האם ישראל בדרך לממשל צבאי זמני ברצועת עזה?

גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי ישראל צועדת לכיוון של ממשל צבאי זמני ברצועת עזה וכי ההחלטה על כך תתקבל לאחר כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן. בינתיים, ישראל בוחנת עריכת פיילוט לחלוקת הסיוע ההומניטרי בצפון רצועת באמצעות חברה זרה כשלב בדרך למיטוט שלטון חמאס.

 ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ ביקרו השבוע בציר נצרים בצפון רצועת עזה ושמעו סקירות על פעילות צה"ל נגד חמאס, על חלוקת הסיוע ההומניטרי ועל המאמצים לאתר את החטופים.

ראש הממשלה הצהיר כי "חמאס לא ישלוט בעזה, אנחנו מחסלים את היכולות הצבאיות שלו בצורה מרשימה מאוד. אנחנו עוברים ליכולות השלטוניות שלו, ועוד היד נטויה. חמאס לא יהיה בעזה", אמר נתניהו בנצרים.

גורמים מדיניים מעריכים כי גוברים הסימנים שישראל בדרך להחיל ממשל צבאי זמני ברצועת עזה,ראש הממשלה פיטר את שר הביטחון לשעבר יואב גלנט שהתנגד נחרצות לרעיון הזה, ההערכה היא כי גם הרמטכ"ל הרצי הלוי הוא בדרכו החוצה ושר הביטחון ישראל כ"ץ ימנה רמטכ"ל חדש שאפשר יהיה ליישם עמו את התוכנית.

בינתיים בשטח הרצועה עצמה, צה"ל מרחיב את האחיזה בשטח, מרחיב צירים ומקים מאחזים צבאיים לשהייה לזמן ארוך.

ישראל גם נערכת לחלוקה שונה של הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה בעקבות הלחץ הבינלאומי שגובר עליה להגדיל את הכמויות הנכנסות לרצועה.

גורמי ביטחון מסרו כי חמאס משתלט בכוח הנשק על הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועה ואחרי שמחרים ממנו את כל מה שדרוש לו הוא מוכר את השאר בשווקים ברצועת עזה כדי לממן את פעילות הטרור שלו ולגייס לשורותיו פעילים חדשים.

אחת האפשרויות הנבחנת היא שאיחוד האמירויות יפעיל את אזור החלוקה של הסיוע ההומניטרי שיאובטח על ידי חברה אמריקנית פרטית.

על פי מקורות מדיניים, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ לא מסתייגים מהרעיון והם דנו על כך בהרחבה עם גורמי הביטחון הבכירים במהלך הסיור באזור נצרים.

הנושא יידון היום בישיבת הקבינט הביטחוני.

בין החברות האמריקניות שישראל בוחנת היא חברת "אורביס",על פי גורמים מדיניים,מערכת הביטחון יצרה כבר קשר עם החברה שמנוהלת על-ידי גנרלים לשעבר בצבא ארה"ב, ובוחנת איתה אפשרות לפיילוט של חלוקת הסיוע ההומניטרי בצפון רצועת עזה.

החברה כבר גיבשה  הצעה לפיילוט ראשוני להתחיל בצפון הרצועה, אבל צריכים לזכור שלחברה אין שום ניסיון בחלוקת סיוע הומניטרי.

בעיה נוספת להתחיל ליישם את התוכנית הזו היא בעיה משפטית, בישראל חוששים כי יישום התוכנית יתפרש בקרב הקהילה הבינלאומית ככיבוש ישראלי ויגרור סנקציות בינלאומיות.

על פי גורמים ביטחוניים, אם התוכנית תאושר בקבינט הביטחוני ויוסרו המגבלות המשפטיות, אפשר יהיה להתחיל את הפיילוט באזור ג'באליה.

ההערכה הכספית למימון השלב הראשון של הפיילוט היא של כ-60 מיליון דולר.

גורמים ביטחוניים בכירים מייחסים חשיבות רבה למהלך שימנע מחמאס את חלוקת הסיוע ההומניטרי לאוכולוסיה העזתית שהינו שלב חשוב בדרך להחלשתו ולמיטוט שלטונו ברצועה.

לדברי הגורמים האלה,יישום התוכנית הישראלית להקים הנהגה מקומית ברצועה שתשלוט ביום שאחרי המלחמה נתקל בקשיים עצומים, צה"ל שולט ביותר מ-70 אחוזים משטח הרצועה אך נכשל במיטוט השלטון האזרחי של חמאס ברצועה.

חמאס  הצליח לגייס לצידו, באמצעות איומים ומעשי רצח, את ועדת החמולות והשבטים העזתיים ולמנוע מהם לשתף פעולה עם ישראל בתוכניותיה ליום שאחרי המלחמה.

גורמים ביטחוניים אומרים כי המפתח להצלחת הקמת שלטון מקומי ברצועה הינו בהקמת גוף שיהיה אחראי על חלוקת הסיוע ההומניטרי כדי שלא יגיע לידי חמאס, כרגע כל חבילות המזון והתרופות שנכנסות לרצועה מגיעות לידי ארגון הטרור שמשתלט עליהן בכוח.

להערכתי,לישראל לא נותרה ברירה, אם היא רוצה למוטט את שלטון חמאס היא חייבת להקים בהקדם ממשל צבאי זמני ברצועת עזה, לפני כן היא חייבת לתאם את המהלך הזה עם הממשל האמריקני ועם מצרים ואיחוד האמירויות.

הממשל הצבאי הזמני יהיה אחראי על חלוקת הסיוע ההומניטרי ובמקביל ישראל תתחיל בהקמת מנהל אזרחי פלסטיני שאליו תועבר בהמשך כל השליטה האזרחית ברצועה.

המנהל האזרחי הפלסטיני יהיה מבוסס על אלפי פקידים תושבי הרצועה שאינם תומכים של חמאס.

לישראל יש ניסיון של עשרות שנים בניהול החיים האזרחיים של התושבים הפלסטינים ברצועת עזה וביהודה ושומרון, פירוק הממשל האזרחי של חמאס חייב לעמוד בראש  סולם העדיפויות של ישראל במקביל להריסת כל התשתית הצבאית של חמאס ברצועה.

הקמת הממשל  הצבאי הזמני ברצועה חייבת להישען על העיקרון שהאחריות הכוללת לביטחון תהייה בידי צה"ל וכוחותיו יוכלו להיכנס לרצועה ולצאת ממנה בכל עת שירצו, לרצועה יהיה מעמד של שטח B בדיוק כפי שקורה ביהודה ושומרון כדי למנוע מחמאס להתאושש ולשקם את התשתיות הצבאיות מחדש.

במקביל, כוחות צה"ל ישלטו ב"ציר פילדלפי" כדי למנוע הברחות נשק ממצרים ויוקם אזור חיץ בצפון הרצועה כדי להגן על ישובי עוטף עזה.

חשוב מאוד שלא לתת לרשות הפלסטינית שום דריסת רגל ברצועת עזה, מדובר ברשות שמעודדת טרור והסתה, שום רפורמה בה לא תשנה את האידיאולוגיה שלה להרוס את מדינת ישראל באמצעות תוכנית השלבים של אש"פ שהשלב הראשון שלה הוא הקמת מדינה פלסטינית בקוי 1967.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי