גורמים בכירים בירושלים מביעים דאגה מהתחדשות המגעים בין ארה"ב לאיראן על הסכם גרעין חדש וזמני בעוד איראן דוהרת לעבר פצצה גרעינית.
מסתבר שלאחר שהשיחות בווינה בין המעצמות לאיראן על האפשרות לחזור להסכם הגרעין משנת 2015 נקלעו למבוי סתום, ארה"ב עדיין הותירה את הדלת פתוחה למשא ומתן עם איראן.
נראה כי ארה"ב עושה הכול כדי למצוא פתרון מדיני שיעצור את פרויקט הגרעין האיראני גם אם הדבר יפגע באינטרסים הביטחוניים של ישראל.
לפי גורמים ערביים, הדאגה הישראלית מהסכם גרעין חדש בין המעצמות לאיראן הייתה הסיבה לנסיעתם של צחי הנגבי, היועץ לביטחון לאומי ורון דרמר, השר לעניינים אסטרטגיים, לפגישה בוושינגטון עם ג'ק סאליבאן היועץ לביטחון לאומי האמריקני.
האתר הסעודי "אילאף", שמרכזו בלונדון, דיווח ב-2 ביוני כי ארה"ב ואיראן עומדות על סף הסכם גרעין חדש.
לפי הדיווח, גורם ביטחוני ישראלי בכיר מסר שמשלחת אמריקנית בכירה נפגשה עם משלחת איראנית בעומאן לפני כמה ימים כדי להשלים את פרטי ההסכם.
על פי הבכיר הביטחוני, איראן וארה"ב לא הפסיקו עדיין את הדיונים על הסכם מחודש וההדלפות האחרונות על כך שאיראן קרובה לייצור שבע פצצות גרעיניות, נועדו כדי לעורר פחד באירופה ובישראל ולהאיץ את השגת ההסכם.
על פי הדיווח, הבכיר הישראלי הוסיף כי ההסכם המתגבש יסיר את כלל הסנקציות על איראן באופן מיידי ויתיר את העברת הכספים המוקפאים לטהרן מבנקים בעולם.
עוד דווח כי איראן תפסיק להעשיר אורניום ותעצור את תוכנית הגרעין ואף תתחיל בנסיגה הדרגתית מסוריה ומתימן, תוך הקלת המתיחות באזור והקלת השיט במפרץ.
כמו כן, לאיראן יתאפשר לייצא נפט באופן חופשי.
אין אישור לפרטים האלה משום גורם אמריקני או ישראלי.
דיווח נוסף על המגעים החשאיים בין ארה"ב לאיראן הופיע ב-2 ביוני בעיתון "פיננשל טיימס" שבו דווח כי רוב מאלי, השגריר האמריקני לאיראן, נפגש בתקופה האחרונה כמה פעמים עם אמיר סעיד אירוואני, השגריר האמריקני לאו"ם, על פי הדיווח, אלו היו הפגישות הישירות הראשונות בין גורמים אמריקניים ואיראניים מאז יצאה ארה"ב מהסכם הגרעין בשנת 2018.
ההדלפות על המגעים החדשים בין איראן לארה"ב הגיעו ממקורות איראניים וקיבלו אחר כך חיזוק ממקורות ישראליים.
לארה"ב, המעצמות ואיראן יש כנראה אינטרסים חזקים להגיע להסכם גרעין חדש למרות כל הקשיים אפילו אם מדובר בהסכם זמני.
מדינות אירופה מודאגות מאפשרות ההסלמה בין ישראל לאיראן, הן מודאגות מההשלכות הכלכליות של מלחמה אזורית, הן נפגעו כלכלית מהמלחמה המתמשכת באוקראינה ומעליית מחירי הנפט.
על פי מקורות איראניים, סולטאן עומאן היית'ם בן טארק שביקר באחרונה בטהראן הוא שהצליח ל להעלות שוב את הצדדים על מסלול המשא ומתן בניסיון להגיע להסכם גרעין חדש וחלקי מתוך הנחת עבודה שעדיף להשיג הסכם כלשהו מאשר לא כלום.
המגעים התנהלו תקופה ארוכה בחשאיות מלאה מתוך הסכמה של כל הצדדים כי הדלפות רק יטרפדו את המשא ומתן, אולם נראה כי עתה הושגו הסכמות חשובות שמאפשרות לשפוך אור על מה שהתרחש מאחורי הקלעים.
איראן שוב מוכיחה כי היא שחקן אזורי חשוב ומשפיע היודעת לנהל היטב משא ומתן ומגלה גישה פרגמטית
כשהדבר משרת את האינטרסים שלה.
איראן כבר לא מתרגשת ממשטר הסנקציות שהטיל עליה המערב, למרות הסנקציות היא הצליחה לחתום על שורה של הסכמים עם מדינות במפרץ, עם מדינות במזרח אסיה ובאמריקה הלטינית והיא כבר לא מתרגשת ממשטר הסנקציות שהטיל עליה המערב.
איראן הרשמית וארה"ב שומרות על שתיקה ומלבד ההדלפות המעטות שהיו עד כה אין עדיין תמונת מצב ברורה של המשא ומתן שהתנהל בחשאי על הסכם הגרעין החדש.
דבר אחד ברור, ישראל מודאגת מאוד מההתפתחות הזו אשר נותנת הרבה חמצן לאיראן כדי להתאושש וגם כסף רב שישפר את מצבה הכלכלי ויחזק אותה ואת שלוחותיה מבחינה צבאית מבלי להסיר את איום הפצצה הגרעינית מעל ישראל.