חשש אמריקני מהתאוששות דאע"ש בסוריה

גורמי ביטחון בכירים בארה"ב חוששים מהתאוששות ארגון דאע"ש בסוריה אחרי נפילת משטר בשאר אסד. הנשיא הנבחר טראמפ נמצא בפני אתגר חשוב והוא יצטרך להחליט בקרוב כיצד לפעול והאם להסיג את כוחות צבא ארה"ב מסוריה ומעיראק.

פיגוע הדריסה שעשה בשבוע שבעבר שמס א-דין ג'באר בקרב החוגגים בעיר ניו אורלינס את השנה האזרחית החדשה,שבו נהרגו 14 בני אדם ונפצעו 30 נוספים, מעורר את חששות הממשל האמריקני מחידוש הפיגועים על ידי ארגון הטרור דאע"ש.

בתקופת הכהונה הראשונה של הנשיא טראמפ בשנת 2017 המצב היה שונה, ארגון דאע"ש היה בשיא כוחו ושלט על שטחים גדולים בעיראק ובסוריה וניהל התקפות במדינות המערב, מאז התבוסה שלו ב-2019 הוא לא עשה שום פיגוע בתקופת ממשל ביידן.

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ יתחיל את כהונתו ב-20 בחודש, בעוד שהמצב הביטחוני בסוריה איננו יציב, והוא ייאלץ לטפל באיום ששמו דאע"ש.

הכורדים בצפון מזרח סוריה מחזיקים במחנות מעצר גדולים כמה אלפים של לוחמי דאע"ש.

ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי של ממשל ביידן אמר כי:" עיקר דאגתי הוא מארגון דאע"ש, דאע"ש אוהב את הוואקום ומה שאנו רואים עכשיו בסוריה הוא אזורים ללא רשות ששולטת בהם כתוצאה מנפילת משטרו של בשאר אסד".

נראה כי הנשיא טראמפ מעוניין להסיג את כוחות צבא ארה"ב מסוריה ומעיראק, לאחר נפילת משטר בשאר אסד הוא אמר כי " ארה"ב תעשה כל מה שביכולתה להישאר רחוק מסוריה שבה היא מחזיקה כעת כ-2000 חיילים."

כוחות צבא ארה"ב יתחילו  להסיג כ-2500 חיילים שהם מחזיקים בעיראק, על פי הסיכום בין ממשל ביידן לממשלת עיראק, החיילים האלה היו חלק מהקואליציה הבינלאומית נגד דאע"ש, הנסיגה תתבצע בשני שלבים ותסתיים בשנת 2026.

מומחי טרור אמריקנים מזהירים כי כל נסיגה של צבא ארה"ב מסוריה או מעיראק תשפיע על המלחמה נגד הטרור ותאפשר לדאע"ש להתבסס במדינות האלה שבהן הוא בונה מחדש את כוחו.

פרשנים אמריקנים טוענים כי הנשיא טראמפ כבר הוכיח כי איננו מתמקד במלחמה בטרור ותומך בהנחתה מרחוק של מכות צבאיות על ארגון דאע"ש ללא נוכחות פיזית בשטח NO BOOTS ON THE GROUND.

בנוסף לפיגוע בניו אורלינס,היה בשבוע שעבר פיגוע נוסף של דאע"ש על בסיס צבאי באיזור בותאלאנד בצפון מזרח סומליה שבו נהרגו 20 בני אדם, דאע"ש נטל על כך אחריות בהודעה רשמית שפירסמה סוכנות הידיעות "אלאעמאק" המזוהה עם הארגון.

גורמי ביטחון בכירים בארה"ב  אומרים כי שני הפיגועים האלה הם סימן רע למה שצפוי בשנה החדשה מכיוון שהדור החדש בדאע"ש הסיק מסקנות מנסיון העבר והתפכח.

בשנת 2018, לאחר מבצע צבאי אמריקני גדול בסוריה ובתימן נגד כוחות דאע"ש, הודיע הנשיא טראמפ כי  הקוליציה הבינלאומית סיימה את משימותיה והוציאה את ארגון הטרור מעיראק ומסוריה, "ניצחנו את ארגון הטרור הזה ששמו דאע"ש".

הנשיא טראמפ יתחיל החודש את תקופת כהונתו השנייה כשבקונגרס יש כבר תמיכה בפעילות נגד דאע"ש והקואליצה הבינלאומית תוקפת מטרות של דאע"ש בסוריה.

גורמי הביטחון בארה"ב טוענים כי הפיגוע שעשה פעיל דאע"ש בניו אורלינס מדגיש את העובדה שארגון דאע"ש עודנו מהווה איום עיקש ומתמשך שלא יתפוגג בקרוב.

לדבריהם, בשנה אחרונה עשה דאע"ש התקפות מוצלחות על איראן ואחת מהן הייתה ההתקפה בעיר כרמאן באיראן והצליח לעשות גם טבח באולם קונצרטים במוסקבה, את הפיגוע ביצעו 4 מחבלים חמושים משלוחת ח'ורסאן של דאע"ש שפועלת בפקיסטן ובאפגניסטן.

גורמי הביטחון האמריקנים מציינים כי ארגון דאע"ש השיג הצלחה גדולה בחלקים מיבשת אפריקה.

ג'ק סאליבאן, היועץ לביטחון לאומי בממשל ביידן אמר בשבוע שעבר כי דאע"ש יעשה כל מה שבכוחו להחזיר את היכולות שלו בתוך הוואקום הביטחוני שהשאיר אחריו הנשיא בשאר אסד.

על פי ההערכה של המודיעין האמריקני יש כ-3000 מחבלים לוחמים של דאע"ש  בשטח סוריה, יש לארגון עוד כ-10 אלפים של מחבלים לוחמים שעצורים בצפון סוריה ופי שלושה מכך של נשים וילדים של הארגון שמוחזקים במחנות מעצר בשטחים האלה.

מי שמנהל את המחנות האלה הם כורדים שנקראים "כוחות סוריה הדמוקרטית" שסייע לצבא ארה"ב להילחם נגד דאע"ש.

שר החוץ הטורקי הקאן פידאן אמר ביום ה-1 בינואר כי על המשטר החדש בסוריה לקבל את האחריות על ניהול מחנות המעצר שבהם מוחזקים מחבלי דאע"ש וכי טורקיה מוכנה לסייע במשימה הזו.

לאחר פגישה עם שרת החוץ של בלגיה אמר הקאן פידאן כי יש להעביר את מחבלי דאע"ש שעצורים בסוריה למדינות שמשם הם הגיעו לסוריה.

מדובר ב-43 אלף בני אדם מסוריה, עיראק  ו-45 מדינות שונות בעולם שכולם משתייכים לארגון דאע"ש.

הנשיא הנבחר טראמפ נמצא בפני אתגר חשוב והוא יצטרך להחליט בקרוב כיצד לפעול והאם להסיג את כוחות צבא ארה"ב מסוריה ומעיראק.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי