כישלון פעולת המוסד הישראלי במלזיה

המוסד הישראלי מנסה להשיג מידע חשוב על יכולות הסייבר של תנועת חמאס שמשקמת את מערך הסייבר שלה שנפגע במהלך מבצע "שומר החומות" ופועל גם במלזיה. לקראת סבב הלחימה הבא, חמאס מפתחת יכולות סייבר שמסכנות את ביטחונה של מדינת ישראל.

פרשת החטיפה בקואלה למפור במלזיה של מומחה המחשבים ופעיל הזרוע הצבאית של חמאס המיוחסת למוסד הישראלי, פעולה שנכשלה בסופו של דבר, שוב מממקדת את הזרקורים על מערך הסייבר של תנועת חמאס, המערך הזה ספג פגיעה קשה במהלך מבצע "שומר החומות" במאי 2021 אך הוא החל להשתקם ומהווה שוב סכנה לישראל.


זוהי הסיבה שגורמי המודיעין הישראלי (אמ"ן, שב"כ ומוסד) הגבירו את המאמץ לאסוף עוד חומר על "חיל הסייבר" של חמאס שאמור לפעול נגד המערכות האזרחיות והביטחוניות של ישראל במלחמה הבאה.


מערך הסייבר של חמאס פועל בשיתוף פעולה עם מערך הסייבר של איראן, ככל הנראה מטרת המבצע של המוסד במלזיה הייתה לשים יד על המידע בתחום המחשבים והסייבר של אותו פעיל חמאס,עומר אלבלבייסי מתכנת מחשבים שמתמחה בחדירה למכשירי "אנדרואיד", שאותו ניסו לחטוף ולחקור מרחוק באמצעות שיחת וידאו, ללא נוכחות פיזית של סוכני המוסד במלזיה עצמה אלא באמצעות תושבים מקומיים שעבדו כנראה עבור המוסד מבלי שהיו מודעים לכך.


את השיטה הזו הפעיל כבר המוסד בפעולותיו החשאיות באיראן.
עומר אלבלבייסי הופעל על ידי משרד שלוחת חמאס באיסטנבול שבטורקיה.


המוסד נוקט באמצעות זהירות לאחר פעילות חיסול מוצלחת במלזיה באפריל 2018, אז חוסל בקוואלה למפור, בירת מלזיה, ד"ר פאדי אלבטש, מהנדס חשמל שעסק בפרוייקטים סודיים של הזרוע הצבאית של חמאס, חיסולו היווה מכה מורלית ומבצעית לחמאס.


אלבטש נחשב מומחה להנדסת חשמל ו "אנרגיה חלופית" שעבד כמרצה באוניברסיטת קוואלה למפור ושימש גם כאימאם של אחד המסגדים בעיר.


הוא נורה למוות ב-21 באפריל בעת שהיה בדרכו לתפילת הבוקר במסגד, עפ"י גורמים במשטרת מאלזיה הוא נורה ע"י 2 רוכבי אופנוע שהצליחו להימלט ממקום האירוע.


לזרוע הצבאית של חמאס יש פעילות במלזיה, עד כה היה ידוע כי היא עסקה בעיקר בגיוס סטודנטים פלסטינים שלומדים באוניברסיטאות לצורך פעילות טרור בשטחי הגדה. משלחת של חמאס בראשותו של ח'אלד משעל ו-2 חברי הלשכה המדינית מוחמד נזאל ומאהר עובייד ביקרה במאלזיה באופן רשמי בדצמבר 2015 ונפגשה עם טנקו עדנאן מנצור מזכ"ל הפלגה השלטת. בשנת 2010 שלחה חמאס 15 פעילים למלזיה להתאמן במצנחי רחיפה.


הפעילות של אנשי הזרוע הצבאית של חמאס היא בתיאום עם שלוחת חמאס באיסטנבול, שם פועלת "לשכת הבינוי" של חמאס העוסקת בין היתר בפיתוח אמצעי לחימה וגם בלוחמת סייבר.

חיל הסייבר של חמאס

הזרוע הצבאית של חמאס הקימה את מערך הסייבר שלה הנקרא בשם הרשמי "חיל הסייבר" בשנת 2014, על פי גורמים בחמאס הוא פעל באופן חשאי במשך 8 שנים ורק עכשיו הודה הארגון באופן רשמי בקיומו.


מערך הסייבר של חמאס ספג מכה קשה במהלך מבצע "שומר החומות", על סמך מודיעין מדוייק של השב"כ, חיסל צה"ל ב-12 במאי 2021 את ג'ומעה א-טחלה,ראש מערך הסייבר ומוביל פרויקט שיפור הטילים והמל"טים ומחזיק תיק המחקר והפיתוח בחמאס.


הוא היה יד ימינו של מוחמד דף, רמטכ"ל הזרוע הצבאית וחיסולו היווה מכה משמעותית לפרוייקט ההתעצמות של חמאס.


ג'ומעה א-טחלה המכונה "אבו מוג'אהד",כבן 60, הינו יליד ירדן ונצר למשפחה פלסטינית מאזור רמלה שברחה במלחמת העצמאות לרצועת עזה, הוא למד לימודי דת והנדסה ונלחם באפגניסטן נגד הסובייטים ב-1982 ביחד עם ד"ר עבדאללה עזאם, בכיר הג'יהאד האסלאמי.


אחר כך עבר לסוריה והיה אחראי על מערך הייצור הצבאי של חמאס וב-2004 הצטרף לזרוע הצבאית של הארגון, הוא ניסה להגיע לרצועת עזה דרך מצרים ונעצר על ידי המודיעין המצרי ב-2009.


רק בשנת 2011 הוא הצליח להיכנס לרצועת עזה, לדברי גורמים בחמאס הוא ניצל פעמיים מנסיונות חיסול על ידי ישראל ב-2012 וב-2014.


כשהגיע לרצועה הוא החל לטפל בכמה נושאים כמו פיתוח מל"טים והקמת חיל הסייבר.


הוא האחראי לייצור הדגם של המל"טים מסוג "אבאביל" והמל"טים המתקדמים מדגם "שהאב" ביחד עם קבוצה של מהנדסים ובהם המהנדס מוחמד א-זווארי שחוסל בתוניסיה בשנת 2016.


בשנת 2014 הקים ג'ומעה א-טחלה את מערך הסייבר של חמאס ביחד עם שורה של מהנדסים שגוייסו לזרוע הצבאית של חמאס.


בין הישגיו אפשר לציין את פיתוח מערך הסייבר ופיתוח תוכנות ללוחמת סייבר.


גורמים בחמאס מונים שורה של הישגים בלוחמת הסייבר שלהם אחראי ג'ומעה א-טחלה.

א.ניתוק חשמל בישובי עוטף עזה.
ב.פגיעה בעשרות שרתים ואתרים ישראלים.
ג.חדירה למכשירי טלפון ומחשבים של חיילי צה"ל.
ד. השתלטות על מערכת צופרי האזעקה בדרום הארץ.
ה.חדירה למצלמות אבטחה במתקנים ביטחוניים.
ו.שיבוש תדרים של צה"ל.
ז.חדירה לטלפון של מנהל התעשייה האווירית.
ח.חדירה למחשבי מערך האוטובוסים של חברת "אגד".
ט.חדירה לערוצי הטלוויזיה הישראלית.

המבצע במלזיה המיוחס למוסד הישראלי נכשל אבל ניתן ללמוד ממנו על החשיבות הרבה שישראל מייחסת לנושא לוחמת הסייבר ועל המאמץ הגדול שהיא עושה כדי לגלות מהן היכולות של אויביה, במיוחד כאלה שמשתפים פעולה עם איראן.


חמאס מאשרת רשמית כי לזרוע הצבאית שלה יש "חיל סייבר", בשבוע שעבר קיימה הזרוע הצבאית טקס אזכרה רשמי לג'ומעה א-טחלה בעיר עזה שבו צויין פועלו הרב בתחום הסייבר.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי