ארה"ב ואיראן פירסמו בסוף השבוע שעבר בנפרד הכחשות כי הן מתקרבות להסכם גרעין זמני חדש אבל בירושלים לא קונים את ההכחשות האלה, ההערכה בירושלים היא כי שתי מדינות ערביות מתווכות בין ארה"ב לאיראן, אחת מהן היא עומאן, וכי השגת ההבנות החדשות בין המעצמות לאיראן תיקח זמן רב אבל הדבר מדאיג מאוד את ישראל.
על פי גורמים בכירים בירושלים, היועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי ורון דרמר , השר לעניינים אסטרטגיים שנפגשו באחרונה בוושינגטון עם ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי, חזרו מודאגים מהביקור בכל הקשור לנושא האיראני.
הגורמים הישראלים טוענים כי המשא ומתן החשאי בין ארה"ב לאיראן על הסכם גרעין חדש מבוסס על העיקרון "פחות תמורת פחות", כלומר השגת הסכם זמני על דברים שניתן להסכים עליהם, במקרה הזה מדובר על כך שאיראן תעצור את העשרת האורניום בתמורה לכך שהכספים שלה שהוקפאו במערב יופשרו ויוזרמו לקופה האיראנית, מדובר בכמה מאות מיליארדים של דולרים.
הנושא הזה עלה גם בשיחה בין ראש הממשלה נתניהו לבין שר החוץ האמריקני טוני בלינקן שסיים בסוף השבוע שעבר ביקור בסעודיה,ראש הממשלה נתניהו אמר לו באופן מפורש כי ישראל מתנגדת לכל הסכם של ארה"ב עם איראן וכי שום הסכם לא יחייב את ישראל.
בירושלים חוששים מהאפשרות שממשל ביידן יתנה את עזרתו בקידום תהליך הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה בכך שישראל לא תתנגד להסכם גרעין חדש בין המעצמות לאיראן.
שר החוץ האמריקני טוני בלינקן נפגש בשבוע שעבר בריאד עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ודן עמו בין היתר בנושא הנורמליזציה בין סעודיה לישראל.
על פי גורמים סעודים, יש קשיים רבים בקידום הנושא, ארה"ב מסתייגת מקבלת התנאים הסעודים בדבר דרישתה מהאמריקנים לאספקת מתקן להעשרת אורניום, אספקת מטוסי אפ 35 וקבלת מעמד של מדינה החברה בנאט"ו, בתמורה להסכם נורמליזציה בין סעודיה לישראל.
גם בנושא הפלסטיני יש מכשולים גדולים. במהלך ביקורו של טוני בלינקן בסעודיה, הודיע שר החוץ הסעודי פייצל בן פרחאן בקולו את הדברים הבאים:
"אנו מאמינים שנורמליזציה עם ישראל תועיל לכולם, אבל ללא שלום לעם הפלסטיני ומדינה עצמאית לפלסטינים הרווחים מהנורמליזציה עם ישראל יהיו מוגבלים".
גורמים בכירים בירושלים מביעים חשש כי ישראל מאבדת את ההשפעה על ממשל ביידן ועל הקונגרס בנושא סכנת הגרעין האיראני.
ההערכה היא כי ישראל תתקשה לייצר התנגדות בקונגרס להסכם גרעין חדש עם איראן בגלל שהמפלגה הדמוקרטית שולטת בבית הלבן ובסנאט ויש לה ביקורת קשה על מדיניות ממשלת הימין בישראל בעיקר בנושא הפלסטיני.
בירושלים מעריכים כי גם כמה מדינות אירופאיות כמו גרמניה, צרפת ובריטניה לא יתנגדו להסכם גרעין חדש עם איראן.
הסכם הגרעין הזמני החדש בין איראן למעצמות הוא מסוכן לישראל מכמה סיבות.
א.ההסכם אמור לשחרר את איראן מהסנקציות שהטיל עליה המערב.
ב.ההסכם יעצור לזמן מוגבל את העשרת האורניום אך איראן היא כבר מדינת סף גרעינית והיא תוכל בינתיים להמשיך ולפתח את מנגנון הפצצה הגרעינית ואת פרויקט הטילים הבליסטיים שלה.
היא גם תוכל להשלים בינתיים את העבודות להטמנת המתקנים הגרעינים שלה עמוק באדמה כדי להגן עליהן מפני אפשרות של תקיפה אוירית.
ג.ההסכם יזרים באופן מיידי 20 מיליארד דולר לאיראן ובהמשך הזמן עוד כמה מאות מיליארדי דולרים לקופה האיראנית ובכסף הזה איראן תוכל לחזק את יכולותיה הצבאיות ואת היכולות הצבאיות של השלוחות שלה במזרח התיכון.
ד. ישראל תתקשה לתקוף את מתקני הגרעין באיראן בזמן שאיראן חתומה על הסכם גרעין חדש בינלאומי עם המעצמות.
יש גם במערכת הביטחון בישראלית גורמים בכירים שסבורים כי הסכם גרעין זמני חדש בין איראן למעצמות הוא הרע במיעוטו עבור ישראל וכי הוא עדיף על המצב הקיים כרגע שבו איראן עושה ככל העולה על רוחה בנושא הגרעין.
הדיונים במערכת הביטחון הישראלית על ההסכם החדש בין המעצמות לאיראן יימשכו בשבועות הקרובים כדי לגבש דרכי פעולה אפשריות של ישראל.
ישראל נמצאת בפני דילמה גדולה.