אלג'יריה החלה לתווך בין הפלגים הפלסטינים

אלג'יריה מנסה להיכנס לנעליה של מצרים ולתווך בין הפלגים הפלסטינים בניסיון להשיג פיוס לאומי. גורמים בכירים בפת"ח מעריכים כי סיכוייה של אלג'יריה להצליח הם קלושים וכי יוזמתה באה כדי לחזק את מעמדה בכינוס וועידת הפסגה הערבית שהיא תארח בחודש מרץ.

משלחות הפלגים הפלסטינים החלו להגיע לאלג'יר על פי הזמנת נשיא אלג'יריה עבד אלמג'יד תאבון, כדי להשתתף בהתיעצויות בניסיון לחידוש הדיאלוג ביניהם והגעה להסכם פיוס לאומי.


את הרעיון לנסות ולגשר בין הפלגים הפלסטינים העלה נשיא אלג'יריה בעת ביקורו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס באלג'יר לפני יותר מחודש, מחמוד עבאס הסכים ליוזמה ומייד לאחר מכן הודיע מנהיג חמאס אסמעיל הניה על הסכמת תנועתו ליוזמה האלג'יראית.


היוזמה של נשיא אלג'יריה יוצאת אל הפועל למרות שבעצם ימים אלה מתקשה יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לכנס את המועצה המרכזית של אש"פ בגלל המחלוקות הקשות בין תנועת פת"ח לשאר הפלגים.


כידוע, מצרים היא המתווכת העיקרית בין הפלגים הפלסטינים אולם עד כה היא נכשלה בכל ניסיונותיה להשיג פיוס לאומי, היוזמה שהשיקה מצרים לאחר מבצע "שומר החומות" להשיג פיוס לאומי פלסטיני ורגיעה ארוכת טווח בגבול רצועת עזה עם ישראל מקרטעת והגיעה למעין מבוי סתום.


מאז 2007 ועד היום, לאחר שתנועת חמאס השתלטה בכוח על רצועת עזה וגירשה ממנה את הרש"פ,היו כבר עשרות מגעים להשגת פיוס פלסטיני שהתקיימו בסודאן, תימן,סנגל, מצרים, טורקיה, קטאר, שוויץ ורוסיה, שכולם נכשלו, בכיר בתנועת פת"ח אומר: "תנועת חמאס ותנועת פת"ח הן כמו שני קווים מקבילים שאינם יכולים להיפגש".


עכשיו הגיעה תורה של אלג'יריה לנסות את כוחה במלאכת התיווך הסיזיפית, לאלג'יריה יש יחס מיוחד לפלסטינים והיא תומכת במאבק הפלסטיני מאז שהשיגה עצמאות מהקולוניאליזם הצרפתי.

מאמצי התיווך של אלג'יריה מתקבלים אצל תושבי השטחים באדישות ולעיתים בגיחוך, רבים סבורים שהיכן שמצרים נכשלה אין שום סיכוי שאלג'יריה תצליח, הסכסוך בין הפלגים הפלסטינים, בעיקר בין פת"ח לחמאס, הוא סכסוך על שליטה ו"מלחמת כיסאות", יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הציב כבר לפני כמה חודשים תנאי ברור שתנועת חמאס מתקשה לקבלו: הסכמה לתנאים של הקהילה הבינלאומית כדי להצטרף לממשלה הפלסטינית ולקבל חלק מעוגת השלטון,
דהיינו: הכרה בישראל, גינוי הטרור וקבלת כל ההסכמים שנחתמו בין אש"פ לישראל.


מבחינת חמאס מדובר בשינוי כל המהות שלה כתנועת "התנגדות" הקוראת להשמדת ישראל ולהקמת "פלסטין מן הים עד הנהר".


הדיונים באלג'יריה מתנהלים באווירה פסימית, או ליתר דיוק ריאלית, בארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי מעריכים כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הסכים ליוזמה האלג'יראית כדי לחדש את הלגיטימיות שלו ולהראות כי יש לו עדיין לגיטימציה וכי הוא מייצג, בתפקיד ראש אש"פ, את כל הפלגים הפלסטינים.


משלחת פת"ח בראשות עזאם אלאחמד שהגיעה ראשונה לאלג'יר נושאת עמה את הרעיון של מחמוד עבאס לפיוס והוא הקמת ממשלת אחדות פלסטינית שתפעל בהתאם לתנאי הרביעיה הבינלאומית (קוורטט) והלגיטימיות הבינלאומית.


תנועת פת"ח מתנגדת לדרך הטרור של כמה מהפלגים הפלסטינים ותומכת רק בעיקרון "ההתנגדות העממית" על פי חזונו של מחמוד עבאס.


תנועת חמאס הודיעה כי יו"ר הלשכה המדינית שלה אסמעיל הניה קיבל הזמנה רשמית לבקר באלג'יריה וכי הוא יגיע בראש משלחת של כמה מחברי הלשכה המדינית של התנועה.


גורמים בכירים פת"ח אומרים כי היוזמה האלג'יראית לפיוס פנים פלסטיני איננה מקרית, אלג'יריה אמורה לארח בחודש מרץ הבא את ועידת הפסגה הערבית ונשיא אלג'יריה רוצה להחיות את תפקידה הערבי והאזורי של ארצו ולמצב את עצמו כמי העמיד מחדש את הבעיה הפלסטינית בראש סדר היום של העולם הערבי.


היזומה האלג'יראית מנסה להחיות נושא הנמצא בתרדמת מדינית, הסוגיה הפלסטינית ירדה מראש סדר היום של העולם הערבי, מדינות ערב המתונות אינן נסוגות מתהליך הנורמלזיציה שהתחיל לפני יותר משנה וגם ממשל ביידן מעודד אותן להמשך התהליך הזה על אפה ועל חמה של הרש"פ.


אלג'יריה עויינת את ישראל ומתנגדת לנורמליזציה עמה למרות ששכנתה המערבית מרוקו חתמה עם ישראל על הסכם נורמליזציה מלא ועל ברית אסטרטגית הכוללת הסכמים ביטחוניים וצבאיים.


היחסים בין אלג'יריה למרוקו מתוחים כבר עשרות שנים בגלל הסכסוך על סוגיית השליטה בחבל סהרה המערבית, מרוקו טוענת כי החבל הזה שייך לה ואילו אלג'יריה תומכת במורדים אנשי הפוליסריו המבקשים להקים שם מדינה עצמאית.


בחודש אוגוסט שעבר הודיעה אלג'יריה על ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם מרוקו בין היתר בגלל הצהרות של שר החוץ יאיר לפיד נגד אלג'יריה במהלך ביקורו במרוקו.
שר החוץ האלג'יראי רמאדאן לעמאמרה טען כי שר החוץ של מרוקו הוא שמסית את ישראל נגד אלג'יריה והוא שעמד בעצם מאחורי דבריו של יאיר לפיד.

8 צפייה בגלריה

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי