חמאס מנסה לשווק את רעיון ה"הודנה" כדי לשרוד

גורמי ביטחון בכירים אומרים כי ארגון חמאס מנסה כעת לשווק מאחורי הקלעים את רעיון "ההודנה" מול ישראל כדי להמשיך ולשרוד. גורמים מדיניים בכירים אומרים כי אחרי הטבח הנורא בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר, ישראל נחושה לעקור את ארגון חמאס ברצועת עזה מן השורש ולהשמידו וכי לא יהיה שום משא ומתן עמו על הפסקת אש ארוכת טווח.

גוברים הקולות ברצועת עזה ובמדינות ערב לארגון חמאס להיכנע ולהתפרק מנשקו כדי לעצור את המלחמה ברצועת עזה שהפלסטינים קוראים לה "מלחמת ההשמדה" של ישראל.

חמאס מתגונן מול הקולות האלה ומאשים כי ישראל וארה"ב מעודדות אותם "באמצעות משתפי פעולה מוגי לב" שמטילים את האחריות למותם של עשרות אלפי פלסטינים ברצועה על חמאס.

גורמים בפת"ח ברצועת עזה אומרים כי מאזני הכוח  הצבאיים, הפוליטיים והתקשורתיים – אינם נוטים טובת ארגון חמאס וכי בסופו של דבר חמאס לא יוכל לעמוד בפני עוצמת ההרס האדירה של ישראל, הנתמכת בידי ארצות הברית, כאשר לצידן עומדים המערב המעניק לגיטימציה, והעולם הערבי שחלקו שותק, חלקו משתף פעולה וחלקו אף מנרמל יחסים עם האויב הישראלי.

חמאס לא זז מעמדותיו ומנהל מלחמת ג'יהאד נגד ישראל.

מנהיגיו ממשיכים לטעון, כפי שטענו מהיום הראשון למלחמה אחרי הטבח הנורא שעשה חמאס בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023, כי  הם שואפים לשלום מכובד השומר על זכויות עמם, כבודו וכי זכותו של העם הפלסטיני להיאבק בכיבוש  ,זכות המוכרת במשפט הבינלאומי ובכל דת.

גורמי ביטחון בישראל אומרים כי הנרטיב זה הוא שקרי מכיוון שחמאס שואף להשמדת ישראל ומבחינתו אין זכות לקיומה מכיוון שגם שטחי 1948 מבחינתו הם ווקף אסלאמי שאין ליהודים זכות כלשהי עליהם.

בפגישה עם אדם בוהלר, שליח הנשיא טראמפ לנושא החטופים, לפני כשבועיים, הציעו נציגי חמאס לשחרר את כל החטופים הישראלים תמורת הפסקת אש ארוכה "הודנה" עם ישראל לתקופה של 5 עד 10 שנים שתכלול התפרקות מנשקו וויתור על השלטון ברצועת עזה, כך סיפר בעצמו אדם בוהלר בראיונות לאמצעי התקשורת אחרי פגישותיו עמם בקטאר.

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי מדובר ברעיון ישן מבית מדרשו של השיח' אחמד יאסין, מייסד תנועת חמאס, שממוחזר כעת מאחורי הקלעים  מול מתווכים שונים, בעת שארגון הטרור נאבק על המשך קיומו ברצועת עזה כדי להמשיך ולשרוד.

דבריו המפתיעים של השליח אדם בוהלר, לפיהם חמאס הציע לשחרר את כל החטופים תמורת הפסקת אש של חמש עד עשר שנים והסכמה להתפרק מנשקו – זוכים עתה לאישור מצד גורמים בחמאס. לפי ההצעה, ארצות הברית ומדינות נוספות יהיו ערבות לכך שחמאס לא יהווה איום צבאי על ישראל ולא ישתתף במשחק הפוליטי בעתיד, ושהמנהרות שלו ברצועה ייהרסו.

גורמים מתוך חמאס אישרו ב-26 במרץ לעיתון "א-שרק אל-אווס" כי הנהגת חמאס אכן העלתה הצעה זו, ואף הציעה להאריך את הפסקת האש לתקופה ממושכת יותר. גורם בכיר בחמאס ציין כי מדובר ברעיון שהארגון פתוח אליו עוד לפני תחילת המלחמה הנוכחית, ולא רק בעקבותיה. לדבריו, ההצעה הועלתה בעבר גם במהלך השנים האחרונות, אך ישראל היא זו שדחתה אותה פעם אחר פעם.

