(תקציר)
רקע
בחודשים אפריל-מאי 2021 החלה שורה של אירועים אלימים בכמה מקומות בירושלים שנמשכו מספר שבועות והגיעו לשיא ב-10 במאי כשארגון חמאס פתח במתקפת פתע של רקטות לעבר צעדת הדגלים בירושלים במהלך "יום שחרור ירושלים" שהייתה אות הפתיחה לסבב הלחימה החדש שיזם חמאס נגד ישראל.
צה"ל הגיב במבצע צבאי שנמשך 11 ימים, במהלך פרק הזמן הזה שטף גל של אלימות והתפרעויות מקומות שונים במדינת ישראל ובערים המעורבות בהם מתגוררים יחדיו יהודים וערבים: יפו,רמלה, לוד, עכו, חיפה ועוד.
האירועים האלימים בתוך שטח ישראל הזכירו לרבים את גל האלימות של ערביי ישראל באירועי אוקטובר 2000.
המכנה המשותף לאירועי האלימות ב-2000 וב-2021
א.במבחן התוצאה, אירועי אוקטובר 2000 היו חמורים יותר מאירועי האלימות בשנת 2021 , נהרגו בהם 13 אזרחים ישראלים( 12 ערבים ויהודי אחד).
ב. הלכי הרוח היום במגזר הערבי ובערים המעורבות הם שגל האלימות בחודש מאי האחרון עלול לחזור על עצמו אף בעוצמה גדולה יותר מכיוון שהסיבות שהובילו אליו לא השתנו עד כה.
ג. ניתן לקבוע באופן די ברור את המכנה המשותף של שני גלי האלימות הנוראיים האלה, הנפץ שהביא להתפרצות שני הגלים היה מה שהתרחש במזרח ירושלים ובהר הבית.
ד. מבחינת ערביי ישראל התפרצות האלימות בחודש מאי 2021 הייתה התפרצות ספונטנית למחות על הקיפוח וחוסר השיויון בחברה הישראלית ולהדגיש כי זהותם הלאומית היא פלסטינית ולא ישראלית ,למרות תופעות ישראליזציה בחברה הערבית, וגם להדגיש את הקשר הבלתי נפרד שלהם לעם הפלסטיני, כדבריהם, ולמסגד אל-אקצא, גורמי ביטחון בישראל מייחסים זאת גם להיענות ערביי ישראל להסתה של ארגון חמאס.