אחד האתגרים הגדולים בפניהם יעמוד המוסד הישראלי בתקופה הקרובה יהיה כיצד להילחם בטרור בחו"ל של כ-230 מחבלים מסוכנים שיגורשו לחו"ל במסגרת עסקת החטופים והפסקת האש ברצועת עזה.
המחבלים יגורשו בתחילה למצרים, קטאר וטורקיה אך חלק מהם יגיע גם למדינות נוספות, במערכת הביטחון הישראלית חוששים כי חלק מהם ישתלב מחדש בפעילות טרור נגד ישראל כמו פיגועים נגד מוסדות ישראלים ויהודים בחו"ל, חטיפות של ישראלים במדינות שונות והברחתם לאיראן, הקמת תשתיות טרור בחו"ל והכוונת פיגועים מחו"ל ביהודה ושומרון ובתוך ישראל עצמה.
על פי נתוני השב"כ, כ-50 אחוזים מהמחבלים ששוחררו לחו"ל במסגרת עסקת שליט בשנת 2011, חזרו לפעילת טרור.
כ-80 אחוזים מהם חזרו לפעילות טרור ביהודה ושומרון.
גורמי ביטחון בכירים אומרים כי שחרור המחבלים לחו"ל הוא זריקת עידוד לתשתית הטרור של חמאס בחו"ל שיחזק גם את מעמדה של הנהגת חמאס בחו"ל.
באיסטנבול שבטורקיה פועל "מטה הגדה" של הזרוע הצבאית של חמאס שמורכב ברובו ממחבלים מגורשי עסקת שליט, תחת חסות מלאה של המודיעין הטורקי והנשיא ארדואן.
הוא מתואם עם "מטה הגדה" ברצועת עזה ואחראי להוצאת פיגועים בישראל ובשטחי יהודה ושומרון.
על פי גורמי ביטחון,מחבלים מהמטה הזה סייעו גם להוציא לפועל את הטבח הנורא בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023.
מי שעומד כעת בראשו הינו זאהר אלג'בארין, ראש הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון שהחליף את צאלח אלעארורי שחוסל על ידי ישראל בביירות בינואר 2024.
זאהר אלג'בארין הינו משוחרר עסקת שליט שגורש במסגרת העסקה לחו"ל, במרוצת הזמן הוא התקדם בשורות הארגון עד לתפקידו הנוכחי כראש הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון וסגן ראש הלשכה המדינית של חמאס.
הטיפול בשלוחת חמאס בטורקיה הוא באחריות המוסד הישראלי אך הוא מתקשה לבצע פעולות חיסול על אדמת טורקיה מכיוון שהמודיעין הטורקי הוא חזק ויעיל מאוד והמוסד עלול להסתבך שמה, אותו הדבר חל גם על קטאר, כדי לחסל את המחבלים שמפעילים טרור מטורקיה ומקטאר ייצטרך המוסד להמתין לרגע שבו הם ייצאו לחו"ל ואז לחסלם.
אולם, השחרור המסיבי של מחבלים רוצחים לחו"ל יעסיק מאוד את המוסד מכיוון שהוא יצריך מעקב צמוד אחרי הפעילות שלהם בחו"ל כדי לסכל פיגועי טרור והוא מחייב בין היתר את הידוק שיתוף הפעולה של המוסד עם ארגוני ביון זרים ברחבי העולם.
אחרי דיונים ארוכים במערכת הביטחון, הוחלט להמליץ לדרג המדיני להתעקש במשא ומתן עם חמאס על גירוש המחבלים הרוצחים המסוכנים לחו"ל, למרות שלכאורה, בשטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה, קל יותר לשב"כ לעקוב אחריהם ולחסלם, הרחקתם לחו"ל תמנע את המגע הישיר שלהם עם האוכלוסיה הפלסטינית, לא תאפשר להם להפוך לסמלי הטרור ברחוב הפלסטיני ותנועותיהם בחו"ל יהיו מוגבלות מחשש מידה הארוכה של ישראל.
רמת החיים של המחבלים המגורשים לחו"ל אמורה להשתפר באופן ניכר, רבים מאוד יתגוררו בבתי מלון בטורקיה ובקטאר או בבתים פרטיים והם ישתלבו בתפקידים שונים בצמרת ארגון חמאס.
להערכת השב"כ, לרבים מהם יש מוטיבציה גדולה לחזור לפעילות טרור, בין היתר כדי לנקום בישראל על המלחמה ברצועת עזה והם יתרמו את מרצם וכישורי הטרור שלהם למען המטרה הזו.
בשורה התחתונה, גירוש המחבלים הרוצחים לחו"ל מרחיב את חזית הטרור נגד ישראל ברחבי העולם,הגירוש לחו"ל לא מפחית את רמת המסוכנות של המחבלים האלה לביטחונה של מדינת ישראל הוא רק מקשה עליהם לפעול נגדה בגלל המרחק הגיאוגרפי הגדול ממנה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"