משטרו של הנשיא הסורי בשאר אסד נפל ב-8 בדצמבר, כמעט שבועיים חלפו מאז אבל כבר עכשיו אפשר לראות את השינויים באזור ולחשב את מאזן הרווח וההפסד של השחקנים המרכזיים בזירת המזרח התיכון.
על פי גורמי ביטחון בכירים בישראל, שני שחקנים חיצוניים ומרכזיים הושפעו ישירות מנפילת משטר בשאר אסד, רוסיה ואיראן,שניהם פעלו מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011 לשמור על שלטונו של בשאר אסד ולמנוע את נפילתו.
שתי המדינות האלה גם השקיעו משאבים בסוריה כדי לחזק את השפעתן באזור ואת האינטרסים שלהן בסוריה.
נראה שרוסיה ואיראן הן שספגו מכה קשה מנפילתו של בשאר אסד.
לעומת זאת, טורקיה היא אחת המרוויחות הגדולות מנפילת המשטר הסורי, היא זו שתמכה בשנים האחרונות באופוזיציה הסורית, כתוצאה מנפילת המשטר הסורי של בשאר אסד הנשיא ארדואן יוכל לממש את תוכניתו להחזרת 3 מיליון פליטים סורים מטורקיה לבתיהם בסוריה, מהלך שהנשיא בשאר אסד התנגד לו בתוקף, אלפי פליטים סורים כבר החלו לחזור לסוריה לאחר נפילת המשטר ב-8 בדצמבר.
גורמי מודיעין מערביים מעריכים כי הנשיא ארדואן ינסה לנצל את נפילת המשטר הסורי להכות צבאית במיעוט הכורדי בצפון מזרח סוריה ולבסס רצועת ביטחון רחבה בשטח הסורי כדי למנוע חדירה של לוחמי המחתרת הכורדית לשטח סוריה.
סוריה עשוייה גם להפוך לשוק פתוח עבור אנשי עסקים וחברות טורקיות בתהליך השיקום של המדינה, דבר שיחזק את הכלכלה הטורקית.
ההשפעה הטורקית על המשטר הסורי החדש צפויה להתגבר, אחרי שטורקיה תמכה בו וסייעה לו להכין את מתקפת הפתע על הצבא הסורי ב-27 בנובמבר שהביאה לנפילת משטר בשאר אסד.
ממשלה סורית ידידותית לטורקיה בדמשק תסייע לטורקיה לקדם את האינטרסים שלה במזרח הים התיכון.
איראן השקיעה בסוריה סכומי עתק, ועל פי מקורות איראניים משטר בשאר אסד חייב לאיראן סכום של 30 מיליארד דולר.
איראן איבדה את השפעתה בסוריה, המליציות הצבאיות שלה נאלצו לעזוב את שטח סוריה והתוכניות שלה להמשיך ולהבריח אמצעי לחימה דרך שטח סוריה לחזבאללה בלבנון נבלמו.
רוסיה מנהלת כעת משא ומתן עם המשטר החדש בסוריה כדי לנסות ולהשאיר את שני הבסיסים הצבאיים החשובים שהיא הקימה בסוריה בתקופת משטרו של הנשיא אסד, את שדה התעופה הצבאי בחמיימים ואת הנמל הימי בטרטוס.
הנשיא בשאר אסד חתם עם רוסיה על הסכמים רבים שאיפשרו לה לפעול בחופשיות בסוריה ואף העניקו לה גישה לחלק נכבד מהמשאבים, במיוחד בתחום הפוספטים.
נראה כי רוסיה הפסידה גם במישור המדיני, היא הפסידה את בן בריתה בשאר אסד כשליט בסוריה לאחר שבמשך שנים היא עיכבה את מאמצי האו"ם ליישם את החלטת מועצת הביטחון 2254 הקובעת כי זכותו של העם הסורי לקבוע את גורלו בתהליך דמוקרטי, לקיים ממשל אמין שאינו מבוסס על עדתיות, לשחרר עצורים פוליטיים ולנסח חוקה חדשה.
אם המשטר הסורי החדש יתעקש כי רוסיה תפנה את בסיסיה הצבאיים בסוריה, הדבר יהווה פגיעה קשה במעמדה האסטרטגי ובאינטרסים הביטחוניים והכלכליים שלה במזרח התיכון.
ישראל הרוויחה בטווח הזמן הקצר מנפילת משטרו של בשאר אסד מכיוון שלא ברור עדיין מה יהיו מגמותיו של המשטר הסורי החדש שבראשו עומד כרגע מנהיג מוסלמי קיצוני שהיה טרוריסט בכיר בארגוני אלקאעדה ודאע"ש.
נפילת משטר אסד מסמלת את המשך התפרקות ציר הרשע האיראני, איראן איבדה את אחיזתה הצבאית בסוריה והיא לא תוכל לפעול מהשטח הסורי נגד ישראל.
ישראל ניצלה את ימיו הראשוניים של המשטר החדש שלא הספיק להתארגן כדי לנקוט בצעדי מנע צבאיים לקדם סכנה אפשרית מצד המשטר החדש,היא הרחיבה את אזור החיץ ברמת הגולן ובסדרה של התקפות אוויריות השמידה את מרבית אמצעי הלחימה ומאגרי הנשק של הצבא של בשאר אסד כדי שלא ייפלו לידיהם של גורמי טרור בסוריה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"