איראן מודאגת ומנסה לבנות קשרים עם המשטר החדש בסוריה

אובדן ההשפעה המפתיע של איראן בסוריה מדאיג מאוד את הצמרת האיראנית שמנסה כעת לבנות קשרים עם המשטר החדש בסוריה. גורמי ביטחון בישראל אומרים כי האסטרגיה של ציר ההתנגדות קרסה וכי איראן מחשבת כעת את דרכה מחדש ומחפשת אסטרטגיה חלופית.

ההנהגה האיראנית מתאוששת מההלם של נפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה  ומנסה לבנות קשרים עם המשטר החדש בסוריה כדי להחזיר חלק מההשפעה שהיתה לה   במדינה, כך מעריכים גורמים ביטחוניים בישראל.

הדאגה הזו לגבי סוריה מתווספת לצרות האחרות של המשטר האיראני בכל הקשור להתפרקות הציר השיעי: ההיחלשות הגדולה של ארגון חזבאללה בלבנון, אובדן הכוח של חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה, המתיחות הגדולה עם המערב סביב סוגיית פרויקט הגרעין, המצב הכלכלי הקשה והכניסה הצפויה של הנשיא טראמפ בחודש הבא לבית הלבן.

לכן, המסר האיראני שמופץ כעת באמצעי התקשורת הרשמיים הוא שהקשר של איראן עם הנשיא הסורי בשאר אסד לא היה חזק במיוחד וכי  איראן הייתה מאוכזבת מסירובו לויתורים לאופוזיציה הסורית, בכך מנסה איראן להתקרב למשטר הסורי החדש.

שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י אמר לפני כמה ימים:

" מזמן הגענו למסקנה כי המשך השלטון בסוריה יתקל באתגר בסיסי, המשטר היה צפוי לגלות גמישות ולאפשר לאופוזיציה הסורית לקחת חלק בשלטון, אבל זה לא קרה".

הוא הדגיש כי לאיראן היה קשר עם האופזיציה הסורית וכי היא הציעה מאז שנת 2011 למשטר הסורי להתחיל בשיחות עם קבוצות האופוזיציה שאין להן קשר לטרור.

דובר משרד החוץ האיראני הדגיש כי איראן נכנסה לסוריה בשנת 2012 בהסתמך על בקשה של הנשיא בשאר אסד רק כדי לסייע להביס את ארגון דאע"ש,"הנוכחות שלנו היתה לצורך מתן ייעוץ צבאי ולא כדי להגן על קבוצה או אדם, מה שהיה חשוב לנו היה לסייע לשמור על אחדותה והיציבות של סוריה", הוא הדגיש.

בינתיים נראה כי החנופה של המשטר האיראני למשטר הסורי החדש ועיוות המציאות אינם מסייעים לו מכיוון שמנהיג המורדים אבו מוחמד אלג'ולאני ממשיך בראיונות שהוא נותן לתקשורת ובשיחותיו עם דיפלומטיים מערביים למתוח ביקורת קשה על איראן.

העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח הבוקר כי  ההערכה בצמרת האיראנית היא שההישגים שטורקיה השיגה בסוריה עשויים להיות רק הישגים לזמן הקצר וכי יתגלעו מחלוקות בין האינטרסים של טורקיה לבין האינטרסים של המשטר החדש בסוריה בהנהגת "הייאת תחריר א-שאם".

העיתון השמרני "ג'וואן" העריך כי ירח הדבש בין טורקיה לבין המשטר הסורי החדש יהיה קצר בגלל הקבוצות השונות בסוריה, הבעיות הכלכליות, היעדר הביטחון והכוחות המגוונים הפועלים בזירה הפוליטית.

איראן מאשימה את ארה"ב ואת ישראל בכך שהמשטר הסורי של בשאר אסד קרס, אולם היא מסוייגת מאוד מהתפקיד של טורקיה, המנהיג העליון עלי ח'מינאי התייחס בעקיפין לתפקידה של טורקיה בנפילת משטרו של בשאר אסד ואמר:

"מדינה שכנה לסוריה שיחקה תפקיד ברור באירועים והיא ממשיכה בזאת כעת".

סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" הפיצה כרזות עם תמונה שבה נראים יחדיו מנהיג המורדים אבו מוחמד אלג'ולאני עם הנשיא הטורקי ארדואן ועם ראש ממשלת ישראל נתניהו והנשיא ביידן.

העיתון העריך, בהתבסס על גורמים בצמרת האיראנית, כי למרות שטורקיה היא מהמרוויחים העיקריים מנפילת בשאר אסד בטווח הקצר, הרי  שארגונו של אבו מוחמד אלג'ולאני יתקשה מאוד להקים ממשלה יציבה בסוריה וכי לטורקיה תהייה בעיה אמיתית לאורך הגבול הארוך שלה עם סוריה המשתרע לאורך 900 ק"מ.

לעומת זאת, חסן רוחאני, נשיא איראן לשעבר העריך כי בעקבות העובדה שישראל השמידה את ארסנל הנשק של הצבא הסורי, בניית הצבא הסורי החדש תימשך כמה שנים ואילו מוחסן בהארוונד, שגריר איראן לשעבר בבריטניה, העריך כי צפוי גם תרחיש שבו טורקיה תכבוש חלקים נרחבים מסוריה והיא תשקע בביצה שתגרום לה נזקים כלכליים גדולים ובכוח אדם.

הוא העריך כי יצוצו מחלוקות בין טורקיה לארגון "הייאת תחריר א-שאם" כיצד לנהוג כלפי דרישות המיעוט הכורדי בצפון מזרח סוריה , טורקיה נערכת לפלישה צבאית לתוך האזור הזה כדי להשמיד את המחתרת הכורדית ה-PKK.

גורמי מודיעין במערב מעריכים כי איראן מחשבת מסלול מחדש בכל הקשור למדיניות החוץ שלה והשאלה האם נוכח היחלשות ציר ההתנגדות בעקבות המלחמה עליה לעבור ממצב של מדינת סף גרעינית למדינה גרעינית של ממש עם נשק גרעיני.

להערכתם, אסטרטגיית השלוחות של איראן קרסה לאחר שהיא השקיעה סכומי עתק בבנייתן ברחבי המזרח התיכון, הדוגמא הבולטת לכך היא מה שקרה באחרונה בסוריה ואיראן תיאלץ לגבש אסטרטגיה אלטרנטיבית.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי