הקלפים של איראן במשא ומתן על הסכם הגרעין

גורמים מדיניים בכירים מקווים שהמשא ומתן בין איראן לארה"ב ייכשל ושהנשיא טראמפ יעבור לאופציה הצבאית כדי לנטרל את הסכנה הגרעינית האיראנית. לדבריהם, איראן עדיין מחזיקה בכמה קלפי מיקוח חזקים במשא ומתן למרות המכות הקשות שספגה במהלך המלחמה.

גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי סבב השיחות השני בין ארה"ב לאיראן שאמור להתקיים מחר ברומא יהיה סבב קשה נוכח חילוקי הדעות העמוקים שהתגלעו בעמדות שני הצדדים השבוע.

 

ההערכה בירושלים היא הנשיא טראמפ לא ישבור כרגע את הכלים וינסה למצות את המשא ומתן עד תום.

 

גורמים מדיניים בכירים מקווים שהמשא ומתן הזה ייכשל ושהנשיא טראמפ יעבור לאופציה הצבאית כדי לנטרל את הסכנה הגרעינית האיראנית.

 

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ’י דחה שלשום את האפשרות לפרק את תוכנית העשרת האורניום של טהראן,  דבר המקשה על השגת הסכמות מהותיות. מנגד, דרש שליח ארה״ב למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, מאיראן להפסיק את העשרת האורניום, והדגיש את הצורך לעמוד בתנאיו של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ כתנאי לחתימת כל הסכם עם טהראן.

 

סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי טראמפ קיים פגישה בדרג בכיר עם צוות הביטחון הלאומי שלו כדי לדון בסבב השני של השיחות.

 

עראקצ’י אמר: "מדיניות הלחץ והכתבת תנאים על ידי ארה"ב לא תוביל לשום תוצאה… שמענו הצהרות סותרות מויטקוף, אך העמדות האמיתיות יתבררו בשולחן המו"מ".

 

גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי המשטר האיראני שואף לשמור על הישגיו בתחום הגרעין מבלי להיגרר לעימות צבאי לא מחושב עם ארצות הברית וישראל.

 

לדבריהם,סבב השיחות הראשון בין איראן לארצות הברית, שהתקיים במוסקט בתיווך עומאני, שיקף את שאיפת שני הצדדים להגיע להסכם גרעיני חדש כאשר לכל צד יש את שיקוליו הוא.

 

 טהראן מבינה היטב את השינויים שחלו באזור במהלך שבעת החודשים האחרונים , היא חטפה כמה מכות רציניות שפירקו את ציר ההתנגדות שבראשו היא עומדת.

 

  • חיסול מזכ"ל חיזבאללה לשעבר, חסן נסראללה ויורשו האשם צפי א-דין.
  • נפילת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה.
  • חיסול מרבית הכוח הצבאי של חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה על ידי ישראל.
  • חיסול מערך ההגנה האווירי האסטרטגי של איראן על ידי חיל האוויר הישראלי.
  •  

בנוסף לכך, אויבה הגדול של איראן,דונלד טראמפ, שהורה לחסל לפני חמש שנים את הגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח "קודס", נכנס לבית הלבן לקדנציה נוספת של 4 שנים כשהוא חדור מוטיבציה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.

 

למרות זאת, גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי לאיראן יש עדיין קלפים חשובים בידה במשא ומתן על הסכם גרעין חדש.

 

  • כמות של אוראניום מעושר ברמה גבוהה שמספיק לייצור 6 פצצות גרעיניות.
  • תהליך פיתוח מתקדם של מרעום הפצצה הגרעינית("קבוצת הנשק").
  • ארסנל טילים בליסטיים ענק שבאמצעותו היא יכולה לתקוף כל מטרה בישראל וכל בסיס אמריקני במזרח התיכון.
  • החות'ים בתימן הנאמנים לאיראן שיש להם מערך ייצור ושיגור נרחב של טילים בליסטיים וכטב"מים שמאיים על ישראל ועל מדינות המפרץ.
  •  

קלפים אלה משמשים אותה לחיזוק מעמדה במשא ומתן עם ארה"ב, ובכך לשמר לפחות את יכולת ההרתעה או התמרון שלה.

 

להערכת הגורמים הביטחוניים,נוכח הסירוב של איראן לדון בכל נושא אחר מלבד נושא הגרעין, אין דרך אחרת לנטרל את פרוייקט הטילים הבליסטיים שלה מלבד באמצעות התקפה על אתרי הטילים ומפעלי הייצור שלהם.

 

ההערכה של גורמים ביטחוניים היא כי בכל הסכם חדש איראן תדרוש כי הוא חייב להיות מלווה בערבויות מדיניות ברורות , לא רק התחייבות של הממשל האמריקני לעמוד בתנאי ההסכם, אלא גם התחייבות של מדינת ישראל שלא לתקוף את מתקניה הגרעיניים.

 

הסנקציות האמריקניות השפיעו עמוקות על הכלכלה האיראנית, בעיקר דרך עלייה חדה באינפלציה ובמחירים, וירידה בתוצר המקומי הגולמי , שאיראן שואפת להביא באמצעות סבבי השיחות עם הממשל האמריקני להסרת הסנקציות ולשחרור הלחץ מעל כלכלתה.

 

ישראל חוששת מהגעה להסכם חדש בין איראן לארצות הברית שיאפשר לאיראן מרחב תמרון מחודש ושמירת כוחה הגרעיני עד לאחר תום כהונתו של הנשיא טראמפ, היא גם חוששת מאי פירוק פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן שמאיים על כל מתקן אסטרטגי במדינת ישראל.

 

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי