הכישלון של ממשל ביידן

ממשל ביידן כשל בתוכניותיו להשיג רגיעה במזרח ירושלים ובגדה, יו"ר הרש"פ מסרב לתוכנית האמריקנית למלחמה בטרור וטוען כי הממשל מוטה לטובת ישראל. הסרבנות של יו"ר הרש"פ להילחם נגד הטרור מדגישה כי הוא סיים מזמן את תפקידו כפרטנר אפשרי למשא ומתן עם ישראל.

יו"ר הרש"פ אבו מאזן זועם על החלטת הקבינט הביטחוני של ישראל להכשיר תשעה מאחזים בלתי חוקיים ביהודה ושומרון, בהודעה שפירסם נאמר כי ההחלטה הינה קריאת תיגר על המאמץ האמריקני והערבי והתגרות בעם הפלסטיני שיובילו לעוד מתיחות והסלמה.


אבו מאזן ממשיך בקו הקיצוני נגד ישראל, בנאום בועידת ירושלים שהתקיימה השבוע בקהיר הוא טען שהכותל המערבי הוא ווקף אסלאמי וחלק ממסגד אל-אקצא.


ממשל ביידן נחל כישלון חרוץ במאמציו להרגיע את המתיחות במזרח ירושלים ובשטחי הגדה, הוא שיגר באחרונה שלושה שליחים בכירים למזרח התיכון כדי לנסות ולמנוע הסלמה ביטחונית אך הם חזרו בידים ריקות, כזכור הוא שלח בשבועות האחרונים בזה אחר זה, את ג'ק סאליבאן היועץ לביטחון לאומי, את ראש ה-CIA וויליאם ברנס ואת שר החוץ טוני בלינקן.


כל השלושה נפגשו עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר הרש"פ אבו מאזן אבל חזרו לוושינגטון ללא שום תוצאות ממשיות.


ראש הממשלה נתניהו הסכים לרעיונות האמריקנים להרגעת השטח, הוא הבטיח לרסן את השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' ולהימנע מצעדים חד צדדים שעלולים להגביר את המתיחות לקראת חודש רמדאן, אבל מי שטירפד לאמריקנים את תוכניותיהם היה יו"ר הרש"פ אבו מאזן שניסה לסחוט מהם הישג מדיני כמו פתיחת הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים או פתיחת משרדי אש"פ בוושינגטון, כשהבין שהממשל אינו מעוניין במהלכים האלה כעת הוא פשוט דחה את התוכנית האמריקנית להחזרת השליטה הביטחונית לידי הרש"פ והמלחמה בטרור נגד הקבוצות החמושות בגדה.


את התוכנית הביטחונית הכין הגנרל האמריקני מייק פנזל שמתאם בין הממשל לבין כוחות הביטחון של הרש"פ.
הוא הלך בעקבות הגנרל קית' דייטון ששימש בשנים 2005- 2010 כמתאם בין הממשל לבין הרש"פ ואימן את כוחות הביטחון של הרש"פ אחרי האינתיפאדה השנייה כדי שיילחמו בטרור.


הגנרל פנזל תכנן להקים כוח מיוחד של כמה אלפי אנשי ביטחון של הרש"פ שיעבור אימונים בירדן, יחזור לגדה ויוצב באזורי שכם וג'נין כדי להילחם נגד קבוצות הטרור החמושות ויאפשר לרש"פ להחזיר את שליטתה הביטחונית לאזור.


תוכניתו זכתה לתמיכה של ראש ה-CIA וויליאם ברנס, לתמיכת מצרים וירדן ולהסכמה של מערכת הביטחון הישראלית.


בכירי הממשל ביקשו מיו"ר הרש"פ אבו מאזן לעמוד בהתחיבויות הביטחוניות של הרש"פ על פי הסכמי אוסלו ולהסכים לתוכנית כדי שצה"ל ימנע מכניסה לשטחי Aבגדה ויניח לרש"פ לנסות בעצמה להילחם נגד הטרור אך הוא דחה את התוכנית האמריקנית וגלגל את האשמה לטרור לעבר המגרש הישראלי.


אבו מאזן ניסה לשכנע את בכירי הממשל כי הדרך שלו עדיפה וכי הוא יצליח לפתות את המחבלים המבוקשים בהבטחות של חנינה, משכורות וכלי רכב בתמורה לכך שיניחו את נשקם.


"תוכנית ההכלה" של יו"ר הרש"פ אבו מאזן נועדה לכישלון מוחלט, הוא ניסה ליישם אותה ללא הצלחה בחודשים האחרונים אולם חברי הקבוצות החמושות בג'נין ובשכם דוחים אותה על הסף.


הנחת העבודה של יו"ר הרש"פ אבו מאזן היא שממשל ביידן הינו חלש ועסוק בעימות עם רוסיה על המלחמה באוקראינה ובעימות הכלכלי מול סין והוא אינו רוצה בעימות עם הרש"פ, לכן הוא הרשה לעצמו להתעלם מבקשות הנשיא ביידן שעד עכשיו לא הזמין אותו לביקור בבית הלבן ואינו מוכן "ללכלך את ידיו" ולהציע לפלסטינים אופק מדיני.


בשיחות עם מקורביו אומר יו"ר הרש"פ אבו מאזן כי אי אפשר לסמוך על הממשל האמריקני בשום דבר מכיוון שהוא מוטה לטובתה של ישראל.


הסרבנות של יו"ר הרש"פ היא מכה לממשל ביידן, המשך פעילות הטרור בגדה אמורה להתגבר לקראת חודש רמדאן ולאלץ את ישראל להגן על עצמה באמצעות פעילות צבאית אינטנסיבית שמטבע הדברים תביא לנפגעים פלסטינים רבים ועלולה גם לערער את היציבות האזורית.


הנשיא ביידן טועה בכך שהוא אינו מפעיל מנופי לחץ על יו"ר הרש"פ כפי שהפעיל בזמנו הנשיא ג'ורג' בוש על יאסר ערפאת להילחם בטרור, יו"ר הרש"פ איננו מהסס אפילו לרגע להכשיל את תוכנית הביטחון האמריקנית ביודעו שהמשך המצב הקיים עלול לעודד את הטרור ולהביא לעוד קורבנות משני הצדדים.


הסרבנות של יו"ר הרש"פ מדגישה את העובדה שהוא סיים מזמן את תפקידו כפרטנר אפשרי למשא ומתן עם ישראל, מה שמעניין אותו הוא רק דבר אחד, להמשיך ולשרוד בתפקידו מבלי להתעמת עם שום גורם שעלול לסכן את כסאו.


הנשיא ביידן יבין זאת בדרך הקשה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי