שתי מערכות גדולות מתנהלות במקביל בסוריה ובעיראק לשחרור חלב ומוסול מאימת הטרור האסלאמי הקיצוני.
גם אם יושג בהן ניצחון, דאע"ש לא ייעלם, בינתיים המרוויחה העיקרית מהמצב היא איראן.
העולם עוקב בעניין רב אחר הלחימה במוסול שבעיראק ובחלב שבסוריה, הקרבות שם יוצרים עניין רב באמצעי התקשורת הערביים והבינלאומיים, אין אף אחד שיכול להעריך מתי יסתיימו הקרבות האלה, למרות שעפ"י מקורות אמריקנים הנשיא אובאמה עושה הכל כדי להביא לשחרורה של מוסול מידי דאע"ש לפני שהוא יעזוב את הבית הלבן ב-19 בינואר כדי שאיזושהי נקודה תירשם לזכותו לאחר הפיאסקו האמריקני בעיראק.
על מוסול שבעירק נלחמים מליציות הנתמכות בידי איראן, כוחות טורקים, כוחות כורדים וכוחות מזויינים של השבטים באזור, כולם רוצים נתח בעוגה לאחר שהיא תשוחרר מידי דאע"ש.
זהו מתכון להמשך המלחמה גם לאחר שחרורה של העיר מוסול אם חלוקת העוגה לא תוסדר מראש כבר עכשיו.
בינתיים נמשכת גם המלחמה על העיר חלב שבסוריה, רוסיה דוחה על הסף את הקריאה הבינלאומית להפסיק את האש ומסייעת בהפצצות אוויריות לכוחות הצבא הסורי הנלחמים על הקרקע בלוחמי "ג'בהת פתח א-שאם" שהשתייכו בעבר לארגון אלקאעדה.
השלב הבא במלחמה בטרור של דאע"ש יהיה כנראה הקרב על העיר אדלב ועל העיר א-רקה שבסוריה הנחשבת לעיר הבירה של "המדינה האסלאמית".
רוסיה וסוריה פועלות להחזיר את השליטה של בשאר אסד על צפון סוריה ולשנות את מאזן הכוחות לטובתו.
ארגון דאע"ש כבר נחלש וסביר להניח שהוא ייחלש עוד יותר אם יושג הניצחון בקרבות בחלב ובמוסול, אבל הוא לא ייעלם.
מדאיג מאוד שכל הכוחות הנלחמים בדאע"ש לא הצליחו עד היום לרכז מאמץ ולחסל את מנהיג דאע"ש אבו בכר אלבגדאדי הנחשב לראש הנחש של הטרור הדאע"שי.
בימים האחרונים דיווחו אמצעי התקשורת הערביים כי אבו בכר אלבגדאדי נראה באזור מוסול ושאח"כ נמלט עם בני משפחתו לכיוון הגבול הסורי, כנראה שבא לעודד את לוחמיו לקראת המערכה על העיר, היכן היה המודיעין האמריקני?
החיסול בזמנו של אוסאמה בן לאדן,מנהיג אל-קאעדה, היווה מכה קשה לארגונו שהשליכה על כוחו במשך שנים והחלישה אותו, הגיע הזמן שאבו בכר אלבגדאדי יזכה לטיפול דומה, הרי הוא איננו מסתתר במקום אחד והוא נע בין אזורי הלחימה השונים.
בהעדר תוכנית מדינית להסדר סוריה המקובלת על כל הצדדים, המלחמה בסוריה תימשך, הנשיא בשאר אסד הנתמך על רוסיה ואיראן דוגל בשיטת הפיתרון הצבאי בלבד והחזרת כל השטח שהוא איבד בחמש השנים האחרונות רק באמצעות כוח.
לכן, כיבושה של חלב יהווה תמריץ לנשיא הסורי ותומכיו להמשיך במלחמה ישרת את טיעוניו כי הפיתרון בסוריה הינו צבאי בלבד.
איראן-המרוויחה העיקרית
נראה כי המעצמות הגדולות, רוסיה וארצות הברית, עושות את העבודה המלוכלכת עבור איראן.
רוסיה מסייעת לבשאר אסד בקרב על חלב בסוריה וארצות הברית מסייעת לבני בריתה העירקיים השיעים של איראן בקרב על מוסול.
איראן רק מתחזקת מהמערכה על חלב ומוסול, מדינות ערב הסוניות, סעודיה וטורקיה מודאגות מאוד מן המצב ומהתחזקותה של איראן.
טורקיה מנסה אף היא להתערב במוסול, יש לה דרישות היסטוריות מהאיזור הזה בעירק,היא גם מעורבת במלחמה בסוריה נגד הכורדים כדי לנסות ולמנוע את האפשרות להקמת מדינונת כורדית או אוטונומיה כורדית בצפון סוריה, דבר שיהווה תקדים ושישליך על הכורדים בשטחה לדרוש דרישות דומות.
נשיא טורקיה הצליח אומנם להתפייס עם רוסיה ועם ישראל אך הוא עדיין מסובך בחזיתות האלה ולא ברור כמה זמן עוד תתבוסס טורקיה בבוץ הסורי-עיראקי.
המלחמה בסוריה ובעיראק תימשך עוד זמן רב גם לאחר כיבוש הערים מוסול וחלב מחדש, המעצמות חלשות מדי מלכפות פיתרון בסוריה, בקרוב יתחלף הממשל האמריקני ונראה אם הממשל החדש יצליח להגיע להבנות עם רוסיה בנושא ומה תהייה עמדתו כלפי אפשרות הישארותו של הנשיא בשאר אסד על כס השלטון.
המאבק בין הסונה לשיעה נמשך במלוא עוזו, איראן מתחזקת במזרח התיכון בתמיכתה של רוסיה ובשיתוף פעולה בינה לבין הנשיא אסד וחזבבאללה.
התחזקותה איננה טובה למדינת ישראל, האינטרס הישראלי הוא שהציר איראן-סוריה- חזבאללה יחלש אך הדבר איננו קורה.
ארגון דאע"ש נחלש אך לא חוסל הוא משיב מלחמה שערה ועוד עלול להפתיע.
גם תופעת הדאע"שיזם לא תיעלם במיוחד באירופה במדינות בהן יש ריכוזים גדולים של מהגרים מוסלמים.
המלחמה במוסול וחלב נמשכת, הטרור הדאע"שי לא נעלם, לכן כדאי להנמיך ציפיות גם אם ישוחררו חלב ומוסול מאימת הטרור האסלאמי הקיצוני, הוא לא ייעלם כל כך מהר.