מה יהיה גורל הבסיסים הצבאיים הזרים בסוריה?

המשטר הסורי החדש של אבו מוחמד אלג'ולאני החל במשא ומתן עם טורקיה, רוסיה וארה"ב לגבי גורל הבסיסים הצבאיים שלהן בסוריה. רוסיה וטורקיה מעוניינות בהמשך הנוכחות הצבאית שלהן בסוריה, אך ייתכן שהנשיא טראמפ יורה על פינוי הכוחות האמריקנים מסוריה.

ממשלת סוריה החדשה של אבו מוחמד אלג'ולאני החלה במשא ומתן המתואר כ"רגיש" עם טורקיה, רוסיה וארה"ב כדי להכריע בגורלם של הבסיסים הזרים בסוריה ששלוש המדינות מחזיקות בשטחה מסיבות שונות.

נשיא סוריה החדש ,אבו מוחמד אלג'ולאני, פותח הסכמים על פי האינטרסים שלו כדי למקסם את הישגיו.

מורהפ אבו קצרה, שר ההגנה הסורי החדש אמר בראיון ל"וושינגטון פוסט כי ארצו פתוחה לאפשר לרוסיה לשמור על הבסיס הימי שלה בטרטוס והבסיס האווירי בחמימים כל עוד הדבר משרת את האינטרסים של סוריה.

הוא ציין כי סוריה לומדת הסכמי הגנה עם מספר מדינות ומנהלת משא ומתן רגיש הן עם ארצות הברית והן עם טורקיה בנוגע למעמד הבסיסים הצבאיים שלהן בשטח סוריה.

הוא ציין כי ההסכמים הצבאיים החדשים עם אנקרה עשויים לכלול צמצום או "חלוקה מחדש" של הכוחות הטורקים במדינה.

טורקיה, רוסיה וארה"ב מחזיקות בסוריה בסיסים ונקודות צבאיות, שהוקמו במהלך שנות מלחמת האזרחים בסוריה שהחלה בשנת 2011, מסיבות שונות.

האתגרים הביטחוניים והצבאיים העומדים בפני הממשלה הסורית החדשה מאלצים אותה לגלות זהירות רבה בסוגיית הבסיסים הזרים בסוריה, במיוחד שהסכנות עדיין מאיימות על הביטחון הלאומי והיציבות במדינה המותשת מכל ההיבטים, במיוחד מההיבט הצבאי.

רוסיה הקימה כמה בסיסים צבאיים במדינה מאז 2015, באישור משטרו המודח של בשאר אל-אסד, כדי להבטיח תמיכה בניסיונותיו לחסל את פלגי האופוזיציה הסורית שנגדם הוא נלחם.

לאחר נפילת משטר אסד ב-8 בדצמבר 2024, הסיגה מוסקבה את כוחותיה בסוריה לכיוון הבסיס שלה הנקרא חמימים באזור לאד'קיה.

רוסיה הקימה את הבסיס הזה ב-2015 ובמשך כמה שנים הוא שימש כשדה תעופה למטוסים רוסיים שהפציצו ערים שונות בסוריה, הרגו אלפי אזרחים והרסו מתקנים חיוניים באמתלה של לחימה בטרור.

בסיס חמימים ממוקם ליד עיירה בחוף הסורי הנושאת את אותו שם, רק ארבעה קילומטרים מהעיר ג'בל, ו-19 קילומטרים מהעיר לאד'קיה.

בתחילת 2016, התקשורת המערבית פירסמה את מה שלדבריה היה "הסכם סודי" בין משטר בשאר אסד לצד הרוסי, שקבע כי "השימוש של הכוחות הפדרליים הרוסים בבסיס חמימים הוא ללא תשלום", וכי "לצד הרוסי יש את הזכות להעביר כל ציוד או תחמושת לתוך סוריה או ממנה, ללא כל עלויות או עמלות".

נראה שרוסיה מעוניינת מאוד שלא לאבד את הבסיס הזה, היא רוצה שיהיה לו נוכחות ארוכת טווח וקבועה במזרח הים התיכון.

לרוסיה יש בסיס נוסף, בעיר טרטוס שבחוף הסורי, המתמחה בפעולות אחזקה ואספקה ​​של הצי הרוסי בים התיכון.

בנוסף לרוסים, יש נוכחות גדולה של הקואליציה הבינלאומית נגד הטרור בראשות ארה"ב במזרח סוריה, במיוחד באזורים הכפריים של דיר א-זור וחסכה.

לארצות הברית ולקואליציה הבינלאומית שהיא מובילה יש את בסיס אל-עומר, שנמצא בתוך שדה נפט הנושא את אותו השם, ונחשב לאחד השדות הגדולים בסוריה.

על פי ההערכות, בבסיס פרוסים כוחות אמריקאים, צרפתים ובריטים ויש בו משטח נחיתה למל"טים ומסוקים, כולל מסוקי קרב.

לקואליציה הבינלאומית יש בסיס צבאי בשדה הגז קונקו  באזור הכפרי דיר הכולל מרכז אימונים ומנחת

מסוקים.

לארה"ב יש כמה בסיסים בחסכה, כשהבולט שבהם הוא זה שממוקם סביב שדות הנפט המכונה בסיס ח'רב אל-ג'יר, שהוא אחד הבסיסים הזרים הראשונים בסוריה שהקימה ארה"ב במסגרת מלחמתה בדאע"ש.

לארצות הברית יש את הבסיס הגדול והחשוב ביותר, שהוא בסיס אל-תנף, שהוקם על ידי הקואליציה הבינלאומית בראשות ארה"ב בשנת 2014.

הוא ממוקם ממערב לגבול עיראק, כ-22 קילומטרים מגבול סוריה-ירדן, ומהווה את אחד הבסיסים הצבאיים החשובים של הקואליציה הבינלאומית בסוריה.

בצפון סוריה יש לטורקיה השפעה צבאית רחבה, בתוך מפת הבסיסים הזרים בסוריה, בעוד אנקרה מחזיקה בסיסים רבים, בין אם ממערב לפרת או ממזרחו.

היא הקימה את הבסיסים האלה במהלך שנות המלחמה בסוריה .

מחנה מסטומה באזור הכפרי הדרום-מערבי של אידליב, ונמל התעופה טפתנאז באזור הכפרי הצפון-מזרחי של אידליב, נחשבים בין הנקודות הצבאיות הטורקיות החשובות ביותר בצפון מערב סוריה.

לצבא הטורקי יש בסיס סביב העיירה אל-באב, מצפון-מזרח לחלב, וכן בסיסים צבאיים ממזרח לנהר הפרת באזורי טל עביאד וראס אל-עין.

על פי מספר מקורות בסוריה, הממשלה החדשה בסוריה מתקדמת לקראת הסכם של שותפות אסטרטגית עם טורקיה, במיוחד בצד הצבאי, והיא עשויה לדרוש הקמת בסיסים צבאיים טורקיים עמוק בתוך השטח הסורי כדי להתמודד עם איומים פוטנציאליים על הביטחון הלאומי של סוריה, במיוחד מצידה של ישראל, שהשמידה את רוב היכולות הצבאיות הסוריות זמן קצר לאחר נפילת משטרו של בשאר אסד.

בראיון לעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" אמר המומחה הצבאי דיא קדור כי עתידם של הבסיסים הזרים בסוריה "תלוי בגורמים רבים, ובראשם היחסים בין סוריה למעצמות האזוריות והבינלאומיות השונות".

הוא הוסיף: "אני מאמין שהממשל החדש שואף להשיג איזון בין המעצמות השונות כדי להבטיח את האינטרסים והיציבות של המדינה".

"רוסיה היא שחקנית מרכזית בסוריה, ולבסיסיה בחמימים ובטרטוס יש חשיבות אסטרטגית גדולה עבורה", הוא אמר.

בנוגע לנוכחות הטורקית בצפון סוריה, קאדור הסביר כי לאנקרה יש אינטרסים ו"היא רואה את נוכחותם של בסיסים צבאיים טורקיים כחלק מאסטרטגיית הביטחון שלה נגד איומים של מיליציות בדלניות וארגוני טרור חמושים הנתמכים על ידי איראן".

קאדור תיאר את הנוכחות הצבאית האמריקנית בסוריה כ"מוגבלת" ומתמקדת בעיקר בלחימה בדאע"ש.

רשת NBC דיווחה ב-5 בפברואר כי משרד ההגנה האמריקני מתכנן להוציא את כל כוחות צבא ארה"ב המוצבים בסוריה, בהתבסס על דברים שאמרו שני פקידי הגנה אמריקאים.

יצויין כי לאורך השנים האחרונות דווח מספר פעמים על נסיגה אמריקאית מסוריה, מה שלא קרה עד כה. על פי הדיווח, טראמפ ובכירים המקורבים אליו הביעו לאחרונה עניין בהוצאת כוחות ארה"ב מסוריה, מה שהוביל את פקידי הפנטגון להתחיל לתכנן תוכניות לנסיגה מלאה תוך 30, 60 או 90 יום.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי