כיצד תיראה מדיניות החוץ האמריקנית אם קמלה האריס תזכה בנשיאות?

הבחירות לנשיאות מתקרבות וההערכה בארה"ב היא כי מדיניות החוץ של קמלה האריס אם היא תנצח בבחירות, לא תהיה שונה באופן מהותי ממדיניותו של הנשיא ביידן. גורמים מדיניים מביעים דאגה מהאפשרות שקמלה האריס תיבחר לנשיאה הבאה של ארה"ב, החשש העיקרי שהיא תפעיל לחץ מדיני כבד על ישראל לעצור את המלחמה מבלי שישראל השיגה את יעדיה.

ישראל מקפידה שלא להתערב רשמית במערכת הבחירות האמריקנית, ראש הממשלה בנימין נתניהו משוחח בטלפון עם הנשיא ג'ו ביידן וגם עם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ אך נזהר שלא להיכנס לנושא הפוליטיקה הפנימית בארה"ב.

לקראת הבחירות בארה"ב בתחילת החודש הבא גובר העניין בשאלה מה תהייה מדיניות החוץ של הממשל החדש היה וקמלה האריס תנצח בבחירות?

לנושא המצב במזרח התיכון אמור להיות חלק חשוב במדיניות הזו בגלל העימות הצבאי של ישראל עם איראן והמלחמה ברצועת עזה ובלבנון.

בכל מקרה הנשיא החדש או הנשיאה החדשה ייכנסו לבית הלבן רק ב-20 בינואר הבא אבל כבר לפני כן הם יבחנו את המדיניות של ממשל ביידן ויחליטו על שינויים ואיוש התפקידים הבכירים בממשל החדש ובהם תפקיד שר החוץ.

ההערכה במערכת הפוליטית האמריקנית היא כי אם קמלה האריס תנצח בבחירות, מדיניות החוץ שלה לא תהייה שונה באופן מהותי מהמדיניות של הממשל הנוכחי, החל מנושא המזרח התיכון ועד לנושאים כמו אוקראינה, רוסיה, סין וצפון קוריאה.

הסיבה לכך היא פשוטה, לקמלה האריס אין ניסיון בנושאי מדיניות חוץ והיא תצטרך לסמוך על יועציה השונים, ההערכה היא כי היא תשתמש בשירותיהם של הפקידים הבכירים הקיימים כרגע בממשל ביידן שאחראים לעיצוב מדיניות החוץ.

נושא המלחמה במזרח התיכון סיבך את קמפיין הבחירות של קמלה האריס,במיוחד בקרב מצביעי המפלגה הדמוקרטית הערבים והמוסלמים וגם הפרוגרסיביים.

כפי שהדברים נראים כעת, העמדות של קמלה האריס בכל הקשור למלחמה ברצועת עזה ובלבנון קרובות לעמדות של הנשיא ביידן והן שוללות הטלת אמברגו על נשק לישראל.

עם זאת, קמלה האריס תומכת בפתרון שתי המדינות וטוענת כי "לפלסטינים יש זכות לביטחון והגדה עצמית ושמירה על כבודם".

כמו כן היא קראה לישראל לבוא חשבון עם מתנחלים קיצוניים ביהודה ושומרון שלטענתה הם נקטו בפעולות אלימות נגד פלסטינים.

לגבי תהליך הנורמליזציה שיזם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בין ישראל למדינות ערב, קמלה האריס הודיעה על תמיכתה בהרחבת "הסכמי אברהם".

למרות שקמלה האריס נעדרה מנאומו האחרון של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס היא הודיעה על מחויבותה לזכותה של ישראל להגנה עצמית, היא נוקטת בקו הזה מאז ה-7 באוקטובר שעבר אבל היא מדגישה את הקורבנות בקרב האוכלוסיה הפלסטינית ואת זכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית.

לגבי המלחמה באוקראינה, למרות שהמפלגה הדמוקרטית והמפלגה הרפובליקנית היו מאוחדות לגבי התמיכה באוקראינה מבחינה צבאית לאחר הפלישה הרוסית בשנת 2022, כמה מהמחוקקים הרפובליקנים העלו השגות על היקף הסיוע האמריקני לקייב בהיעדר אופק מדיני להסדר.

קמלה האריס משתייכת למחנה שמגן בתקיפות על אוקראינה והתחייבה להמשיך את התמיכה בה וחיזוק השותפות עם ברית נאט"ו.

באשר למדיניות ארה"ב כלפי סין,למרות שהיא הדגישה כי איראן היא האיום הגדול לארה"ב הרי שסין היא המתחרה הגדולה שמאתגרת את האינטרסים האמריקנים.

קמלה האריס סבורה כי "ארה"ב זכתה בתחרות מול סין במאה ה-21" והיא  תומכת ב"השארת הקשרים פתוחים בין שתי המדינות לניהול התחרות ביניהן באופן אחראי".

בשנת 2022 היא נפגשה עם נשיא סין שי ג'ין פינג בבנקוק והיא תומכת במדיניות של הנשיא ביידן של "המשך התחרות עם סין ללא מאבק".

לגבי סוגיית טאיוואן, קמלה האריס מדגישה את התמיכה האמריקנית בטאיוואן אבל בעת ובעונה אחת היא תומכת ב"עמימות אסטרטגית" בסוגייה.

באשר לצפון קוריאה,קמלה האריס ביקרה באזור המפורז בין קוריאה הדרומית לקוריאה הצפונית ומתחה ביקורת קשה על משטרו של קים ג'ונג און ותיארה אותו כ"דיקטטורה אכזרית שמפרה באופן בוטה את זכויות האדם ויש לו תוכניות של נשק בלתי חוקי שמאיים על השלום והיציבות".

כמו הנשיא ביידן, היא תומכת בפירוק הארסנל הגרעיני של צפון קוריאה.

מי יהיה שר החוץ האמריקני אם קמלה האריס תיבחר לנשיאה?

 

נכון לעכשיו יש שלושה מועמדים לתפקיד, וויליאם ברנס ראש ה-CIA שיש לו ידע רב בנושא המזרח התיכון ורוסיה, הוא נחשב ל"איש הצללים" שהנשיא ביידן נעזר בו רבות בנושא מדיניות החוץ והוא משחק תפקיד חשוב בנושא המשא ומתן בין ישראל לחמאס על עסקת החטופים והפסקת האש ברצועת עזה.

המועמד השני הינו ג'ף פלייק לשעבר סנטור רפובליקני ממדינת אריזונה שהיה שגריר ארה"ב בטורקיה והיו לו יחסים גרועים עם הנשיא טראמפ.

מועמד נוסף לתפקיד שר החוץ העתידי הוא כריס מרפי, סנטור דמוקרטי מקונטיקט.

למרות שישראל הרשמית איננה מתערבת במערכת הבחירות בארה"ב, גורמים מדיניים אינם מסתירים את דאגתם מהאפשרות שקמלה האריס תיבחר לנשיאה הבאה של ארה"ב, החשש העיקרי שאם זה יקרה היא תפעיל לחץ מדיני כבד על ישראל לעצור את המלחמה מבלי שישראל השיגה את יעדיה.

לראש הממשלה נתניהו יש יחסים אישיים טובים עם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, והם התפייסו לפני כמה חודשים לאחר שטראמפ זעם  עליו על כך שהוא התקשר בזמנו לנשיא ביידן כדי לברך אותו לאחר שהוא ניצח בבחירות לנשיאות לפני 4 שנים.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי