שבוע ימים חלף מאז החלה מתקפת הפתע של הקבוצות החמושות הג'יהאדיסטיות בסוריה, המכונות בשם הכולל "המורדים", על כוחות המשטר הסורי בצפון סוריה ולאחר כיבוש העיר חלב, הגיעו הכוחות האלה אל פאתי העיר חמה.
חמה היא העיר הרביעית בגודלה בסוריה וגורמי ביטחון בישראל מעריכים כי אם היא תיפול בידי המורדים, הדבר פותח את הדרך להטלת מצור על העיר דמשק ומסכן את המשך שלטונו של הנשיא בשאר אסד.
מי שמוביל את ההתקפה הינו ארגון "הייאת תחריר א-שאם" בראשות אבו מוחמד אלג'ולאני, הארגון הזה נקרא בעבר "ג'בהת אלנוצרה" והיה השולחה של ארגון אל-קאעדה בסוריה.
על פי גורמי ביטחון בישראל, טורקיה הייתה שותפה מאחורי הקלעים בתכנון ההתקפה בצפון סוריה וסיפקה מודיעין וסיוע צבאי לקבוצות המורדים לצורך ביצוע ההתקפה שהפתיעה את המשטר הסורי וציר ההתנגדות בראשות איראן.
הנשיא בשאר אסד מנסה לעצור את התקדמות קבוצות המורדים בשטח ושיגר כוחות גדולים של הצבא הסורי כדי לנסות ולבלום את המתקפה.
הצבא הסורי מקבל סיוע מחיל האוויר שלו וגם מחיל האוויר הרוסי.
משרד ההגנה הסורי מכחיש דיווחים של האופוזיציה הסורית כי כוחות המורדים הצליחו לפרוץ ולהגיע לתוך העיר חמה.
המרכז הסורי למעקב אחרי זכויות האדם מדווח כי המורדים נמצאים כבר בפאתי העיר חמה, אולם נראה לפי שעה כי הם עדיין לא הצליחו לפרוץ אל העיר שאליה הגיעה תגבורת גדולה של הצבא הסורי.
על פי כלי תקשורת סורים, הצבא הסורי גם מנהל קרבות באזור דיר א-זור במזרח סוריה נגד כוחות כורדיים.
שגריר סוריה באו"ם אמר אמש כי "מתקפת הטרור" בצפון סוריה לא הייתה אפשרית ללא אור ירוק והנחיות משותפות מטורקיה וישראל וכי כהכנה למתקפה קדמו התקפות ישראליות חודרות ונשנות בשטחי סוריה.
גם איראן ממשיכה לטעון כי ארה"ב וישראל עומדות מאחורי מתקפת הפתע של המורדים בניסיון למוטט את ציר ההתנגדות שבראשותה, הרמטכ"ל האיראני מוחמד באקרי אמר אמש כי "העיתוי שבו החלה מתקפת המורדים בסוריה מייד לאחר השגת הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה מעיד על מזימה של ארה"ב וישראל להחליש את סוריה ובנות בריתה ואת ציר ההתנגדות".
גורמים בכירים בישראל מכחישים בתוקף את הדברים.
על פי כמה פרשנים בעולם הערבי, איראן נתנה אור ירוק לכמה מליציות שיעיות מעיראק להיכנס לסוריה ולהשתתף בלחימה.
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר אתמול בערב כי "אם דמשק תבקש, איראן תשקול לשלוח חיילים לסוריה".
העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח הבוקר כי פעילים של המליציות השיעיות מעיראק השתתפו בקרבות דרומית לחלב אבל גורמים רשמיים בעיראק מכחישים את הדיווחים כי המליציות האלה נכנסו בפועל לשטח סוריה.
בינתיים, איראן יוזמת מהלך מדיני שמטרתו לנסות ולעצור את מתקפת המורדים ולהציל את משטרו של הנשיא בשאר אסד, שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י ערך ביקור בדמשק ובאנקרה ולטענת איראן ב-7 בחודש יתקיים בדוחא שבקטאר מפגש בהשתתפות נציגים מטורקיה כדי לבחון דרכים לעצור את המתקפה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"