המלחמה באוקראינה מעמיקה את הברית האסטרטגית בין מוסקבה לסוריה אשר הפכה ל"עומק האסטרטגי" בעיניו של הנשיא פוטין. סוריה מושפעת ישירות מהמלחמה בתחום הכלכלי, אך היא מקווה שבעקבותיה הנשיא פוטין ירסן את ישראל ויעצור את תקיפות חיל האוויר הישראלי בסוריה.
סוריה יצאה אמש בהודעה רשמית כדי להגן על סוריה בעקבות הפלישה הצבאית לאוקראינה, משרד החוץ הסורי פירסם הודעה רשמית שבה נאמר:
"אנו מגנים בתוקף את קמפיין ההסלמה ההיסטרי ואת עיוות העובדות נגד רוסיה, המערב ואמריקה שהרגו מיליוני חפים מפשע במלחמותיהם כולל בסוריה אין להם זכות לדבר על החוק הבינלאומי והפרת האמנות, ולרוסיה יש את הזכות המלאה להגן על עצמה ועל ביטחונה".
פרשנים בעולם הערבי מבליטים את עובדת נוכחותו של שר החוץ הסורי פייצל אלמקדאד במוסקבה בעת שהנשיא פוטין הכיר בעצמאותם של אזורי דונייצק ולוגנסק באוקראינה ואת ביקורו של שר ההגנה הרוסי סרגי שוויגו בדמשק, לפני כמה ימים, לצורך פגישה עם הנשיא בשאר אסד כחלק מהתיאום הדוק בין סוריה לרוסיה בכל הקשור לפעולותיה הבינלאומיות והניסיון לארגן מחדש את הסדר העולמי, העיתונאית הסורית כנאנה עלוש אף הרחיקה לכת ואמרה כי "הנשיא פוטין התייעץ עם הנשיא בשאר אסד לפני המתקפה על אוקראינה".
הרוסים רואים עם הסורים "עין בעין" את הנוכחות הצבאית האמריקנית בסוריה ובמזרח התיכון, מבחינתם מדובר בנוכחות זרה בלתי חוקית בעוד הנוכחות הצבאית של רוסיה בסוריה היא נוכחות של "אורחים" על פי הזמנה של הנשיא בשאר אסד,זה מה שנותן לנשיא פוטין את הלגיטימציה להקמת בסיסי צבא ונמל ימי ואווירי בסוריה. לכן, סוריה מיהרה להכיר בעצמאות של שני האזורים הבדלנים באוקראינה והביעה נכונות לקיים עימם קשרים דיפלומטיים.
לסוריה יש חשיבות אסטרטגית עבור הנשיא פוטין בכל הקשור לנוכחות הצבאית של רוסיה במזה"ת ובים התיכון, נראה כי המלחמה באוקראינה והחרם העולמי על רוסיה שבא בעקבותיה, רק יעמיקו את הברית האסטרטגית בין דמשק למוסקבה.
רוסיה וסוריה אף נותנות פומבי להידוק היחסים ביניהן על רקע המלחמה באוקראינה,סוכנות הידיעות הרשמית של סוריה מסרה בסוף השבוע שעבר כי נשיא סוריה בשאר אל-אסד התקשר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כדי לדון במצב באוקראינה ובמבצע הצבאי של רוסיה במדינה.
על פי ההודעה, במהלך השיחה הדגיש אסד כי "מה שקורה היום הוא תיקון של ההיסטוריה, איזון מחדש של האיזון שהעולם איבד לאחר התפוררות ברית המועצות", וכי "ההיסטריה המערבית שואפת לשמור על ההיסטוריה במקום הלא נכון, לטובת הכאוס המבוקש רק על ידי פורעי חוק", בהתחשב בכך ש"רוסיה כיום מגנה לא רק על עצמה, אלא על העולם ועל עקרונות הצדק והאנושות".
לדברי אסד, "מדינות המערב אחראיות לכאוס ודם, כתוצאה ממדיניותן שמטרתה לשלוט בעם, שכן מדינות אלה משתמשות בשיטות המלוכלכות שלהן כדי לתמוך בטרוריסטים בסוריה, בנאצים באוקראינה ובחלקים שונים של העולם."
הוא גם הדגיש כי סוריה עומדת לצד רוסיה מתוך אמונה בנכונות עמדתה וכי "התמודדות עם התרחבות נאט"ו היא זכותה של רוסיה, משום שהיא הפכה לאיום מוחלט על העולם, והפכה לכלי להשגת מדיניות חסרת אחריות של מדינות המערב, לפגוע ביציבות בעולם".
הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר
אודות יוני בן מנחם
יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'.