הציר השיעי בראשות איראן נאלץ לעזוב בבושת פנים את סוריה לאחר נפילת משטרו של בשאר אסד והציר הסוני של "האחים המוסלמים" מתחיל בהדרגה להשתלט על סוריה, הפלת שלטון בשאר אסד נתפסת במזרח התיכון כניצחון של ציר "האחים המוסלמים" הסוני על הציר השיעי של איראן.
טורקיה, שהינה חברה בכירה בציר הזה, היא זו שתמכה בשנים האחרונות בארגונים הג'יהאדיסטים והכשירה אותם למתקפת הפתע ב-27 בנובמבר על צבאו של בשאר אסד והביאה להפלת המשטר.
מדינה נוספת שחברה בציר הסוני הינה קטאר, השבוע ערך שליט קטאר, השיח' תמים בן חמד,ביקור מפתיע באנקרה ונועד עם הנשיא ארדואן כדי לדון עמו במצב בסוריה ולתאם עמו עמדות.
סוכנות הידיעות הטורקית "אנאדול" דיווה כי הנשיא ארדואן אמר בפגישה כי " הקהילה הבינלאומית חייבת לשתף פעולה בתהליך השיקום של סוריה".
טורקיה וקטאר הינן שתי המדינות הראשונות שפותחות שגרירויות בדמשק של המשטר הסורי החדש.
בשבת האחרונה הודיעה טורקיה על פתיחתה מחדש של שגרירותה בדמשק לאחר ביקורו של ראש המודיעין הטורקי, איברהים קאלין, ופגישתו עם מנהיג המורדים אבו מוחמד אלג'ולאני,גם צוות טכני קטארי הגיע השבוע לדמשק כדי לבדוק את שגרירות קטאר בסוריה לקראת פתיחתה מחדש.
בכירים מטורקיה ומקטאר מתכננים בקרוב ביקורים בסוריה כדי לקדם את שיקומה של המדינה מהריסות מלחמת האזרחים ולהכין אותה לבחירות כלליות, במסגרתן יתמודד אבו מוחמד אלג'ולאני על תפקיד הנשיא.
על פי הערכות של פרשנים ערבים, אלג'ולאני מתכוון לתקן את החוקה הסורית באופן שיאפשר לו להיבחר כנשיא הבא של סוריה, כדי להכשיר אותו לתפקיד פועלות טורקיה וקטאר אצל הממשל האמריקני כדי להסיר את הפרס בסך 10 מיליון דולר מעל ראשו בגלל פעילות טרור בארגוני אלקאדעה ודאע"ש, אלג'ולאני עצמו הודיע כבר על נכונותו לפרק את ארגון "הייאת תחריר א-שאם" שהוא עומד בראשו ושהוכנס בעבר לרשימת ארגוני הטרור האמריקנית.
קטאר שלחה בשבוע שעבר סיוע הומניטרי מיידי לסוריה דרך טורקיה, סוריה זקוקה לסיוע הומניטרי נרחב ולהסרה מהירה של הסנקציות שהטילו מדינות המערב על משטרו של בשאר אסד ששיתקו את הכלכלה הסורית כדי לצאת לדרך חדשה של שיקום המדינה.
קטאר מתאמת כעת עמדות עם טורקיה בכל הקשור להתפתחויות בסוריה, המודיעין הטורקי מכיר היטב את אבו מוחמד אלג'ולאני ואת בכירי ארגונו וקטאר נעזרת בו, הקמת משטר אסלאמי סוני אדוק משרתת היטב את האינטרסים של קטאר וטורקיה שמנהיגות את הציר הסוני במזרח התיכון,היא גם מחזקת את השפעה הסונה במזרח התיכון, לכסף הקטארי יש משמעות והשפעה רבה על המשטר החדש בסוריה שזקוק לו בדחיפות נוכח מצבה הכלכלי הקשה של סוריה.
ההערכה במערכת הביטחון הישראלית היא כי לאחר שאבו מוחמד אלג'ולאני ייבחר לנשיא הוא יחשוף בסבירות גבוהה ,בטווח הרחוק יותר, את פרצופו האמיתי ויקים בסוריה משטר אסלאמי קיצוני בסגנון משטר הטאליבאן.
משטר כזה עלול לתת חסות סמויה לארגוני טרור אסלאמיים כמו חמאס, הג'יהאד האסלאמי, הזרוע הצבאית של האחים המוסלמים, אלקאעדה ודאע"ש.
כל הארגונים האלה,כולל ארגוני "ג'בהת אלנוצרה" ו"הייאת תחריר א-שאם", צמחו מרחמה של תנועת האחים המוסלמים" שמנהיגיה הבכירים נמצאים בטורקיה ובקטאר.
לטורקיה יש אינטרסים ברורים בסוריה בכל הקשור למלחמה נגד הכורדים בצפון מזרח סוריה והחזרת 3 מיליון פליטים סורים מטורקיה לבתיהם בסוריה, לקטאר יש אינטרסים מדיניים וכלכליים בסוריה ולהמשיך להיות גורם מרכזי ומשפיע בכל סכסוך במזרח התיכון,שתי המדינות האלה מקדמות את האג'נדה של תנועת "האחים המוסלמים" במזרח התיכון ואבו מוחמד אלג'ולאני כמנהיג העתידי של סוריה, נראה להן כעת ככפפה המתאימה לידן.
המעורבות הקטארית בסוריה מחזקת את מעמדה כמשפיענית ומתווכת על ברמה האזורית והבינלאומית, היא נדחפת לכל סכסוך אזורי כדי לתווך ולקנות השפעה לעצמה, הזירה הפנימית בסוריה שבה ארגוני אופוזיציה איסלאמיסטים השתלטו על השלטון משרתת את האג'נדה הדתית שלה והאג'נדה המדינית שלה כאחד.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"