טורקיה מאיימת על הכורדים וקובעת את קוויה האדומים בסוריה

טורקיה מאיימת בפעולה צבאית נגד הכורדים בצפון מזרח סוריה אם לא יתפרקו מנשקם ואלג'ולאני פתח במגעים עמם. טורקיה נחושה למגר את המחתרת הכורדית באמצעות לוחמיו של אלג'ולאני או באופן ישיר באמצעות כוח צבאי גדול שכבר חונה על הגבול עם סוריה.

שר החוץ הטורקי הקאן פידאן איים ב-7 בינואר כי טורקיה תפתח במתקפה בתוך שטח סוריה נגד "יחידות הגנת העם" הכורדיות אם הן לא ייענו לדרישת טורקיה, וכי על המשטר החדש בסוריה להתמודד עם הבעיה הזו.

טורקיה טוענת כי היחידות האלה שמובילות את "כוחות סוריה הדמוקרטית"(קסד), הן ארגון טרור שקשור למחתרת ה-PKK שעושה פיגועים בתוך שטחה.

הקאן פידאן טוען כי הקהילה הבינלאומית וטורקיה קבעו 4 קווים אדומים שאסור למשטר החדש בסוריה לחצות אותם.

א.סוריה החדשה לא תהווה איום על שכנותיה.

ב.סוריה החדשה לא תהווה מקלט לארגוני טרור, במיוחד לארגון דאע"ש ולארגון PKK הכורדי.

ג. אבטחת זכויות המיעוטים בסוריה, והביטחון הפיזי והרכוש של כל בני העם הסורי.

ד.שמירה על אחדות האדמות הסוריות.

מבחינת טורקיה,קבלן המדיניות הטורקית להשגת המטרות האלה הינו אבו מוחמד אלג'ולאני, שליטה החדש של סוריה, שנתמך על ידיה ושהיא זו שסייעה לו צבאית במשך חודשים ארוכים להפיל את משטרו של הנשיא בשאר אסד.

אלג'ולאני מנסה לייצב כעת את הממשלה הזמנית כדי שהוא יכול לעבור בהמשך לשלב הרשמי של מינוי ממשלה קבועה בעוד כמה חודשים, הוא מגבש כעת את החוקה החדשה שעל פיה ניתן יהיה לעשות בחירות לפרלמנט ולנשיאות.

אישור חוקה חדשה הוא תהליך ארוך שמחייב עריכת משאל עם ואחר כך לקבל את הסכמת הפרלמנט, לצורך קיום הבחירות, כל הפליטים הסורים שברחו לחו"ל במהלך מלחמת האזרחים, חייבים לשוב לארצם.

סוריה חייבת לפעול במהרה ולגבש תוכנית לשיקום כדי שפליטיה יוכלו וירצו לשוב אליה, כרגע יש חשדנות במדינות המערב כלפי מדיניות המשטר החדש.

גורמי מודיעין מערביים טוענים כי טורקיה רוצה למשוך בחוטים מאחורי הקלעים בסוריה,להשיג השפעה וליישם את האינטרסים שלה באמצעות הפעלתו של אבו מוחמד אלג'ולאני כמריונטה שלה,כדי שישרת את האינטרסים המקומיים והאזוריים שלה.

כדי להשיג את מטרותיה בסוריה, על טורקיה לחסל שתי בעיות שעומדות בדרכה, הראשונה, המחתרת הכורדית והשניה חיסול ארגון דאע"ש שפועל בסוריה.

אבו מוחמד אלג'ולאני מנסה להידבר עם המיעוט הכורדי בסוריה כדי לשכנע אותו להניח את נשקו, ולהניח להנהגה שלו לצאת לחו"ל ביחד עם הגורמים הזרים שהגיעו איתה וגם לשלב אותה במוסדות השלטון וטורקיה תצטרך לקבל החלטה כיצד לפעול.

על פי גורמי המודיעין במערב, הטורקים מעריכים כי הם יקבלו גיבוי מלא מהנשיא טראמפ לדרישות שלהם וכי הכורדים יתקפלו ויתחילו לפעול בשיתוף פעולה עם אבו מוחמד אלגו'לאני, אחרת הם יכניסו כוחות צבא גדולים לצפון מזרח סוריה כדי להשמיד את המיעוט הכורדי.

טורקיה רוצה גם ביציאת כוחות צבא ארה"ב המונים כ-2000 חיילים, מהאזור הכורדי בצפון מזרח סוריה שם נלחמים חיילי ארה"ב נגד כוחות דאע"ש, זוהי המדיניות של ממשל ביידן אך הנשיא טראמפ מתנגד לשהות חיילים אמריקנים בסוריה ובעיראק והוא יצטרך להחליט מה לעשות נוכח אזהרות המודיעין האמריקני כי ארגון דאע"ש מתחזק מחדש.

הנשיא ארדואן מוכן לקחת על עצמו את המלחמה נגד דאע"ש בתוך שטח סוריה ולהכניס שתי חטיבות צבא לשטח סוריה כדי להילחם בהן במקום חיילי ארה"ב, הוא הציע זאת לשר החוץ האמריקני טוני בלינבקן שהתנגד לכך בתוקף מחשש שארדואן ישתמש בכוח הזה נגד הכורדים.

ארדואן גם הורה לצבא טורקיה לקחת את האחריות לניהול מחנות המעצר בתוך שטח סוריה שבהם מוחזקים יותר מ-40 אלף מחבלי דאע"ש עם בני משפחותיהם, כרגע מנהלים אותם הכורדים.

טורקיה נחושה למגר את המחתרת הכורדית ה-PKK בצפון מזרח סוריה ולפרק אותה מנשקה, באמצעות לוחמיו של אבו מוחמד אלג'ולאני או באופן ישיר באמצעות כוח צבאי גדול שכבר חונה על הגבול עם סוריה.

רגע האמת מתקרב ונראה כי הנשיא ארדואן ממתין לכניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן כדי לבצע את תוכניתו בתיאום עמו.

האם ממשל טראמפ יפקיר את הכורדים בסוריה בניגוד לממשל ביידן? אין כרגע תשובה לשאלה הזו.

הטורקים טוענים כי הכורדים בסוריה יכולים להשתלב במשטר החדש של אלג'ולאני אבל  מחתרת ה-PKK חייבת להתפרק מנשקה לאלתר.

שר החוץ הטורקי הקאן פידאן קרא למשטר החדש בסוריה להעניק לכורדים אזרחות סורית וחלק בעוגת השלטון החדש.

על פי דיווח בעיתונות הטורקית, חלק מהכורדים שנפגשו כבר עם אבו מוחמד אלג'ולאני מוכנים למסור את נשקם בתנאי שהם ישולבו כדוויזיה בצבא הסורי החדש שנמצא בתהליך הקמה.

נציגי הכורדים גם הציעו לאלג'ולאני לחלק את השליטה בשדות הנפט שנמצאים באזור המובלעת הכורדית ולפתח אותם בתמיכה אמריקנית אך אלג'ולאני דחה את ההצעה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי