ההתקרבות בין הרש"פ למשטר הסורי של בשאר אסד

לרש"פ ולסוריה יש אינטרסים משותפים להתקרבות ביניהן אחרי נתק ממושך, הרש"פ תומכת בחזקת סוריה לליגה הערבית בתמורה לחיזוק מעמדה המדיני וחופש פעולה במחנות הפליטים בסוריה. יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס יבקר בקרוב בסוריה וייפגש עם הנשיא בשאר אסד.

לפני כמה ימים חזרה מסוריה משלחת תנועת פת"ח בראשות מזכ"ל התנועה ג'בריל רג'וב, במהלך הביקור נפגשו חברי המשלחת עם שר החוץ הסורי פייצל אלמקדאד ומסרו לו איגרת מיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.


גיבריל רג'וב הרעיף במהלך הביקור שבחים על סוריה ונשיאה בשאר אסד על תפקידה בעולם הערבי, " אין בית שלא מתנוססים בו תמונות בשאר אסד והדגל הסורי" התחנף רג'וב למארחיו והודיע כי יו"ר הרש"פ יבקר בקרוב בסוריה.


היחסים בין סוריה לאש"פ מתוחים מאז החתימה של אש"פ על הסכמי אוסלו ב-1993, הנשיא הסורי האב חאפט' אלאסד זעם על יאסר ערפאת שהעדיף לדאוג לפלסטינים ולהשיג שטחים מישראל בעוד רמת הגולן הסורית נשארה בידיה של ישראל.


המשטר הסורי נאלץ להסתפק "בחזית הסירוב" הפלסטינית שנשארה בדמשק ובארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי, ב-2012 הסתכסך ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס דאז, עם המשטר הסורי על רקע מלחמת האזרחים בסוריה ומעשי הטבח שעשה המשטר העלווי של בשאר אסד במאות אלפי אזרחיו הסונים והעביר את הנהגת חמאס מדמשק לדוחא בירת קטאר.

על רקע בידודה של הרש"פ בעולם הערבי יש לה אינטרס להתקרב לסוריה שמסוכסכת כמוה עם תנועת חמאס, מדינות ערב הפסיקו להעביר כספים לרש"פ וכמה מהן אף חתמו על הסכמי נורמליזציה עם ישראל בניגוד לעמדת הרש"פ והחלטות הפסגה והליגה הערבית.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מחפש בני ברית ערבים נוספים והחליט לרכוב כעת על הגל של מדינות ערב שפועלות להחזיר את סוריה למעמד שהיה לה בליגה הערבית עד שהושעתה ממנה, כמו ירדן, מצרים, אלג'יריה ואיחוד האמירויות.

לכן, נראה כי יש פה מפגש אינטרסים של סוריה והרש"פ, כל צד יכול להרוויח מההתקרבות ההדדית, עם זאת ג'בריל רג'וב נאלץ להסתפק בפגישה עם שר החוץ הסורי בלבד, הנשיא בשאר אסד שומר את זכות הפגישה עם הרש"פ לביקורו הצפוי של מחמוד עבאס בדמשק.

גורמים בפת"ח הביעו מורת רוח מכך, המשלחת שהמשיכה ללבנון אחרי הביקור בסוריה נפגשה שם עם הדרג הגבוה ביותר, עם הנשיא מישל עון ועם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי.

ההודעה על ביקורו הצפוי של מחמוד עבאס בדמשק איננה דבר חדש, על הביקור הזה הפלסטינים מדברים כבר שנתיים והוא לא יצא אל הפועל עד כה.

על פי גורמים בפת"ח, לביקור של משלחת פת"ח בראשות ג'בריל רג'וב בדמשק קדמו שורה של מגעים והבנות מאחורי הקלעים שנמשכו זמן רב, הסורים הבטיחו לשמור על מעמדה של הרש"פ והלגיטימיות שלה ולא לנגח אותה פומבית בגלל קשריה עם ישראל, כמו כן הם התחייבו לאפשר לרש"פ ולתנועת פת"ח לפעול במחנות הפליטים בסוריה שבהם חזקה מאוד ההשפעה של תנועת חמאס.

הרש"פ הבהירה כי היא תומכת במאמצים להחזרת סוריה לליגה הערבית כבר כינוס ועידת הפסגה הערבית הקרובה באלג'יריה בחודש מרץ והדגישה כי היא מתנגדת לבידודה של סוריה וכי מעולם לא נקטה עמדה נגד הנשיא בשאר אסד ותמיד תמכה ב"שמירה על יציבות המשטר הסורי ואחדות השטחים הסורים".


משלחת פת"ח לדמשק ביקשה גם שהמשטר הסורי ישפיע גם על הנהגות ארגוני החזית העממית והחזית הדמוקרטית השוהות בדמשק להשתתף בכינוס המועצה המרכזית של אש"פ בתחילת החודש הבא ברמאללה, אולם, נכון לשעה זו הן לא הסכימו לשנות את עמדתן המסורתית כי הכינוס צריך להתקיים מחוץ לשטחים, הרחק מכל שליטה והשפעה של ישראל וצה"ל.

נרמול היחסים בין הרש"פ למשטר הסורי יהווה תקיעת אצבע של הנשיא בשאר אסד בעין של תנועת חמאס שכל מאמציה עד כה, באמצעות איראן וחזבאללה, לחזר אחרי סוריה ולהתפייס עם הנשיא הסורי עלו בתוהו.
דמשק נוקטת בזהירות, היחסים שלה עם הרש"פ עדיין לא התחממו אך היא מברכת על כל גורם ערבי שתומך במגמה להחזירה לחיק הליגה הערבית.

ממשל ביידן וישראל התעלמו מביקור משלחת פת"ח בדמשק ועד כה לא הביעו התנגדות לניסיונות ההתקרבות בין הרש"פ למשטר הסורי.

נראה שיש לכל הצדדים המעורבים כעת שהתקרבות כזו תתרחש שאולי תסייע בהרחקת איראן ממעורבות צבאית בסוריה, כפי שזה נראה כעת הסיכוי לכך הוא קלוש.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי