התגברות האנרכיה הביטחונית בעיר שכם 

האנרכיה הביטחונית בעיר שכם גוברת וקבוצת הטרור "גוב האריות" אימצה מחדש את תופעת רצח החשודים בשיתוף פעולה עם ישראל שהופסקה בשנת 2005. במערכת הביטחון הישראלית ובתנועת פת"ח מודאגים מאובדן הסמכות החוקית של הרש"פ ומכך שהתופעה תתפשט לערים נוספות בגדה.

גורמי הביטחון בישראל מודאגים מאוד מהתפשטות האנרכיה הביטחונית בעיר שכם ומכך שהיא עלולה להתפשט לחלקים נוספים בצפון הגדה לאחר שהרש"פ איבדה את השליטה הביטחונית באזורים האלה. 

לראשונה מאז שנת 2005, חזרה קבוצת הטרור "גוב האריות" לשיטה שהייתה נהוגה אצל קבוצות הטרור שפעלו בעיר במהלך האינתיפאדה הראשונה והאינתיפאדה השנייה  של רצח תושבים פלסטינים החשודים על ידן בשיתוף פעולה עם ישראל, ללא חקירתם באופן מוסמך על ידי גורמי הביטחון של הרש"פ והעמדתם לדין בבית משפט של הרש"פ. 

זוהיר רליט, בן 23 תושב העיר העתיקה של שכם נרצח ב-9 באפריל ביריות על ידי חברי קבוצת הטרור "גוב האריות" לאחר שעבר עינויים קשים, גופתו הושלכה באחת הסימטאות של העיר העתיקה וכשהגיעו כוחות הביטחון של הרש"פ למקום מציאת הגופה הם הותקפו על ידי מאות תושבים בקריאות "בוגדים" ו"סוכנים של ישראל" ונאלצו לפזר את התושבים בגז מדמיע. 

קבוצת "גוב האריות" פירסמה הודעה כי מדובר ב"בוגד" וכי בידיה תיעוד מפורט של מעשי הבגידה שלו והיא הבטיחה להמשיך לרדוף אחר משתפי הפעולה עם ישראל. 

אחר כך הפיצה הקבוצה ברשתות החברתיות סרטוני וידיאו שבהם סיפר הנרצח במהלך חקירתו כיצד גוייס לשב"כ הישראלי ואילו משימות הוטלו עליו. 

גורמים בשכם טענו כי הוא סייע לישראל להתנקש בחיי המחבלים מוחמד אלעזיזי ועבוד סובח, מייסדי קבוצת "גוב האריות" וגם בחיסולו של תאמר אלכילאני שהיה בכיר בקבוצה. 

תופעת רצח אזרחים פלסטינים החשודים בשיתוף פעולה עם ישראל הופסקה לחלוטין בשטחי הגדה לאחר היבחרו של מחמוד עבאס בשנת 2005 לתפקיד יו"ר הרש"פ, מאז לא נרצח בשכם שום אדם על הרקע הזה. 

הרש"פ שומרת עד כה על שתיקה אבל גורמי הביטחון חוששים כי התופעה תתגבר ותתפשט ותחליש עוד יותר את מעמדה של הרש"פ ברחוב הפלסטיני אשר מזדהה עם הרצח ותומך בו. 

גורמים בכירים בתנועת פת"ח אומרים כי קבוצת "גוב האריות" מאתגרת את הרש"פ ופוגעת בסמכותה הריבונית והחוקית, אימוץ השיטה של רצח חשודים בשיתוף פעולה מחזיר את הרש"פ לתקופת האינתיפאדה הראשונה והשנייה שבהן נרצחו עשרות פלסטינים, ללא משפט, לאחר שהואשמו בשיתוף פעולה עם ישראל, למרות שחלק גדול מהם כלל לא ביצע את המעשים שיוחסו אליו על ידי ארגוני הטרור. 

הם חוסלו בגלל סכסוכי חמולות, נקמה אישית וניסיון להרתיע את הרחוב הפלסטיני מפני שיתוף פעולה עם ישראל. 

התחדשות התופעה הזו מעידה על חולשת הרש"פ והתפרקותה ההדרגתית, קבוצת הטרור "גוב האריות" החלה לקחת את החוק לידיה והפכה לגוף העוצר,החוקר, השופט והמוציא להורג של חשודים בשיתוף פעולה עם ישראל מתחת לאפה של הרש"פ. 

גורמים בשכם אומרים כי הקבוצה איננה מכירה עוד בסמכות הרש"פ אשר שואפת לפרק אותה מנשקה, היא חששה שהרש"פ לא תוציא להורג את החשוד ולכן לא הסגירה אותו לידי כוחות הביטחון הפלסטינים. 

לטענתם, הרש"פ חתומה על אמנה בינלאומית האוסרת על הוצאות להורג, ובגלל שיתוף הפעולה הביטחוני שלה עם ישראל היא הייתה משחררת בסופו של דבר את החשוד ללא שום עונש מרתיע. 

השתיקה של הרש"פ על האירוע החמור הזה בשכם מעידה על חששו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מעימות עם חברי קבוצת "גוב האריות", בתנועת פת"ח מעריכים כי גם קבוצות הטרור האחרות בערים ג'נין, טול כרם והכפרים הסובבים אותן יתחילו כעת ברצח של חשודים בשיתוף פעולה עם ישראל, דבר שעלול לדרדר את האזורים האלה לאלימות פנימית, סכסוכי חמולות ונקמת דם. 

לקיחת החוק לידיים בעיר שכם על ידי חברי קבוצת "גוב האריות" הינה עוד שלב בהתדרדרות העיר לאנרכיה ביטחונית, ארגוני זכויות האדם הפלסטינים והבינלאומיים שותקים על מה שקרה והרש"פ עומדת חסרת אונים מול התופעה הזו בגלל חולשת העומד בראשה. 

 

 

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי