ביקור טראמפ במפרץ-האם ישפיע על רצועת עזה?

פרשנים במפרץ טוענים כי מדינות המפרץ הפעילו בשבועות האחרונים לחצים על הנשיא טראמפ כדי לשנות את גישתו לרצועת עזה והבעיה הפלסטינית. הפלסטינים ומדינות המפרץ מקווים שביקור טראמפ במפרץ יוביל לתחילתה של חזרה מדורגת של הסוגיה הפלסטינית לשולחן המו"מ.

הנשיא טראמפ התחיל את ביקורו במפרץ בסעודיה והוא צפוי לבקר גם באיחוד האמירויות וקטאר,זהו ביקורו השני של טראמפ באזור, הביקור הראשון היה במהלך הקדנציה הראשונה שלו כנשיא.

 

על פי גורמים מדיניים, שלוש המדינות האלה שיחקו תפקיד חשוב מאוד, בשבועות האחרונים, בניסיון להשפיע על עמדותיו של הנשיא טראמפ ביחס לרצועת עזה וביחס לפתרון הבעיה הפלסטינית.

 

הביקור, שמוגדר כ"חשוב והיסטורי" מבחינת מדינות המפרץ, עשוי לסמן שינוי ביחס של וושינגטון למשבר ההומניטרי ברצועה.

 

בשבועות שקדמו לביקור, הפעילו סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות לחץ דיפלומטי כבד על ממשל טראמפ, בדרישה לשנות את מה שהן כינו "מדיניותו החד-צדדית כלפי ישראל", ולעודד הפסקת אש, הסדרת מעבר סיוע הומניטרי ושחרור אסירים.

 

האתר הקטארי "אלח'ליג' או ליין" דיווח כי מדינות המפרץ העלו הילוך במאמצים הדיפלומטיים, תוך שיתוף פעולה הדוק עם ארה״ב, מצרים וגופים בינלאומיים, במטרה לקדם הפסקת אש ממושכת ולהבטיח העברת סיוע הומניטרי לרצועת עזה ללא הפרעות.

 

במסגרת מאמצים אלה, הדגישה קטאר את הצורך בהתערבות אמריקנית משמעותית מול ישראל – מהלך שנראה כי נשא פרי.

 

בעזרת קטאר, ממשל טראמפ ניהל מגעים עם בכירים בחמאס בדוחה בירת קטאר, שהובילו לשחרורו של החייל הישראלי-אמריקני עידן אלכסנדר, בעל אזרחות כפולה, צעד שנעשה בתיווך קטארי ובתזמון חשוב, ימים ספורים לפני נחיתת טראמפ באזור.

 

גורמים מדיניים בירושלים מצביעים על השינוי ברטורקיה של הנשיא טראמפ שעשויות להצביע על שינוי כיוון,אחרי כניסתו לבית הלבן התייחס טראמפ למצב בעזה כ"עימות מורכב" אבל ב-12 במאי הוא כבר קרא למצב "מלחמה אכזרית".

 

לדבריהם, ממשל טראמפ מפעיל בימים אלה לחץ כבד על ישראל להאיץ את המשא ומתן מול חמאס כדי לסיים את המלחמה.

 

פרשנים במפרץ טוענים כי ההשפעה הגוברת של מדינות המפרץ , ובעיקר סעודיה וקטאר , על מדיניות החוץ האמריקנית, הפכה לדבר ברור במערכת הבינלאומית.

 

אם בעבר הן מילאו תפקיד של מתווך, הרי שכיום הן נתפסות ככוח משפיע בזירה הגיאו-פוליטית.

 

המהלכים הדיפלומטיים שלהן לא רק שהביאו לשחרור אסירים פלסטינים או להסכמות הומניטריות, אלא גם העלו מחדש את הסוגיה הפלסטינית לראש סדר היום האמריקני.

 

הפרשן ויסאם עפיפה אמר לאתר "אלח'ליג און ליין" כי "הלחץ המפרצי משפיע ישירות על עמדת הבית הלבן. ההתעקשות הישראלית והימנעות מהסדרה מהוות מכשול לא רק לפתרון, אלא גם למעמד המדינות הערביות מול העמים שלהן. זהו אינטרס מפרצי מובהק לעצור את המלחמה ולמנוע הידרדרות נוספת".

 

לצד ההתפתחויות המדיניות, התקשורת האמריקנית מדווחת כי טראמפ עשוי להכריז במהלך ביקורו במדינות המפרץ על יוזמה מדינית חדשה הנוגעת לעתיד רצועת עזה, כשנשאל על כך, אמר הנשיא טראמפ: "לפני שאצא לאזור, תצא הודעה גדולה מאוד. זו תהיה הכרזה חשובה למזרח התיכון ולעולם".

 

האם הביקור של הנשיא טראמפ עשוי להוות נקודת מפנה לא רק ביחסי וושינגטון עם מדינות המפרץ, אלא גם בגישת הממשל האמריקני כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני? עדיין לא ברור.

 

הפלסטינים ומדינות המפרץ מקווים שהביקור יוביל לתחילתה של חזרה מדורגת של הסוגיה הפלסטינית לשולחן המו"מ.

בינתיים, כל העיניים נשואות לריאד, דוחא ואבו דאבי – בהמתנה לראות האם הנשיא טראמפ יפתיע פעם נוספת באיזו שהיא יוזמה מדינית חדשה.

 

פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי