מדינות ערב המתונות מתחילות להתרגל למשטר החדש בסוריה והעובדה שמאחוריו עומדת למעשה טורקיה שרואה בהפלת משטרו של הנשיא בשאר אסד צעד חשוב להגשמת החלום של הנשיא ארדואן לחידוש האימפריה העותומנית.
מי שמודאגת מאוד מהמצב הביטחוני החדש בסוריה הינה ירדן שסובלת בשנים האחרונות מחדירות של קבוצות מבריחים,ביניהם מחבלים ג'יהאדיסטים, מדרום סוריה לצפון ירדן,לצורך הברחות סמים,בעיקר של סם הקפטגון, ואמצעי לחימה שמגיעים לצפון השומרון לידי קבוצות הטרור הפלסטיניות.
המלך עבדאללה חושש שהמשטר החדש בסוריה "ייצא" את סדר היום האסלאמי שלו לתוך שטח ירדן כדי לתמוך בתנועת "האחים המוסלמים" שכוחה גבר בממלכה בשנה האחרונה ומנסה להפיל את שלטונו של המלך ביחד עם תנועת חמאס ואיראן.
המלך עבדאללה מבין כי נפילת משטרו של בשאר אסד חיזקה את מעמדה האזורי של טורקיה שהיא למעשה "בעלת הבית" בסוריה, באמצעות השליח שלה אבו מוחמד אלג'ולאני, וכי מאזן הכוחות האזורי השתנה לטובתו של הציר הסוני, לכן הוא שיגר במפתיע שלשום משלחת רמת דרג לאנקרה שבטורקיה לפגישה עם נשיא טורקיה ארדואן.
המשלחת כללה את שר החוץ הירדני איימן א-צפדי, את רמטכ"ל צבא ירדן הגנרל יוסף אלחניטי ואת ראש המודיעין הירדני, הגנרל אחמד חוסני, ומטרתה הייתה לנסות ולקבור את משקעי העבר ביחסי ירדן עם טורקיה ולפתוח עמה דף חדש נוכח התחזקות מעמדה האזורי.
גורמים ירדנים מסרו כי המשלחת הירדנית הבהירה בפגישה כי ירדן מוכנה לתיאום מלא עם טורקיה בכל הקשור לסוריה, אולם היא לא תתחנף לשלטון המורדים הג'יהאדיסטים בראשותו של אבו מוחמד אלגו'לאני ותחזר אחריו.
המלך עבדאללה החליט על המהלך הזה מתוך הימור כי הנשיא ארדואן ייענה בחיוב ליוזמה הירדנית, בשלוש השנים האחרונות פעל הנשיא ארדואן לנסות ולשפר את הקשרים עם ירדן ותמך באפוטרופסות הירדנית על המקומות הקדושים במזרח ירושלים.
הביקור של המשלחת הירדנית בטורקיה הוא ביקור חשוב והוא מבטא גם היענות של המלך עבדאללה לקריאות ברחוב הירדני להתקרב לטורקיה.
פרשנים ירדנים אומרים כי טורקיה הפכה עכשיו לשחקן מרכזי במזרח התיכון והמלך עבדאללה מבין זאת היטב ומוכן לשחק לפי כללי המשחק החדשים, יש סימנים לכך שגם מדינות ערביות נוספות, כמו מצרים למשל, החלו גם הן לחזר אחרי טורקיה.
ירדן מוכנה להפחית את הדמוניזציה שהיא עושה באמצעי התקשורת שלה לתנועת "האחים המוסלמים" שהנשיא ארדואן רואה את עצמו כמנהיג חשוב בה, הכל כדי לרצות את טורקיה.
משנת 2011 קיימים חיכוכים בין ירדן לטורקיה על הנעשה בהר הבית ועל האתרים העותומניים בירדן, וגם על אופיה של תנועת "האחים המוסלמים", ירדן אף הקפיאה, לפני כמה שנים, הסכם סחר בינה לבין טורקיה בגלל המחלוקת עמה.
נפילת המשטר הסורי פתחה עכשיו פתח חדש להידוק היחסים של טורקיה עם ירדן מתוך אינטרסים הדדיים.
סכנת "הסער השיעי" שהקיפה את ירדן פחתה והציר הסוני בראשות ארדואן חש בהתפוררותו ומתחזק, לכן ירדן מנסה ליישר קו עם טורקיה שמצבה רק הולך ומשתפר במזרח התיכון. לשני הצדדים יש אינטרסים שהדף החדש שנפתח ביניהם יהיה מוצלח.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"