למרות חילוקי הדעות בין ישראל לממשל טראמפ על העמדה האמריקנית בנושא המשא ומתן עם איראן על הסכם הגרעין, בירושלים מביעים קורת רוח מההצהרות של השליח האמריקני סטיב וויטקוף לקראת הסבב הרביעי של שיחות הגרעין שיתחיל היום בעומאן.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים מסרו כי השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר נועד ביום חמישי האחרון בבית הלבן עם הנשיא טראמפ ודן עמו בנושא האיראני, בהמשך התקפות החות'ים על ישראל ובנושא המצב ברצועת עזה.
בראיון שהעניק סטיב וויטקוף בסוף השבוע לעיתונאי Matthew Boyle באתר Breitbart News, הוא פירט את הדרישות המדויקות שהציב ממשל טראמפ לקראת הסבב הרביעי של שיחות הגרעין עם עם איראן.
ויטקוף חזר והדגיש כי מבחינת הממשל, "איראן לא יכולה להחזיק בפצצה" וכי "אין ולא תהיה לה כל זכות להחזיק בתוכנית העשרת אורניום כלשהי". לדבריו, אם איראן אכן עומדת מאחורי הצהרותיה שלפיהן אין בכוונתה לייצר נשק גרעיני, הרי שהיא מחויבת למעשים בהתאם, דהיינו: פירוק מלא של המתקנים הגרעיניים בנתנז, פורדו ואיספהאן, העברת הדלק המועשר למדינה שלישית, והפסקה מוחלטת של כל פעילות צנטריפוגלית.
גורמים מדיניים בירושלים אמרו כי התנאים שהציג השליח האמריקני בראיון דומים מאוד לדרישותיו של ראש הממשלה נתניהו על פירוק כל היכולות הגרעיניות של איראן בהתאם ל"מודל לוב."
סטיב וויטקוף נשאל בראיון מהי עמדת הממשל לגבי המשך קיומה של תוכנית גרעין אזרחית באיראן?
והוא השיב: "אם האיראנים רוצים להפעיל תוכנית אזרחית – שיפעילו אחת. יש להם כבר מתקן כזה – הכור בבושהר. אין שם צנטריפוגות, אין העשרה, רק ייצור חשמל. זו התוכנית היחידה שיכולה להיחשב לגיטימית. אם זו דרכם – שירחיבו אותה. אבל מתקנים כמו נתנז, פורדו ואיספהאן – חייבים להתפרק".
בתשובה על השאלה האם ממשל טראמפ סבור שאירן תיענה לדרישות? השיב וויטקוף:"אני אדם רציונלי. אני סבור שאין להם ברירה. הם הצהירו שאינם רוצים פצצה. יש מדינות רבות עם תוכניות גרעין אזרחיות – אף אחת מהן לא מפעילה יכולות העשרה. אין להם צורך בהעשרה. ברור שהם יכולים לסרב ולהתעמת, אבל אני סבור שזו תהיה טעות".
הוא הזהיר כי "אם השיחות ביום ראשון יהיו פרודוקטיביות – הן יימשכו. אם לא – הן לא יימשכו, וניאלץ לנקוט מסלול אחר. אנחנו לא כאן כדי להסכים להסכם גרוע. אנחנו זקוקים להבנות מסוימות. בשלב זה אין עדיין מספיק".
עם זאת גורמים מדיניים בירושלים הביעו אכזבה שוויטקוף לא התייחס לפרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן שישראל דורשת שהוא יפורק גם כן.
לעומת זאת, הוא התייחס לנושא השלוחות שאיראן מפעילה במזרח התיכון ואמר כי: "אנחנו סבורים שאיראן חייבת להפסיק לממן ולחמש את חמאס, חיזבאללה והחות'ים. זו דרישה ברורה. היא לא תידון בשלב הנוכחי – אך היא תעלה בהמשך. זו לא סוגיה טכנית – זו סוגיה מהותית. לא נוכל לבנות עתיד עם איראן כל עוד היא ממשיכה להיות פרובוקטורית בזירה האזורית".
השיחות בעומאן ייפתחו היום לפני שהנשיא טראמפ מתחיל את ביקורו השבוע במדינות המפרץ,אמש הבהיר שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י שאיראן לעולם לא תאפשר לאמריקנים לשלול ממנה את "הזכויות הגרעיניות" שלה.
בביקור בקטאר אמר עראקצ'י: "אם המטרה של המשא ומתן היא לשלול מאיראן את הזכויות הגרעיניות שלה, אני מצהיר בבירור שאיראן לעולם לא תוותר על אף אחת מזכויותיה".
"בשיחות הבלתי ישירות שלה עם ארה"ב איראן מדגישה את זכותה לשימוש באנרגיה גרעינית למטרות שלום, ומצהירה בפירוש שהיא לא רוצה להשיג נשק גרעיני", אמר שר החוץ האיראני. "איראן ממשיכה את המשא ומתן בתום לב, ואם המטרה של השיחות האלה היא לוודא שלא יושג נשק גרעיני – אפשר להגיע להסכם".
גורמים מדיניים בירושלים מביעים חשש כי לנשיא טראמפ אין תוכנית ב' למקרה שהמשא ומתן עם איראן על הסכם הגרעין ייכשל וכי הוא נחוש להשיג הסכם גרעין בכל מקרה כדי שלא להיכנס לעימות צבאי עם איראן, פירוש הדבר הוא כניעה לדרישות של איראן.
הגורמים המדיניים אומרים כי ההשפעה האיראנית באזור נחלשה בעקבות המכה הקשה שחטף "ציר הרשע" האיראני מישראל במהלך המלחמה וכי זוהי העת שעל הנשיא טראמפ לתקוף את מתקני הגרעין באיראן אם איראן תסרב לתנאים שהוא מציב במשא ומתן עמה.
לדבריהם,"יש כעת הזדמנות פז לפעול נגד פרוייקט הגרעין האיראני, חלון ההזדמנויות פתוח, איראן חשופה כעת ללא מערכת הגנה אווירית אסטרטגית, שהושמדה בידי ישראל, וצריך להשמיד את אתרי הגרעין שלה לפני שהיא תשקם את מערכת ההגנה האווירית שלה ותתחזק מחדש במזרח התיכון."
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"