורת פלסטינים ודירות מגורים וכן את מגדלי "אלג'ווהרה" ,"א-שורוק" ו"אל-ג'לאא'".
בכירים בישראל מתחרטים על ההחלטה לתקוף ביום החמישי של מבצע "שומר החומות" את מגדל "אל-ג'לאא'" בעיר עזה שבו היו ממוקמים משרדים של רשתות טלוויזיה בינלאומיות כמו רשת אלג'זירה, סוכנות הידיעות AP וסוכנות הידיעות AFP.
חמאס ניצל את המצב ומיקם במגדל את מטה יחידת הסייבר שלו עם ציוד אלקטרוני שנועד לשבש את המכ"מים של מערכת "כיפת ברזל" המגנה על ישראל מפני הרקטות המשוגרות מרצועת עזה.
התקיפה הייתה מוצדקת מבחינה צבאית אף מבחינה מדינית הייתה זו טעות שעוררה על ישראל זעם בינלאומי גדול, גורמים מדיניים בכירים אמרו אחרי המלחמה לעיתון "ניו יורק טיימס" כי "הנזק שנעשה לישראל בזירה הבינלאומית עולה על היתרונות שהניבה התקיפה הצבאית".
כמובן שצה"ל הזהיר מראש את יושבי מגדל "אל-ג'לאא" לפני התקיפה והפלתו ונתן להם שהות מספקת כדי להתפנות ממנו, אבל הפלתו גרמה לחמאס להכריז על משוואה חדשה מול ישראל: "כל הפלת מגדל או בניין אזרחי ברצועת עזה תענה בירי מאות רקטות לעבר תל אביב", דבר שאכן קרה בפועל והגביר את ההסלמה.
חמאס ניצל לרעה את נוכחות כלי התקשורת הפלסטינים והזרים ואת הימצאות מאות משפחות פלסטיניות במגדלים כדי להשתמש בהם כ"מגן אנושי". הוא מיקם את הנכסים הצבאיים שלו בלב האוכלוסיה האזרחית ברצועה מתוך הנחת עבודה שישראל לא תעז לתקוף את המטרות האלה מחשש של פגיעה באזרחים חפים מפשע.
נראה כי נוכח הנזק הרב שנגרם והקשיים הכלכליים של שיקום ובנייה מחדש של המגדלים שנהרסו על יד ישראל בשני סבבי הלחימה האחרונים ברצועת עזה, ישראל הצליחה "לצרוב את התודעה" הפלסטינית כי לא תהסס לפגוע במטרות של ארגוני הטרור בשום מקום ברצועה וכי אין להם חסינות גם בלב האוכלוסיה האזרחית.
המגדלים ברצועת עזה היו אחד הסמלים לפיתוח הרצועה, הן הכילו משרדים פרטיים, משרדים של חברות כלכליות ודירות מגורים מרווחות, הם היו אייקון של פרוייקט בנייה יוקרתי פלסטיני בלב הרצועה הצפופה על מחנות הפליטים שלה.
כל זה נגוז כעת, שיקום המגדלים שנהרסו ב-2014 –וב2021 ייקח עוד מספר שנים בלתי ידוע,ישראל הפיקה את הלקחים מסבב הלחימה האחרון ולא תהרוס יותר מגדלים שלמים ברצועת עזה או בתי מגורים רבי קומות כדי לצמצם את הנזק המדיני, גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי הזרוע הצבאית של חמאס תמשיך להשתמש במגדלים וברבי הקומות למטרותיה הצבאיות ותמקם בהם חלק ממפקדותיה אבל ישראל תעבור לשיטת הפגיעה הנקודתית המדוייקת במטרות הטרור הממוקמות בתוך המגדלים, היא תפגע בהם בשיטת הפינצטה מבלי להחריבם לגמרי.