בעוד ישראל וארה"ב עסוקות בשאלת הויכוח על השאלה מי ישלוט ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה, החל בכיר פת"ח מוחמד דחלאן להפגין נוכחות פוליטית במסווה הומניטארי ברצועת עזה.
ארה"ב גיבשה את עמדתה כי הרש"פ היא זו שתשלוט ברצועה לאחר שצה"ל ימוטט את שלטון חמאס אבל ישראל מתנגדת בתוקף.
גורמים מדיניים בירושלים מסבירים כי הרש"פ איננה נלחמת בטרור, היא משלמת משכורות חודשיות למחבלים והיא מושחתת ושנואה על הרחוב הפלסטיני, היא איבדה את השליטה הביטחונית שלה בצפון השומרון לקבוצות טרור חמושות והיא תתקשה לשלוט ברצועת עזה, במצב כזה, יש סיכוי טוב לחמאס להתאושש ברצועת עזה מהמכה הקשה שספג במלחמה ולחדש את פעילות הטרור נגד ישראל.
מוחמד דחלאן הוא יריבו הפוליטי המר של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס אשר גירש אותו ב-2011 מתנועת פת"ח.
דחלאן עבר לאיחוד האמירויות והפך ליועצו של הנשיא השיח' מוחמד בן זאיד ולאיש עסקים גדול וסוחר נשק.
גורמים בקהילה הבינלאומית שגיששו עם דחלאן סביב האפשרות כי יחזור לרצועת עזה, מקום הולדתו, כי לנהל אותה אחרי המלחמה שמעו ממנו תשובה שלילית.
מקורביו של מוחמד דחלאן אמרו לי כי הוא התנה את הסכמתו בכך שתגובש תוכנית מדינית להקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגדה וברצועת עזה בגבולות 67 שתהייה מוסכמת על הקהילה הבינלאומית ועל ישראל.
דחלאן עומד בראש הזרם הרפורמיסטי בתנועת פת"ח, הוא יליד מחנה הפליטים ח'אן יונס ויש לו תומכים רבים ברצועת עזה, יש לו גם קשרים טובים עם תנועת חמאס בניגוד ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
מוחמד דחלאן עוסק שנים רבות בפעילות הומניטארית ברצועה כדי לשמר את כוחו הפוליטי עד לירידתו של מחמוד עבאס מהבמה הפוליטית והכרזה על בחירות כלליות.
גם הפעם, במהלך המלחמה הנוכחית, הוא מפגין נוכחות פוליטית והומניטארית ברצועת עזה לטובת תשובי הרצועה, דבר שאמור לחזק את כוחו הפוליטי.
מוחמד דחלאן השתלב היטב בתוכנית הסיוע ההומניטארי לרצועת עזה שעליה הכריז נשיא איחוד האמירויות השיח' מוחמד בן זאיד.
איחוד האמירויות הכריז ב-5 בנובמבר על גשר אווירי הומניטארי עבור תושבי רצועת עזה, עד כה העבירו 30 מטוסי תובלה מאיחוד האמירויות למצרים 3 בתי חולים שדה, עשרות אלפי אוהלים, ציוד רפואי ובגדים, הציוד הזה יעבור לרצועת עזה דרך מעבר רפיח.
משרד ההגנה של איחוד האמירויות הודיע על הקמה של 3 מתקנים להתפלת מי ים ברפיח שיאפשרו מי שתייה ל-300 אלף איש ביום.
פעילי הזרם הרפורמיסטי של מוחמד דחלאן ברצועת עזה הם שמארגנים את חלוקת הסיוע ההומניטארי של איחוד האמירויות לעקורים שנמלטו מצפון הרצועה לדרומה.
מוחמד דחלאן מנצל את המשבר ההומניטארי הגדול ברצועת עזה לפעילות סיוע לתושבים שללא ספק מחזקת את מעמדו ברחוב העזתי נוכח האכזבה הקשה מתנועת חמאס שגררה את רצועת עזה למלחמה מיותרת ונוכח השנאה הגדולה של תושבי הרצועה לרש"פ ולעומד בראשה.
בכך, משיג מוחמד דחלאן אהדה ברחוב העזתי שאותה הוא יוכל לתרגם לכוח פוליטי אם יחליט על שובו לרצועת עזה, קרב הירושה ברש"פ מקבל תפנית חשובה בעקבות המלחמה נגד ישראל שיזם ארגון חמאס.