רעיון הפסקת האש הממושכת אינו חדש עבור חמאס. כ-18 חודשים לפני חיסולו של מייסד התנועה, השייח' אחמד יאסין, במרץ 2004, הציע יאסין הפסקת אש שתימשך עשר שנים ויותר, בתנאי שישראל תסיג את כוחותיה מכל השטחים שכבשה ב-1967, תשחרר אסירים פלסטינים ולא תתערב בענייני הפנים הפלסטיניים.

ההצעה של יאסין חזרה על עמדות דומות שהביע מאז שחרורו מהכלא הישראלי בשנת 1997, לאחר פיגועי התאבדות רבים שביצע חמאס בערי ישראל. גם יורשו, ד"ר עבד אל-עזיז א-רנתיסי, אימץ את אותה גישה. בינואר 2004, זמן קצר לפני שחוסל על ידי ישראל, שב א-רנתיסי והציע הפסקת אש ל-10 שנים.

חמאס המשיך לשקול הצעות מסוג זה גם לאחר שתפס את השלטון ברצועת עזה ב-2007 בהפיכה צבאית נגד הרשות הפלסטינית. מנהיגים דוגמת ח'אלד משעל ואיסמעיל הנייה התבטאו לא אחת בנוגע להפסקת אש ממושכת, בתמורה להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, מבלי להכיר במדינת ישראל.

אולם מאז מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, ברור שהמציאות השתנתה, והצורך בהפסקת אש הפך דחוף הרבה יותר מבחינת ארגון הטרור, חמאס ספג פגיעות קשות במלחמה הנוכחית – הפגיעות החמורות ביותר בתולדותיו  והוא איבד אלפי לוחמים ומפקדים בכירים.

על פי הפרשן הפוליטי הפלסטיני מוסטפא איברהים, חמאס חווה כעת משבר חסר תקדים המשפיע גם על התמיכה בו בציבור הפלסטיני.

אחד השינויים הבולטים במדיניות חמאס בעקבות המלחמה הוא הנכונות להשתחרר מהשלטון ברצועת עזה.

מקורות בחמאס אישרו כי ארגון הטרור יהיה מוכן להעביר את השלטון במסגרת פיוס לאומי ובכפוף לקיום בחירות כלליות תוך שנה , סעיף מרכזי ביוזמה המצרית שאומצה בפסגת הליגה הערבית האחרונה.
גורמים בתוך חמאס מדגישים כי רעיון הפסקת האש הארוכה "ההודנה" נועד לאפשר לתנועה "לקחת אוויר" ולהתארגן מחדש.

גורמים בארגון מציינים כי המלחמה האחרונה אילצה את חמאס לסגור פערים ולמנות מפקדים חלופיים בהתאם להנחיות הארגוניות הפנימיות, אך הארגון עדיין זקוק להתאוששות ארוכת טווח ולחידוש שורות הלוחמים וההנהגה.

במהלך הפסקות האש הזמניות שנקבעו מאז תחילת הלחימה, ניצל חמאס את הזמן לארגון מחדש וניסה לשדר עוצמה בעת ניהול עסקאות חילופי השבויים עם ישראל. עם זאת, ישראל חיסלה מספר בכירים שעסקו בהקמת התשתית הארגונית מחדש, ובהם מנהיגים פוליטיים וצבאיים כמו מוחמד אל-ג'מאסי, יאסר חרב, ועיסאם א-דעליס.

ישראל, שלא הצליחה להביס את רעיון "ההתנגדות" הפלסטינית לאורך עשרות שנים, מבקשת כעת להביס את חמאס כארגון, אך מתן תקופת רגיעה ממושכת עלול לאפשר לארגון הטרור להתאושש ולהתחזק מחדש ,ולחזור בעתיד לעימות ישיר מול ישראל.

גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ארגון חמאס משחק עם עצמו בנדמה לי, כאילו ישראל מוכנה לדון עמו על הפסקת אש ארוכת טווח ,דהיינו "הודנה", אבל הדבר איננו עומד כלל על הפרק.

לדבריהם, אחרי הטבח הנורא בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר, ישראל נחושה לעקור את ארגון חמאס ברצועת עזה מן השורש ולהשמידו וכי לא יהיה שום משא ומתן עמו על הפסקת אש ארוכת טווח.

מדובר בארגון אנטישמי ונאצי שמבין רק את שפת הכוח וישראל תשמיד אותו,זה רק עניין של זמן, מדגיש גורם מדיני בכיר.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי