סכנת הסמים ממשיכה לאיים על האזור למרות נפילת משטר בשאר אסד

למרות נפילת משטרו של בשאר אסד, התחדשו הברחות הסמים מדרום סוריה לירדן ומדינות המפרץ. המשטר החדש של אבו מוחמד אלג'ולאני נלחם נגד התופעה אך מתקשה להתגבר עליה.

מאהר אלאסד,אחיו של הנשיא המודח בשאר אלאסד ומפקד דוויזיה 4 הסורית שלעבר, היה סוחר הסמים הגדול ביותר במזרח התיכון שגם קיבל את הכינוי "פאבלו אסקובר" הסורי,הוא נמלט לרוסיה אך תופעת ייצור והפצת הסמים נמשכת.

למרות האופטימיות בקרב חוגים ביטחוניים וממשלתיים במפרץ ובמזרח התיכון בנוגע לייצור והברחת סמים לאחר הפלת משטרו של בשאר אסד בסוריה, נראה כי האיום עדיין קיים וצץ מדי פעם.

לאחר הפלת המשטר הסורי ב-8 בדצמבר האחרון, פתחה הממשלה הסורית החדשה של אבו מוחמד אלג'ולאני במאבק עיקש נגד מפעלי וכנופיות סם הקפטגון במדינה , תעשייה שהניבה למשטר הקודם הכנסות של כ-5.6 מיליארד דולר, לפי הערכות לא רשמיות.

העיתון "אלח'ליג און ליין" דיווח כי ב- 15 במרץ, סיכלו כוחות הביטחון בעיראק הברחת יותר מטון של גלולות קפטגון שהגיעו מסוריה, לאחר שקיבלו מידע מודיעיני מרשויות הסמים בערב הסעודית.

דובר משרד הפנים העיראקי, מקדאד מירי, מסר כי הסיכול התאפשר בזכות מידע מודיעיני מסעודיה, מה שהוביל לתפיסת משאית שעשתה את דרכה מסוריה לעיראק דרך טורקיה, ובה למעלה מטון גלולות קפטגון.

גם סעודיה ממשיכה לעקוב אחר פעילות הייצור וההברחה של סמים ולהיאבק בהם באמצעות שיתוף פעולה עם מדינות האזור. לפי הדיווחים, כוחות הביטחון הסעודים סיפקו לעמיתיהם בעיראק מידע שסייע בסיכול ניסיון הברחת שבעה מיליון גלולות אמפטמין שהוסתרו במשלוח צעצועים.

לא מדובר בפעם הראשונה שבה רשויות הביטחון של מדינות המפרץ משתפות פעולה במאבק נגד הברחות סמים. ב-3 במרץ הצליחו כוחות הביטחון בכווית ובקטאר לסכל ניסיון הברחה של משלוח גדול של גלולות קפטגון – 75,000 כדורים שהוסתרו בתוך חלקי חילוף והיו בדרכם לאזור דרך האוויר מאירופה.

בשנים האחרונות של שלטונו, השתמש הנשיא המודח בשאר אסד בסחר בסמים כדי לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות נגדו. על פי דו"חות בינלאומיים, סוריה הפכה למרכז עולמי לייצור סמים מסוכנים.

מכון "ניו ליינס" שבסיסו בוושינגטון דיווח כי הסחר בסם הקפטגון הפך לחלק בלתי נפרד מהכלכלה הבלתי רשמית של משטר אסד. לפי דו"ח שפורסם באתר CNBC בערבית בדצמבר 2024, סוריה הרוויחה כ-5.7 מיליארד דולר מתעשיית הסמים הלא-חוקית בשנת 2021 לבדה.

נתונים רשמיים מבריטניה מצביעים על כך שסוריה ייצרה כ-80% מתפוקת הקפטגון העולמית, כאשר הכדורים הללו הוברחו למדינות שכנות כמו ירדן, לבנון ועיראק, וכן למדינות המפרץ.

נפילת משטר בשאר אסד הייתה מכה קשה עבור תעשיית הסמים במזרח התיכון, שכן הוא היה המקור העיקרי להברחות. ואולם, עם התמקדות הממשלה הסורית החדשה בשיקום הביטחון והסדר הפוליטי במדינה, החלו סוחרי הסמים להפעיל מחדש את הרשתות שלהם, אם כי בהיקף מצומצם.

על פי דיווח בתקשורת הירדנית, בתחילת חודש מרץ נרשמו עימותים בין כוחות משמר הגבול הירדני לבין מבריחים חמושים שניסו לחדור מסוריה לירדן. במהלך התקרית נהרגו ארבעה מבריחים ונתפסה כמות גדולה של סמים ונשק.

גם תפיסת 1.1 טון של כדורי קפטגון על ידי כוחות הביטחון העיראקיים, בשיתוף פעולה עם סעודיה, מצביעה על כך שתעשיית ההברחות מסוריה נמשכת.

כנופיות מבריחי הסמים בסוריה ניצלו את המצב כדי להפעיל מחדש את עסקיהן, במיוחד בדרום סוריה ובמחוזות בעלי וואקום ביטחוני כמו מחוז סווידא, שהפך למרכז הברחות משמעותי.

כעת, מדינות האזור, ובעיקר מדינות המפרץ, פועלות לתמוך בממשלתה החדשה של סוריה על מנת לחזק את שליטתה בשטח ולמנוע הפיכת המדינה שוב למוקד הברחות סמים.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי