החיסול והפוליטיקה התוניסאית

מפלגת "אלנהדה" בתוניסיה דורשת מהממשלה לחשוף את זהותם של המתנקשים בחיי המהנדס מחמד אלזווארי.

החיסול של אלזוורי נוצל לסגירת חשבונות בין בנו של הנשיא לבין האחראי על שירותי הביטחון בתוניסיה.


חיסולו המסתורי של המהנדס התוניסאי מחמד אלזווארי שקיבל את הכינוי "הטייס של חמאס" אירע בסמיכות זמנים מפתיעה לאירועים בתוניסיה לציון יום השנה השישי של "מהפכת היסמין" במדינה, זהו הכינוי  שהצמידו התוניסאים למהפכת "האביב הערבי" שהתפשטה ב"אפקט הדומינו" לשאר מדינות ערב.
בנוסף לחברותו בזרוע הצבאית של חמאס, היה מחמד אלזאוורי חבר בתנועת "אל-נהדה" בראשותו של ראשד ראנושי שהיא תנועת הבת של תנועת "האחים המוסלמים" העולמית.
לתנועה הזו יש רוב בפרלמנט של תוניסיה והיא החלה להפעיל את כוחה הפוליטי בדרישה מהממשלה לחשוף במהרה את מבצעי החיסול.
התנועה פרסמה גילוי דעת שבו נאמר כי "חיסולו של מחמד אלזווארי מאיים על ביטחונה של תוניסיה ושל האזרחים התוניסאים".
כוחו של האסלאם הפוליטי שוב הולך ומתחזק בתוניסיה וקשה לנשיא התוניסאי אלבאג'י קאדי אלסבסי להתעלם מדרישות תנועת "אלנהדה".
לכן, נאלצה ממשלת תוניסיה להודיע ב-19 בדצמבר באופן רשמי כי גורמים זרים היו מעורבים בחיסולו של אלזווארי אך נראה כי אין בכוונת תנועת "אלנהדה" להרפות בנושא והיא תדרוש את מיצוי החקירה עד תום.
שעות ספורות לאחר חיסולו של מחמד אלזווארי התפטר באופן מפתיע מתפקידו המנהל הכללי של הביטחון הלאומי התוניסאי עבד אלרחמן בלחאג' עלי.
מקורות בתוניסיה מסרו כי ההתפטרות באה לאחר עימות חריף עם שר הפנים התוניסאי האדי אלמג'דוב על רקע מה שנתפס כמחדל של שירותי הביטחון התוניסאים שלא הצליחו לסכל את חיסולו של מחמד אלזווארי, חבר תנועת "אלנהדה".
אלזווארי היה גם כנראה יעד מודיעיני של מנגנוני הביטחון התוניסאים בגלל נסיעותיו התכופות ללבנון, סוריה וטורקיה והחשדות כי עודד צעירים תוניסאים להצטרף לשורות הארגונים הג'יהאדיסטים הנלחמים בסוריה.
עבד אלרחמן בלחאג' עלי מונה לתפקידו בדיוק לפני שנה בדצמבר 2015,הוא נחשב למקצוען בתחום הביטחון ובתפקידו כמנהל הכללי של הביטחון הלאומי הוא זכה לשבחים בגלל מלחמתו הנחרצת בטרור האסלאמי הקיצוני והעובדה שהצליח להוריד את כמות הפיגועים במדינה ולחשוף חוליות רדומות של ארגוני דאע"ש ואלקאעדה.
בלחאג' עלי היה מנאמניו של הנשיא זין אלעאבדין בן עלי שנחשב לדיקטטור הגדול של תוניסיה שהדיח את הנשיא חביב בורגיבה ב-1987 ושנמלט עם משפחתו לסעודיה בעקבות פרוץ "מהפכת היסמין" ב- 2011.
הוא שימש כראש מנגנון הביטחון הנשיאותי של בן עלי אך רעייתו של הנשיא,ליילה טרבלסי, התנכלה לו והוא הורחק לתפקיד דיפלומטי במאוריטניה.
בעקבות חילופי השלטון בתוניסיה הוחזר בלחאג' עלי לתפקיד ביטחוני בגלל כישוריו המקצועיים הביטחוניים ועפ"י מקורות בתוניסיה הוא הפנים את הצורך במשטר דמוקרטי בעקבות "מהפכת היסמין".
אולם גורמים בתוניסיה טוענים כי עבד אלרחמן בלחאג' עלי לא התפטר ביוזמתו מתפקידו על רקע חיסולו של מחמד אלזווארי, ייתכן שזו הייתה רק הדחיפה האחרונה להרחקתו ממעגל השלטון.
ערוץ הטלוויזיה התוניסאי "נסמה", המקורב לחוגי השלטון, מסר ב-18 בדצמבר כי בלחאג' עלי פוטר מתפקידו ולא התפטר, כפי שדווח בחלק מאמצעי התקשורת בתוניסיה, על רקע עימות חריף בינו לבין נשיא תוניסיה אלבאג'י קאיד אלסבסי.
למעשה, מי שעומד מאחורי פיטוריו של בלחאג' עלי הינו בנו של הנשיא, חאפז קאיד אלסבסי, המשמש גם כמנהל בפועל של מפלגת השלטון "נידאא תוניס".
חיסולו של מחמד אלזווארי היה כנראה רק העילה הרשמית לפיטורים, מסתבר שבלחאג' עלי היה במשך זמן רב "על הכוונת" של בנו של הנשיא אלסבסי שאביו בונה אותו מבחינה פוליטית כדי להעמידו בבוא הזמן כיורשו במפלגה.
לפני כמה חודשים פרסמו אמצעי התקשורת בתוניסיה כי כמה חברי פרלמנט ממפלגת השלטון האשימו את בלחאג' עלי, המנהל הכללי של הביטחון התוניסאי, בריגול ומעקב מודיעיני אחרי פעילותו של מנהל המפלגה ובנו של הנשיא חאפז קאיד אלסבסי.
מאוחר יותר הסתבר כי בלחאג' עלי הורה לעקוב אחרי פעילות כל הנספחים הצבאיים הזרים המוצבים בתוניסיה, במסגרת הפעילות הזו התבצע גם מעקב אחרי בנו של הנשיא שנהג להיפגש באופן קבוע עם הנספח הצבאי של ספרד בתוניסיה.
חאפז קאיד אלסבסי הינה דמות שנוייה במחלוקת בפוליטיקה התוניסאית, הוא משמש רק כשנה בתפקיד כמנהל הביצועי של מפלגת השלטון אך כבר הצליח ליצור מחלוקת ופילוג בתוך המפלגה.
הוא טוען כי פעילותו הפוליטית הינה ללא כל קשר לעובדה שאביו הוא הנשיא וגם הנשיא אלסבסי עצמו אמר כי לבנו יש זכות לקריירה פוליטית בזכות עצמו.
כך או כך, פרשת התפטרותו או פיטוריו של המנהל הכללי של הביטחון הלאומי התוניסאי איננה יורדת מסדר היום, חברים בפרלמנט דרשו משר הפנים האדי אלמג'דוב להופיע בפני ועדה בפרלמנט ולהסביר את הסיבות להרחקתו של בלחאג' עלי מתפקידו.
שירותי הביטחון של תוניסיה נחשבים לשירותי ביטחון יעילים, במשך שנים רבות היה להם שיתוף פעולה הדוק עם אש"פ והם סייעו בחשיפת פעילות ריגול של ישראל בתוניסיה כמו למשל חשיפתו של המרגל עדנאן יאסין  ששתל בשליחות המוסד הישראלי ב1993 משדר בכורסא בלשכתו של מחמוד עבאס בתוניס ממנו למדה ישראל על האסטרטגיה של אש"פ בשיחות על הסכם אוסלו.
עם זאת לא הצליחו שירותי המודיעין התוניסאים למנוע את חיסולו של אבו גיהאד ב-1988 ואת חיסולם של אבו איאד ואבו אלהול ע"י הפלג של אבו נידאל ב-1991 בתוניסיה.
בשנים האחרונות הם הידקו את שיתוף הפעולה עם שירותי הביטחון של אלג'יריה ומרוקו במסגרת המלחמה בטרור של דאע"ש ואל-קאעדה וניהלו מעקב מודיעיני אחרי מוסלמים קיצונים בתוך תוניסיה עצמה.
מחמד אלזאוורי היה כנראה יעד מודיעיני של מנגנוני הביטחון התוניסאים אולם מי שחיסל אותו עשה כנראה עבודה מקצועית והצליח להערים גם עליהם ולחסלו על אדמת תוניסיה מבלי להיתפס.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי